ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi. Alexandru Voicu, Certinvest: Indicii bursieri vor fi uşor în scădere în 2023, însă pe zona noastră s-ar putea să fie un an profitabil cu tot cu dividende. Obligaţiunile, cel mai bun refugiu

09.01.2023, 00:06 Autor: Eduard Ivanovici

Acţiunile din sectoarele de utilităţi şi bunuri de consum discreţionar, recomandate. Băncile, luate în vizor pe un orizont mai lung de timp

Privind către ce rezervă anul abia început, Alexandru Voicu, CEO al administratorului de active Certinvest, prognozează că 2023 va fi anul în care investitorii vor trebui să aibă discernământ mai ridicat decât de obicei, în vreme ce pieţele nu vor mai asista la şocurile generate de majorarea ratelor dobânzilor, aşteptând între timp cea mai telegrafiată recesiune din ultimele decenii.

„Cred că inflaţia va cădea mult mai accelerat decât se aşteaptă băncile centrale, care vor trebui să îşi ajusteze politica. Indicii bursieri vor fi uşor în scădere, dar pe geografia noastră s-ar putea să fie un an profitabil cu tot cu dividende. Obligaţiunile vor fi cel mai bun refugiu al anului. La fiecare ciclu în care Fed-ul face o pauză privind creşterea ratelor dobânzilor, vedem obligaţiunile că performează extraordinar de bine”, spune Alexandru Voicu, prezent la ultima ediţie de săptămâna trecută a ZF Deschiderea de Astăzi.

În continuare, reprezentantul Certinvest consideră că sectorul de venture capital se va confrunta cu o serie majoră de provocări din cauza lipsei de rate de ieşire (exit rates) ale companiilor. Astfel, piaţa Nasdaq – unde sunt incluse marile companii tech din Statele Unite – poate încheia încă un an în teritoriu negativ.

„Probabil va fi o mică contracţie a profitabilităţii la nivel global. Ar fi momentul să se facă un transfer de profitabilitate din tabăra corporate în cea a salariaţilor, fiind importantă pentru stabilitatea globală. Cred că vor fi multe acorduri interesante de private equity şi multe delistări pentru companiile neapreciate de pieţele publice.”

Discutând în jurul evoluţiei pieţei de acţiuni, Alexandru Voicu se aşteaptă la o serie uşoară de scăderi, însă argumentează că indicele local BET este bine poziţionat, având multe acţiuni plătitoare de dividende şi fluxuri stabile de cash în sectorul energetic.

„Băncile sunt interesante pe un orizont de cinci ani, dar am mai putea suferi scăderi într-un interval de 1-2 ani. Aş merge pe utilităţi şi bunuri de consum discreţionar. Sectorul de energie este atractiv, dar poate să aibă parte de surprize legislative. În ciuda acestor surprize, preţul acţiunilor OMV Petrom şi Romgaz şi-a revenit destul de repede, ceea ce înseamnă că investitorii apreciază cash flow-urile”, explică reprezentantul societăţii de gestionare a investiţiilor.

De asemenea, adaugă el, industria de real estate poate oferi oportunităţi interesante pentru investitorii sofisticaţi.

 

Alte declaraţii din timpul emisiunii

Despre 2022:

2022 a fost cel mai rău an de când m-am născut eu, cel puţin. Prin anii ă70 a fost cel mai rău an pentru investiţii, când pieţele guvernamentale de obligaţiuni au scăzut, la fel şi pieţele corporatiste, cât şi cele de acţiuni, deci nu a existat refugiu decât în piaţa mărfurilor. Lucrurile s-au aşezat pentru un an puţin mai bun în 2023. 2022 a fost atipic din multe puncte de vedere, ne apropiem şi de o recesiune, am avut şi anii de pandemie care au creat un efect de search pricing distribuit în toată economia. Din păcate, rezultatele nu au fost deloc bune pentru consumatori şi nici pentru investitori.

Despre 2023:

Din punct de vedere economic, 2023 nu se prefigurează a fi un an extraordinar pentru că este cea mai telegrafiată recesiune din ultimii 50 de ani. Faptul că o aşteptăm cu toţii este un lucru bun şi ajută companiile să se pregătească pentru o poziţie de cash flow mai bună şi ajută băncile să fie mai defensive pe creditele pe care le-au emis în ultimul an. Din acest punct de vedere, portofoliile sunt puţin mai curate şi ar trebui să avem o aterizare mai uşoară, dar nimeni nu ştie exact cât de adâncă va fi recesiunea.

În ceea ce priveşte pieţele, 2023 deja oferă anumite sectoare sau clase de active interesante. Va fi un an în care investitorii vor trebui să aibă discernământ ridicat. Cu siguranţă, obligaţiunile guvernamentale şi corporative vor avea un an bun. Ratele dobânzilor au ajuns deja la nişte niveluri considerabile care oferă un randament atractiv. Nu vom mai asista la şocuri de dobânzi ca în 2022. Acea scădere venea dintr-o durată lungă a obligaţiunilor şi o mişcare de 300 de puncte de bază în rata de referinţă.

Anul acesta, pronosticul este pentru o pauză sau chiar pentru o scădere a ratei de referinţă. Totuşi, Fed-ul nu va mai ridica cu mai mult de 100 de puncte de bază de la punctul în care suntem acum. Banca Centrală Europeană, în schimb, va ridica dobânda cu probabil 200-300 de puncte de bază, la cum arată lucrurile acum. Dacă ne uităm la bonduri care au ca referinţă curba americană de dobânzi, ele sunt atractive, stabile, iar riscul de credit nu este deloc semnificativ.

Despre presiuni:

Cea mai presantă problemă vine din imobiliare pentru că am asistat la un repricing major. Ratele dobânzilor pentru creditele ipotecare au crescut de la 3% la 7,5% în SUA. Momentan au scăzut la 6,5%. Numărul de case vândute a coborât de la 6,7 milioane la 4 milioane, ceea ce duce la nişte volume destul de recesionare. Bineînţeles, în momentele de tranziţie a pieţelor se găsesc cele mai mari oportunităţi.

► Despre industria de fonduri mutuale:

Este clar că mai sunt şi ani proşti, însă nici în 2012 piaţa nu arăta foarte bine. Totuşi, suntem în 2022 cu indicele BET-TR cu o creştere de peste 200%. Bineînţeles, performanţele trecute nu garantează performanţe viitoare, dar România este într-o poziţie bună, se va dezvolta economic, va atrage investiţii străine directe, iar nivelul de trai va continua să crească şi, implicit, industria de fonduri mutuale.


Emisiunea poate fi urmărită zilnic pe zf.ro, paginile de Facebook şi YouTube ale Ziarului Financiar, iar podcastul poate fi ascultat pe platforma Spotify.


BVB Arena este programul Bursei de Valori București creat pentru a descoperi și promova companiile antreprenoriale românești de succes. Proiectul dedicat antreprenorilor români, a fost lansat în 2017 și în cele 6 ediții a strâns peste 1.200 de companii nominalizate în program și 20 de companii semifinaliste și finaliste care au folosit instrumentele puse la dispoziție de BVB. Valoarea totală a celor 37 de runde de finanțare de acțiuni și emisiuni de obligațiuni la BVB derulate de cele 20 de companii a depășit suma de 236 milioane de euro.

Companiile finaliste din Program au oportunitatea de a interacționa cu alte companii românești de succes și de a beneficia de programul de mentorat care le oferă informații utile despre elaborarea strategiei de business și accesul la capitalul necesar pentru a-și duce compania la nivelul următor. În final, ele vor face parte din BVB Arena și vor primi recunoașterea pe care o merită.

Înscrie-ți compania pe www.bvbarena.ro sau recomandă-ne o afacere locală în care ai încredere. BVB Arena. Antrenăm capitalul românesc.
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent