ZF Deschiderea de astăzi

Emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi. Mihai Chişu, investitor: Într-un fel sau altul, undeva trebuie să se deschidă o rană care va avea efecte asupra pieţelor de capital. Energia convenţională, energia verde, agricultura, în vizorul investitorului

23.08.2022, 07:22 Autor: Eduard Ivanovici

Evoluţia negativă a pieţelor de capital de anul acesta, marcată de război, deciziile băncilor centrale, în frunte cu Rezerva Federală din SUA, şi înrăutăţirea perspectivelor economice la nivel mondial, poate continua inclusiv în perioada imediat următoare, consideră Mihai Chişu, investitor pe bursă şi CEO al eVote, platformă care facilitează votul investitorilor în adunările generale ale acţionarilor.

„Se pare că acest mix de inflaţie mare şi creştere a dobânzilor, unde se adaugă pe de altă parte datoriile foarte mari acumulate, nu are cum să coexiste. Într-un fel sau altul, undeva trebuie să se deschidă o rană care va avea efecte asupra pieţelor de capital. Poate sunt puţin pesimist vizavi de perioada urmă­toare, nu am încredere într-o evoluţie ascen­dentă, mai degrabă văd o perioadă de declin“, a spus Mihai Chişu în timpul emisiunii ZF Deschiderea de Astăzi din 22 august.

De-a lungul timpului în care a fost prezent pe piaţa de capital, Mihai Chişu a realizat atât investiţii pe termen lung, cât şi investiţii mai degrabă speculative. În contextul actual, în care incertitudinea rămâne pe buzele celor mai mulţi participanţi la piaţă, reprezentantul eVote alege să îşi îndrepte atenţia asupra unor serii punctuale de investiţii. „De exemplu, acum sunt investit în Petrom, o acţiune pe care o apreciez prin prisma unor venituri foarte mari şi a unor dividende excepţionale. Investesc în Simtel deoarece cred mult în viitorul acestei energii verzi şi în modul în care se va implementa“, afirmă Mihai Chişu.

Acţiunile OMV Petrom (SNP), unicul producător local de petrol şi gaze, şi Simtel (SMLT), companie de inginerie cu activitate în energie regenerabilă, prezentă pe piaţa AeRO, au crescut cu 4,3%, respectiv cu 1,4% în 2022.

Prin contrast, indicele de referinţă BET şi BETAeRO, indice consultativ pentru pepiniera segmentului principal al BVB, s-au depreciat cu 4,4%, respectiv cu 13,5% în aceeaşi perioadă. De altfel, BETAeRO are cea mai slabă dinamică din lista indicilor BVB.

„AeRO a plecat ca o piaţă salvatoare. Anul trecut se creau pe bună dreptate foarte multe speranţe vizavi de această piaţă pentru că aducea un suflu nou. Totuşi, nu toate lucrurile sunt menite să se întâmple, iar toate aceste deviaţii faţă de normalitate se reflectă mai devreme sau mai târziu în preţ sau în ceea ce li se oferă investitorilor prin această amendare a preţului faţă de compania respectivă“, spune investitorul.

Astfel, adaugă Mihai Chişu, companiile care şi-au atins aşteptările sunt cele care au rezistat cel mai bine în perioada în care segmentul AeRO a afişat declinuri considerabile, întrucât trendul negativ de anul acesta s-a răsfrâns asupra tuturor societăţilor.

„Companiile care au îndeplinit aşteptările oferite investitorilor în momentul listării se menţin bine astăzi, nu suferă la capitolul lichiditate şi atrag mai departe investitori, făcând şi majorări de capital. De exemplu, sunt companii din domeniul agricol, care stă pe buzele multora. Personal, vizez o companie (Simtel – n.r.) care este o alternativă în energie prin faptul că se aliniază unor norme viitoare privind energia verde. Alte companii care îmi atrag atenţia sunt din domeniul IT, prezente pe AeRO“, spune investitorul.

Ce a mai afirmat Mihai Chişu în timpul emisiunii:

Despre raportări:

Aş împărţi companiile în două mari categorii, iar de aici pot pleca foarte multe presupoziţii apropo de evoluţia viitoare a societăţilor: companiile care beneficiază de creşterea preţurilor la materii prime şi companiile care înglobează în costuri aceste materii. Plecând de la aceste premise, vedem că rezultatele societăţilor care au de partea lor acest avantaj al creşterii au urcat exponenţial. Aici mă refer la OMV Petrom, Romgaz, Nuclearelectrica.

Pe de altă parte, sunt companii care activează în aceleaşi domenii, însă trebuie să înglobeze în costuri – de exemplu – nişte rezultate care poate au surprins piaţa, cum a fost Electrica. Lumea asociază de foarte multe ori această companie cu Nuclearelectrica, făcând parte din acelaşi domeniu al energiei, dar iată că Nuclearelectrica este de partea cealaltă a baricadei.

Despre investitori şi AGA:

În spiritul guvernanţei corporative, companiile fac o serie de demersuri pentru a înlesni accesul investitorilor în adunările generale. Pe de altă parte, investitorii ajung să vorbească despre importanţa prezenţei într-o adunare generală când este prea târziu, după ce lucrurile s-au întâmplat sau au aflat aspecte care nu le plac. Investitorul are acum la îndemână – prin aceste sisteme electronice – o variantă foarte facilă şi nu trebuie să mai piardă timp.

 


BVB Arena este programul Bursei de Valori București creat pentru a descoperi și promova companiile antreprenoriale românești de succes. Proiectul dedicat antreprenorilor români, a fost lansat în 2017 și în cele 6 ediții a strâns peste 1.200 de companii nominalizate în program și 20 de companii semifinaliste și finaliste care au folosit instrumentele puse la dispoziție de BVB. Valoarea totală a celor 37 de runde de finanțare de acțiuni și emisiuni de obligațiuni la BVB derulate de cele 20 de companii a depășit suma de 236 milioane de euro.

Companiile finaliste din Program au oportunitatea de a interacționa cu alte companii românești de succes și de a beneficia de programul de mentorat care le oferă informații utile despre elaborarea strategiei de business și accesul la capitalul necesar pentru a-și duce compania la nivelul următor. În final, ele vor face parte din BVB Arena și vor primi recunoașterea pe care o merită.

Înscrie-ți compania pe www.bvbarena.ro sau recomandă-ne o afacere locală în care ai încredere. BVB Arena. Antrenăm capitalul românesc.
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent