ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Claudiu Demian, Goldring: Nu mă aştept ca subscrierile la oferta Hidro să încetinească în zilele următoare. Fundamentele sunt cele care vor dicta apoi parcursul cotaţiei

28.06.2023, 00:06 Autor: Eduard Ivanovici

Dinamica producţiei de energie hidro din primele şase luni ar putea fi cu peste 40% mai mare comparativ cu cea din S1/2022, estimează analistul.

Cu subscrieri de 830 de milioane de lei în doar două zile de ofertă şi încă două zile în care mediul de retail va beneficia de un discount de 3% din preţul final, interesul investitorilor privind IPO-ul Hidroelectrica (simbol bursier H2O) este de aşteptat să rămână ridicat săptămâna aceasta, spune Claudiu Demian, analist al societăţii de brokeraj Goldring, invitat la ZF Deschiderea de Astăzi.

„Situaţia subscrierilor evidenţiază clar interesul foarte ridicat al retailului. Nu mă aştept ca ritmul să încetinească în următoarele zile. Printre factorii care au susţinut acest interes se găsesc preţul ofertei care este unul mai redus faţă de ultima evaluare a companiei, plus discountul care se aplică în primele cinci zile ale ofertei, dar şi domeniul de activitate, aliniat obiectivelor de sustenabilitate, unde se adaugă şi politica de dividende atractivă“, explică reprezentantul Goldring. Analistul a fost invitat la ediţia din 27 iunie a ZF Deschiderea de Astăzi. Emisiunea este transmisă zilnic, de la 09:30, pe paginile de YouTube şi Facebook ale Ziarului Financiar şi zf.ro. Podcastul poate fi ascultat pe platforma Spotify.

Fondul Proprietatea a scos la vânzare 78 milioane de acţiuni H2O la un preţ cuprins între 94 lei şi 112 lei pe acţiune. Din total, 15% – 11,7 milioane de acţiuni – sunt adresate investitorilor de retail, în timp ce restul merg către instituţionali, cei care vor decide, de altfel, preţul ofertei.

„Fundamentele sunt cele care vor dicta parcursul cotaţiei. Când vorbim despre perspective, trebuie să ne referim strict la piaţa energiei şi preţurile şi cantitatea produse de către companie. Dacă ne referim la cantitatea de energie produsă şi ne uităm la datele transmise de Transelectrica, putem estima că dinamica producţiei de energie hidro din primele şase luni ar putea fi cu peste 40% mai mare comparativ cu cea din primul semestru al anului trecut, lucru încurajator, mai ales că intervalul martie-iunie este cea mai bună perioadă de producţie pentru grup“, continuă Claudiu Demian.

 

Alte declaraţii:

Astfel, producţia pare să se asemene, cel puţin până acum, cu cea din prima jumătate a anului 2021, poate chiar uşor peste. Atunci, producţia anuală a fost cea mai ridicată din intervalul 2019-2022. Preţurile energiei sunt însă foarte volatile şi ar putea rămâne aşa. Totodată, avem în continuare războiul, iar ponderea ridicată a energiei din surse regenerabile devine din ce în ce mai intens discutată.

Cred că este un preţ oarecum corect. Fără a lua în calcul acel discount, vedem un interval al raportului PER (capitalizare/profit net – n.r.) de 8,6x – 10,3x, ambele mai reduse în contrast cu PER-ul unor companii internaţionale care au o poziţie importantă în producţia de energie regenerabilă şi, implicit, în energia hidro.


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent