ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Antonio Oroian, Goldring: Încă există incertitudini în piaţă şi ar trebui să ne aşteptăm la orice din partea politicului. După scăderile de toamna trecută, investitorii au văzut însă oportunităţi

25.08.2023, 00:06 Autor: Eduard Ivanovici

De atunci, majoritatea pieţelor de capital au adoptat un trend preponderent ascendent, inclusiv Bursa de Valori Bucureşti.

În pofida creşterilor susţi­nute de săptămâna aceasta de la Bursa de Valori Bucureşti, venite după a treia cea mai accentuată serie de scăderi din 2023, participanţii bursieri ar trebui să rămână „în gardă“ la început de toamnă, întrucât potenţialele noi impozite propuse de coaliţia de guvernare PSD-PNL le-ar putea afecta deciziile investiţionale, consideră Antonio Oroian, broker al Goldring.

„Încă există incertitudini şi, din păcate, ar trebui să ne aşteptăm la orice din partea politicului, iar aici mă referi la creşteri bruşte de taxe. Evoluţia de toamna trecută a fost destul de negativă până la mijlocul lui octombrie, abia după aceea investitorii au început să vadă oportunităţi pe anumite companii şi, de atunci, bursele au început să îşi revină“, spune brokerul.

El adaugă că unii investitori ar putea anticipa deja ca dividendele distribuite de Fondul Proprietatea – ca urmare a ofertei publice de vânzare de acţiuni Hidroelectrica – să fie reinvestite în piaţa de capital şi să îşi mărească expunerea pe emitenţi despre care cred că ar putea beneficia de pe urma banilor reîntorşi pe Bursă. Pe de altă parte, există şi varianta în care piaţa nu ar înregistra o evoluţie ascendentă până la plata propriu-zisă a dividendelor, urmând să se investească mai mult după ce banii vor ajunge în conturile acţionarilor.

„Aş merge mai degrabă pe prima variantă. Dividendul propus de FP este unul foarte atractiv, dar investitorii trebuie să îşi facă foarte bine calculele decât la alte companii pentru că, pe lângă faptul că preţul se va corecta în data ex-dividend, neştiind nimeni cât va fi corecţia şi cum îşi va reveni ulterior acţiunea, mai este şi partea de impozitare“, continuă reprezentantul casei de brokeraj.

Antonio Oroian a fost prezent în cadrul ediţiei de miercuri, 24 august a ZF Deschiderea de Astăzi. Emisiunea este transmisă zilnic, de la 09:30, pe paginile de Facebook şi YouTube ale Ziarului Financiar şi pe zf.ro. Podcastul poate fi ascultat inclusiv pe platforma Spotify.

„Pentru dividend se plăteşte 8%, cel puţin deocamdată, întrucât se vehiculează tot felul de creşteri ale taxelor şi impozitelor. Fiind un randament atât de mare, va fi uşor pentru un investitor să depăşească pragul minim şi pentru plata CASS, iar atunci s-ar putea să nu iasă foarte bine calculele la prima vedere“, explică brokerul.


BVB Arena este programul Bursei de Valori București creat pentru a descoperi și promova companiile antreprenoriale românești de succes. Proiectul dedicat antreprenorilor români, a fost lansat în 2017 și în cele 6 ediții a strâns peste 1.200 de companii nominalizate în program și 20 de companii semifinaliste și finaliste care au folosit instrumentele puse la dispoziție de BVB. Valoarea totală a celor 37 de runde de finanțare de acțiuni și emisiuni de obligațiuni la BVB derulate de cele 20 de companii a depășit suma de 236 milioane de euro.

Companiile finaliste din Program au oportunitatea de a interacționa cu alte companii românești de succes și de a beneficia de programul de mentorat care le oferă informații utile despre elaborarea strategiei de business și accesul la capitalul necesar pentru a-și duce compania la nivelul următor. În final, ele vor face parte din BVB Arena și vor primi recunoașterea pe care o merită.

Înscrie-ți compania pe www.bvbarena.ro sau recomandă-ne o afacere locală în care ai încredere. BVB Arena. Antrenăm capitalul românesc.
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent