ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Bursa atinge maxim după maxim, dar pe lichiditate redusă. Radu Cojoc, broker, Goldring: Ne aşteptam ca în urma convocatoarelor să vedem creşteri pe rulaj, dar n-au fost reacţii foarte mari

09.04.2024, 00:06 Autor: Eduard Ivanovici

„Probabil că investitorii erau deja poziţionaţi pe companiile unde aşteptau să vină randamente bune de dividend şi atunci nu au fost necesare rebalansări“

În vreme ce Bursa de la Bucureşti continuă să marcheze recorduri prin prisma indicelui de referinţă BET şi emitenţii din structura acestuia, benchmarkul crescând de 14 ori în cele 20 de şedinţe de dinaintea zilei de luni, valoarea tranzacţiilor se încadrează sub media zilnică de anul acesta chiar şi după perioada marcată de publicarea bugetelor de venituri şi cheltuieli şi propunerilor de distribuire de dividende.

„În ultimele săptămâni au scăzut rulajele tranzacţionate. Noi ne aşteptam ca şi investitorii să fie cumva în expectativă pentru propunerile de dividendele sau bugetele propuse pentru anul acesta, dar se pare că şi după anunţurile acestora – chiar dacă au fost câteva excepţii, existând volume mai ridicate –, în mare parte, n-au fost volume ieşite din comun“, afirmă Radu Cojoc, broker al Goldring.

Invitat la ZF Deschiderea de Astăzi din 8 aprilie, reprezentantul casei de brokeraj a spus că Bursa locală pare să se fi decorelat de evoluţiile pieţelor internaţionale de capital, care au consemnat şedinţe de corecţie după maximele istorice atinse în ultima perioadă. În prezent, indicele BET afişează un avans de 12% de la începutul anului, peste bursele dezvoltate din vestul Europei şi SUA.

 

Cum se explică însă nivelul redus de lichiditate de la BVB?

„Noi, cel puţin deocamdată, creştem uşor şi sigur. Probabil că investitorii erau deja poziţionaţi pe companiile unde aşteptau să vină randamente bune de dividend şi atunci nu au fost necesare rebalansări mai departe.“

„Şi noi ne aşteptam ca în urma convocatoarelor să fie o creştere pe lichiditate, dar se pare că nu au fost reacţii foarte mari“, continuă brokerul.

De la o medie zilnică de circa 105 milioane de lei în 2024, înregistrată în urmă cu două săptămâni, lichiditatea pe toate instrumentele financiare disponibile la tranzacţionare la BVB – precum acţiuni, obligaţiuni şi certificate – ajungea înaintea şedinţei de ieri la 99,4 milioane. Pe segmentul de acţiuni, pragul de 100 de milioaen de lei a fost depăşit de şapte ori în ultimele 50 de sesiuni.


BVB Arena este programul Bursei de Valori București creat pentru a descoperi și promova companiile antreprenoriale românești de succes. Proiectul dedicat antreprenorilor români, a fost lansat în 2017 și în cele 6 ediții a strâns peste 1.200 de companii nominalizate în program și 20 de companii semifinaliste și finaliste care au folosit instrumentele puse la dispoziție de BVB. Valoarea totală a celor 37 de runde de finanțare de acțiuni și emisiuni de obligațiuni la BVB derulate de cele 20 de companii a depășit suma de 236 milioane de euro.

Companiile finaliste din Program au oportunitatea de a interacționa cu alte companii românești de succes și de a beneficia de programul de mentorat care le oferă informații utile despre elaborarea strategiei de business și accesul la capitalul necesar pentru a-și duce compania la nivelul următor. În final, ele vor face parte din BVB Arena și vor primi recunoașterea pe care o merită.

Înscrie-ți compania pe www.bvbarena.ro sau recomandă-ne o afacere locală în care ai încredere. BVB Arena. Antrenăm capitalul românesc.
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent