ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Alin Brendea, Prime Transaction, despre perioada raportărilor: Probabil că investitorii s-au reaşezat în piaţă. Mă aştept la venituri asemănătoare celor de anul trecut, dar la profituri probabil în scădere

25.04.2023, 00:06 Autor: Eduard Ivanovici

Reprezentantul societăţii de intermediere nu anticipează însă o dinamică negativă semnificativă.

După o săptămână cu evoluţii mai degrabă laterale, cu uşoare accente de scădere care au copiat evoluţia pieţelor internaţionale, săptămâna aceasta pune bazele unei perioade mai agitate la Bursa de Valori Bucureşti, marcată de adunările generale ale acţionarilor în cadrul cărora se vor vota dividende, bugete de venituri şi cheltuieli şi alte aspecte vizate de investitori. De altfel, următoarele decizii pot aduce lichiditate şi volatilitate pe piaţa locală, spune Alin Brendea, director de operaţiuni, Prime Transaction.

„Vom merge uşor şi către perioada rezultatelor financiare pentru primul trimestru. Ca atare, probabil că investitorii s-au reaşezat în piaţă, îşi fac calcule şi eventual îşi strâng bani pentru ofertele publice iniţiale care vor veni în scurt timp la Bursa de Valori Bucureşti. După un an cu rezultate financiare foarte bune în 2022, trebuie să vedem cât s-a pierdut din avânt în acest an. Deci mă aştept la venituri asemănătoare celor de anul trecut, dar la profituri probabil în scădere, însă nu cred că va fi o dinamică negativă semnificativă“, consideră Alin Brendea. Veniturile cumulate ale celor 20 de companii incluse în indicele de referinţă BET au crescut anul trecut cu 67,5% la 131,4 mld. lei, arată calculele realizate de ZF.

Profiturile societăţilor au urcat în medie cu 66% la un total de 25,4 miliarde de lei, în contextul în care 15 emitenţi au avut profit în creştere sau au trecut pe profit.

Cum se prefigurează însă situaţiile financiare la T1 ale principalelor domenii de la BVB?

„În sectorul energetic există o luptă între evaluări, care sunt foarte scăzute raportate la nişte rezultate foarte bune la finalul anului trecut, şi această aşteptare privind preţul produselor energetice şi scăderea rezultatelor. Rezultatele pe primul trimestru vor seta aşteptările pentru întreg anul. Până când aceste rezultate nu vor veni pe piaţă, cred că investitorii vor păstra o marjă de prudenţă ridicată“, explică Alin Brendea, invitat la ZF Deschiderea de Astăzi din 24 aprilie.

Emisiunea este transmisă de luni până vineri pe zf.ro şi paginile de YouTube şi Facebook ale Ziarului Financiar. Podcastul poate fi ascultat pe platforma Spotify.


BVB Arena este programul Bursei de Valori București creat pentru a descoperi și promova companiile antreprenoriale românești de succes. Proiectul dedicat antreprenorilor români, a fost lansat în 2017 și în cele 6 ediții a strâns peste 1.200 de companii nominalizate în program și 20 de companii semifinaliste și finaliste care au folosit instrumentele puse la dispoziție de BVB. Valoarea totală a celor 37 de runde de finanțare de acțiuni și emisiuni de obligațiuni la BVB derulate de cele 20 de companii a depășit suma de 236 milioane de euro.

Companiile finaliste din Program au oportunitatea de a interacționa cu alte companii românești de succes și de a beneficia de programul de mentorat care le oferă informații utile despre elaborarea strategiei de business și accesul la capitalul necesar pentru a-și duce compania la nivelul următor. În final, ele vor face parte din BVB Arena și vor primi recunoașterea pe care o merită.

Înscrie-ți compania pe www.bvbarena.ro sau recomandă-ne o afacere locală în care ai încredere. BVB Arena. Antrenăm capitalul românesc.
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent