ZF Deschiderea de astăzi

Emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi. Lucian Isac, Estinvest: Lupta cu inflaţia este abia la început. Recomand investitorilor la Bursă să-şi echilibreze foarte bine portofoliile

20.06.2022, 07:39 Autor: Eduard Ivanovici

♦ Băncile centrale din SUA, Anglia, Elveţia şi Ungaria au reacţionat deja prin creşterea dobânzilor.

Deciziile de politică monetară de săptămâna trecută ale băncilor centrale din Statele Unite, Anglia, Elveţia şi Ungaria s-au resimţit din plin asupra evoluţiilor pieţelor internaţionale de capital, inflaţia urmând să fie, de altfel, principala ameninţare asupra burselor pe tot parcursul anului 2022, consideră Lucian Isac, director general al societăţii de brokeraj Estinvest, invitat la ZF Deschiderea de Astăzi, ediţia din 17 iunie.

„Este o perioadă în care ne uităm cu foarte mare atenţie la ceea ce fac decidenţii, mai exact la deciziile băncilor centrale. Lupta cu inflaţia este încă la început, de vreme ce ajunge la două cifre în majoritatea locurilor. Prin urmare, atât băncile centrale, cât şi guvernanţii au pe masă o serie de măsuri pe care unii le iau mai rapid, alţii le iau mai bine. Inflaţia va continua să fie principala ameninţare pe tot parcursul anului. La fel, războiul din Ucraina şi măsurile luate de Rusia nu înseamnă decât un combustibil pus pe acest foc al inflaţiei“, spune Lucian Isac.

În Germania şi Franţa, primele economii ale Uniunii Europene, indicii bursieri DAX 30, respectiv CAC 40 se aflau la finele săptămânii trecute în teritoriul „bear“, înregistrând declinuri de circa 20% faţă de cel mai recent maxim.

Totodată, Stoxx 600 – indice care monitorizează 600 de companii din economii precum Belgia, Norvegia, Regatul Unit, Germania şi Austria – a coborât în 2022 cu 17,4% pe fondul incertitudinilor economice la nivel global, arată calculele realizate de ZF pe baza datelor de la Investing.com.

„Evoluţia pieţelor va fi, din păcate, într-o zonă de volatilitate ridicată tot anul. Aş recomanda investitorilor să-şi echilibreze foarte bine portofoliile, chiar dacă stăm bine faţă de alte pieţe, cum ar fi SUA. Avem emitenţi unde rezultatele vor fi în continuare bune. Avem titluri de stat cu dobânzi tot mai mari şi vor mai urma emisiuni. Investitorii au unde să îşi pună banii, dar n-ar trebui să uite şi de o rezervă importantă de cash“, adaugă reprezentantul Estinvest.

Bursa de Valori Bucureşti are o scădere de 7% în 2022 prin indicele BET, un declin mai puţin pronunţat decât media europeană, însă pe o lichiditate care continuă să lase de dorit.

De altfel, valoarea medie zilnică pe segmentul de acţiuni de la BVB a scăzut în luna mai cu 11% prin comparaţie cu aceeaşi lună de anul trecut, la 31 de milioane de lei.

„Un alt plasament pe care îl aşteptăm cu toţii ar fi listarea Hidroelectrica. Listarea exclusiv pe piaţa românească ar fi de natură să impulsioneze creşterea lichidităţii pe piaţa noastră şi să ofere un instrument mai ales investitorilor de retail. Avem fondurile de pensii, unde sunt disponibili bani pentru investiţii şi avem ocazia ca, odată cu listarea pe piaţa locală, să oferim investitorilor români posibilitatea de a investi într-o acţiune cu randament foarte bun“, adaugă Isac.

Totodată, Lucian Isac menţionează că scăderile suferite în ultima perioadă de industria criptomonedelor nu au ajuns, cel mai probabil, la final, Bitcoin coborând din toamnă de la circa 67.000 de dolari la 21.000 de dolari.

„Investitorii care investesc în crypto şi cred că fac o mare afacere, fiind tentaţi de preţurile mici, să nu uite că preţurile pot să scadă mult mai mult. Au alte instrumente serioase în care să investească. Eu cred că este loc şi de mai rău, poate este momentul să ne trezim din acest romantism“, conchide directorul general al Estinvest.


BVB Arena este programul Bursei de Valori București creat pentru a descoperi și promova companiile antreprenoriale românești de succes. Proiectul dedicat antreprenorilor români, a fost lansat în 2017 și în cele 6 ediții a strâns peste 1.200 de companii nominalizate în program și 20 de companii semifinaliste și finaliste care au folosit instrumentele puse la dispoziție de BVB. Valoarea totală a celor 37 de runde de finanțare de acțiuni și emisiuni de obligațiuni la BVB derulate de cele 20 de companii a depășit suma de 236 milioane de euro.

Companiile finaliste din Program au oportunitatea de a interacționa cu alte companii românești de succes și de a beneficia de programul de mentorat care le oferă informații utile despre elaborarea strategiei de business și accesul la capitalul necesar pentru a-și duce compania la nivelul următor. În final, ele vor face parte din BVB Arena și vor primi recunoașterea pe care o merită.

Înscrie-ți compania pe www.bvbarena.ro sau recomandă-ne o afacere locală în care ai încredere. BVB Arena. Antrenăm capitalul românesc.
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent