ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi. Adrian Tănase, CEO al Bursei de Valori Bucureşti: Pe termen mediu, obiectivul nostru este să ajungem la 500.000 de investitori. Putem atinge 200.000 până la finalul anului. Circa 128.000 de conturi de tranzacţionare sunt acum la Bucureşti, adică aproape 128.000 de investitori

06.01.2023, 00:07 Autor: Eduard Ivanovici

Un investitor poate avea unu sau mai multe conturi ♦ Majorarea numărului de investitori, susţinută de finanţările Fidelis, simplificarea procedurilor fiscale şi de mult-aşteptata listare a Hidroelectrica.

Adrian Tănase, director general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), opera­torul pieţei de capital din România, spune că printre obiectivele conducerii BVB se numără atingerea a 500.000 de investitori pe termen mediu, adică în mai puţin de cinci ani, în creştere de aproape patru ani faţă de cei de acum, pe fondul finanţărilor periodice cu titluri de stat Fidelis, simplificării proce­durilor fiscale şi ca urmare a celui mai aşteptat eveniment din ultimii ani şi care s-ar putea realiza în primăvară: listarea Hidroelectrica.

Astfel, Bursa de Valori Bucureşti s-ar putea compara în câţiva ani cu Bursa de Valori din Varşovia, care numără un milion de conturi, însă la o populaţie de două ori mai mare decât cea a României. Spre comparaţie, circa 128.000 de conturi de tranzacţionare (un investitor poate avea unu sau mai multe conturi) sunt prezente la BVB, ceea ce înseamnă aproape 128.000 de investitori, aproape dublu faţă de toamna lui 2021, potrivit statisticilor Fondului de Compensare valabile în septembrie 2022.

„Chiar dacă actualele condiţii economice şi apetitul privind investiţiile în active riscante s-au înrăutăţit faţă de anul precedent, au continuat câteva trenduri puternice pe care le-am observat în 2021.

M-aş referi, în principal, la trendul de creştere a numărului de investitori, ajuns la 128.000, conform celor mai recente raportări. Ne bucurăm că se întâmplă acest lucru. Target-ul nostru pe termen mediu este să atingem 500.000 de conturi, putând astfel să ne comparăm cu Polonia“, spune Adrian Tănase la emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi, ediţia din 5 ianuarie 2023.

ZF Deschiderea de Astăzi poate fi urmărită zilnic de la 09:30 pe zf.ro, paginile de Facebook şi YouTube ale Ziarului Financiar, iar podcastul poate fi ascultat pe platforma Spotify.

 

Şeful BVB spune că bursa locală poate ajunge la 200.000 de investitori până la finele lui 2023, notând în acest sens o serie de evenimente care ar putea impulsiona nivelul de participare la piaţă, precum continuarea programului Fidelis de emitere de obligaţiuni pentru populaţie, care ar surprinde din ce în ce mai mulţi investitori pe respectivul tip de instrumente.

„Un alt factor este listarea Hidroelectrica, care ar fi cea mai mare com­panie din punctul de vedere al capitalizării“, explică reprezentantul BVB.

„Aş face referire şi la simplificarea procedurilor fiscale, deja aplicabile de la 1 ianuarie 2023. Anul trecut, ne-am continuat proiectele Made in Romania, BVB Research, colaborările pe care le avem cu ARIR, Envisia, fiind foarte importante pentru dezvoltarea pieţei de capital.“

Anul trecut acţiunile BVB au livrat un randament de 40% fiind cele mai performante din cele 20 ale indicelui BET. Spre comparaţie BET a scăzut cu 11% şi cu tot cu dividende scăderea a fost de 2%.

În ceea ce priveşte eforturile de implementare a Contrapărţii Centrale, prin intermediul căreia se relansează piaţa instrumentelor derivate la BVB, Adrian Tănase adaugă că perioada următoare va marca intrarea în zona formală de autorizare împreună cu Autoritatea de Supraveghere Financiară.   

„Este fezabil să devină operaţională anul acesta. De asemenea, vom avea o strategie a pieţei de capital. Este un document prin care autorităţile din România – prin Ministerul Finanţelor şi ASF – îşi asumă direcţia pentru dezvoltarea pieţei de capital. Este un eveniment foarte important pentru noi.”

Totuşi, cel mai important eveniment pentru BVB în 2023 rămâne oferta publică iniţială (IPO) a Hidroelectrica, cel mai mare producător local de energie electrică şi cea mai mare companie din România. În urma listării, analiştii se aşteaptă că Bursa de la Bucureşti să îşi consolideze semnificativ poziţia de piaţă emergentă în indicii FTSE. De asemenea, premisele pentru promovarea în indicii MSCI s-ar îmbunătăţi considerabil datorită ofertei.

„Dau şanse de 100% listării. Ne uităm cu optimism şi cu încredere în faptul că se va realiza acest deal, chiar în prima parte a anului. Bursa va fi mult mai mare; capitalizarea totală se va îmbunătăţi cu 40-50%. Free float-ul este comparabil cu cel al Băncii Transilvania, companie din topul lichidităţii (...) Fondurile de pensii, fiind cei mai mari investitori de pe piaţa locală, vor fi şi cei mai mari investitori în Hidroelectrica”, estimează Adrian Tănase.

Pe de altă parte, Bursa de Valori Bucureşti ia în calcul lansarea unui indice cu factori ESG (mediu, social şi guvernanţă corporativă) – unde s-ar încadra inclusiv Hidroelectrica –, cât şi consolidarea indicilor deja existenţi.

„Ne dorim ca indicele principal să devină din ce în ce mai lichid şi investibil. Pe acest indice, va exista şi un produs derivat, mai exact contracte futures.”

 


BVB Arena este programul Bursei de Valori București creat pentru a descoperi și promova companiile antreprenoriale românești de succes. Proiectul dedicat antreprenorilor români, a fost lansat în 2017 și în cele 6 ediții a strâns peste 1.200 de companii nominalizate în program și 20 de companii semifinaliste și finaliste care au folosit instrumentele puse la dispoziție de BVB. Valoarea totală a celor 37 de runde de finanțare de acțiuni și emisiuni de obligațiuni la BVB derulate de cele 20 de companii a depășit suma de 236 milioane de euro.

Companiile finaliste din Program au oportunitatea de a interacționa cu alte companii românești de succes și de a beneficia de programul de mentorat care le oferă informații utile despre elaborarea strategiei de business și accesul la capitalul necesar pentru a-și duce compania la nivelul următor. În final, ele vor face parte din BVB Arena și vor primi recunoașterea pe care o merită.

Înscrie-ți compania pe www.bvbarena.ro sau recomandă-ne o afacere locală în care ai încredere. BVB Arena. Antrenăm capitalul românesc.
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent