ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Claudiu Cazacu, XTB România: Lucrăm cu două scenarii, unul în care piaţa are nevoie de timp pentru a se consolida şi unul cu volatilitate generată de punctele fierbinţi de pe glob

22.04.2024, 00:06 Autor: Eduard Ivanovici

Distanţa de probabilitate dintre primul şi al doilea scenariu este mult mai mică decât de obicei.

Preţul petrolului se poate reflecta în lunile următoare asupra ritmului inflaţiei şi, ulterior, în politicile mo­netare ale băncilor centrale, cu poten­ţiale efecte inclusiv asupra pieţelor de capital, care trag foarte mult cu ochiul la aspecte de ordin geo­politic, spune Claudiu Cazacu, consulting strategist la XTB România, invitat la emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi, ediţia din 19 aprilie.

Unul dintre scenariile cu care lucrează casa de brokeraj pe burse inter­naţionale constă într-o consoli­dare a pieţelor, însă pe un fundal incert, iar un altul ar fi caracterizat de o perioadă de volatilitate, care ar putea duce ulterior la creşteri în industria tech.

„Prin intermediul petrolului, s-ar putea să avem impact asupra inflaţiei şi de acolo asupra dobânzilor şi de acolo este un fel de buclă de răspuns care poate schimba totul foarte puternic“, afirmă analistul.

„În scenariul nostru pe care îl vedem acum, care se poate schimba radical dacă mediul geopolitic se schimbă, avem mai degrabă o piaţă care are nevoie de timp pentru a se consolida la aceste niveluri şi poate fi expusă la anumite riscuri.“

În lunile următoare, de exemplu în unu-două trimestre, investitorii vor vrea să înregistreze profitabilitate din noile tehnologii generate de inteligenţa artificială şi, dacă aceasta se va vedea, atunci saltul de productivitate va ajuta bursele din întreaga lume, continuă reprezentantul XTB.

„Dar mai ales pe cele dezvoltate, cu condiţia să nu avem o extindere majoră a conflictului într-unul dintre punctele fierbinţi de pe glob. Deci, dacă se întâmplă asta, ne aşteptăm mai degrabă la o perioadă de volatilitate, dar care să ducă ulterior la o la o nouă rundă de creştere, mai ales în zona de tehnologie, deşi aceasta pare a fi foarte vulnerabilă în prezent.“

Totuşi, dacă peisajul geopolitic continuă să se deterioreze – vineri dimineaţa, Israelul a efectuat o lovitură militară în interiorul Iranului – şi vom vedea o expansiune puternică a petrolului şi costului materiilor prime sau chiar o creştere a primelor de risc, toate aceste vulnerabilităţi se vor oglindi asupra deciziilor investitorilor.

„Astfel, portofoliile ar putea avea de suferit. Deci distanţa de probabilitate între primul scenariu şi al doilea este foarte mică, mult mai mică decât de obicei, fiind un mediu mult mai incert. Cel puţin aşa îl percepem în prezent“, adaugă Claudiu Cazacu.


BVB Arena este programul Bursei de Valori București creat pentru a descoperi și promova companiile antreprenoriale românești de succes. Proiectul dedicat antreprenorilor români, a fost lansat în 2017 și în cele 6 ediții a strâns peste 1.200 de companii nominalizate în program și 20 de companii semifinaliste și finaliste care au folosit instrumentele puse la dispoziție de BVB. Valoarea totală a celor 37 de runde de finanțare de acțiuni și emisiuni de obligațiuni la BVB derulate de cele 20 de companii a depășit suma de 236 milioane de euro.

Companiile finaliste din Program au oportunitatea de a interacționa cu alte companii românești de succes și de a beneficia de programul de mentorat care le oferă informații utile despre elaborarea strategiei de business și accesul la capitalul necesar pentru a-și duce compania la nivelul următor. În final, ele vor face parte din BVB Arena și vor primi recunoașterea pe care o merită.

Înscrie-ți compania pe www.bvbarena.ro sau recomandă-ne o afacere locală în care ai încredere. BVB Arena. Antrenăm capitalul românesc.
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent