ZF Deschiderea de astăzi

Emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi. Sezonul raportărilor financiare la Bursă. Radu Cojoc, Goldring: Mă aştept la rezultate bune la Romgaz şi Fondul Proprietatea. Anticipez scăderi de la Electrica, Transelectrica şi Alro

09.05.2022, 08:40 Autor: Eduard Ivanovici

Perioada raportărilor financiare la T1/2022 poate oferi o serie favorabilă de rezultate pentru companiile energetice listate la Bursa de Valori Bucureşti, spune Radu Cojoc, broker al Goldring, unul dintre cei mai activi intermediari de la BVB, în ediţia din 6 mai a emisiunii ZF Deschiderea de Astăzi.

„Mă aştept la rezultate bune la companiile din energie, avem şi dividende destul de atractive, aspect ce va fi urmărit de investitori. Aş menţiona aici Romgaz şi mai avem o situaţie despre care nu s-a mai vorbit foarte mult – Hidroelectrica şi Fondul Proprietatea. N-am mai văzut informaţii noi în ultimele şedinţe de tranzacţionare, dar, când vor apărea, este posibil să vedem din nou interes pe FP“, susţine brokerul.

Producătorul şi furnizorul de gaze naturale Romgaz (SNG) a anunţat la finalul lunii martie că va distribui 74% din profitul pe 2021, nu 50% aşa cum anunţase anterior prim-ministrul Nicolae Ciucă. De asemenea, săptămâna trecută, Romgaz şi ExxonMobil au semnat contractul pentru preluarea participaţiei americane în perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră.

Totodată, Autoritatea de Supraveghere Financiară a redus drastic numărul de acţiuni la Hidroelectrica (GDR-uri) pe care Fondul Proprietatea (FP) le poate duce pe o bursă externă, de la 2/3 din numărul de acţiuni scoase la vânzare la 1/10 din total. Ce acţiuni rămân de urmărit între timp la BVB?

„Pe AeRO ar fi interesant de urmărit Arobs Transilvania şi Chromosome Dynamics în perioada următoare. Am văzut un interes destul de bun la listarea Chromosome, având în vedere contextul în care s-a listat. Pe partea de rezultate la care ne aşteptăm la scăderi, aş spune în continuare Electrica, Transelectrica şi Alro. Pe termen scurt, situaţia nu pare foarte bună“, adaugă Radu Cojoc.

Chromosome Dynamics (CHRD), afacere integrată de dezvoltare şi cercetare în agribusiness concentrată pe soluţii IT şi inteligenţă artificială, a debutat joia trecută pe piaţa AeRO a bursei locale la o capitalizare de circa 19 milioane de lei.

Prezent tot pe AeRO, grupul de IT Arobs Transilvania Software (AROBS) plănuieşte să efectueze anul acesta transferul pe piaţa principală, compania înregistrând mai multe tranzacţii decât o bună parte din emitenţii incluşi în indicele de referinţă BET, într-o perioadă în care lichiditatea Bursei continuă să se încadreze sub medie.

„Cei care s-au panicat la ultimul val de scăderi par să ţină de cash şi caută o oportunitate bună de intrat. Cei care au reuşit să rămână pe poziţii par să aştepte în continuare rezultatele financiare şi eventual să facă nişte rebalansări“, continuă Radu Cojoc

 

Alte afirmaţii din timpul ZF Deschiderea de Astăzi:

â–º Despre rezultatele BRD:

Este bine că a scăzut costul net al riscului, provizioanele. Înseamnă că nu îşi fac griji cu privire la creditele neperformante, care au ajuns la un nivel destul de scăzut. Cred că pe aceste două aspecte se va pune accent în rezultatele următoare pentru că, pe măsură ce va creşte rata dobânzii, se va pune presiune asupra capabilităţii oamenilor de a-şi plăti ratele. Atunci s-ar putea să crească şi creditele neperformante, fiind un element destul de important de urmărit la sectorul bancar.

â–º Despre Vivre Deco:

Ca brokeri, când analizăm companiile avem disponibile datele până la zi, iar apoi pe partea de bugete mergem pe nişte prezumţii realizabile, deci încercăm să nu aducem nişte estimări nerealiste către piaţă, investitorii nesimţindu-se astfel înşelaţi.

â–º Sezonul raportărilor ÅŸi listări:

Cred că, în principal, investitorii o să urmărească sectorul energetic, care este, de altfel, unul dintre cele mai lichide. Sunt companii în top trei sau cinci care sunt tranzacţionate mereu.

Rezultatele pe care le-am văzut au fost destul de bune, am avut TeraPlast cu rezultate mixte şi BRD care a stat destul de bine, iar OMV Petrom a surprins foarte plăcut investitorii. Ne aşteptăm să mai fie companii care o să evolueze frumos, având în vedere aceste preţuri mari la energie.

Ultimele listări au mers, din păcate, în teritoriu negativ după primele tranzacţii. De aceea este posibil ca investitorii să aştepte o stabilizare a preţului sau poate chiar să vadă câteva rezultate şi să intre după câteva trimestre sau semestre.


BVB Arena este programul Bursei de Valori București creat pentru a descoperi și promova companiile antreprenoriale românești de succes. Proiectul dedicat antreprenorilor români, a fost lansat în 2017 și în cele 6 ediții a strâns peste 1.200 de companii nominalizate în program și 20 de companii semifinaliste și finaliste care au folosit instrumentele puse la dispoziție de BVB. Valoarea totală a celor 37 de runde de finanțare de acțiuni și emisiuni de obligațiuni la BVB derulate de cele 20 de companii a depășit suma de 236 milioane de euro.

Companiile finaliste din Program au oportunitatea de a interacționa cu alte companii românești de succes și de a beneficia de programul de mentorat care le oferă informații utile despre elaborarea strategiei de business și accesul la capitalul necesar pentru a-și duce compania la nivelul următor. În final, ele vor face parte din BVB Arena și vor primi recunoașterea pe care o merită.

Înscrie-ți compania pe www.bvbarena.ro sau recomandă-ne o afacere locală în care ai încredere. BVB Arena. Antrenăm capitalul românesc.
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent