ZF Deschiderea de astăzi

Deschiderea de astăzi la Bursă. Adrian Tănase, CEO al BVB: 2023, un an foarte bun privind totalul investitorilor. În momentul în care condiţiile se normalizează, vom regăsi volumul de listări din 2021

10.01.2024, 00:06 Autor: Eduard Ivanovici

Anul trecut a adus evoluţii semnificative pe piaţa românească de capital, de la listarea istorică a Hidroelectrica (H2O) şi dinamicile indicilor la creşterile consistente înregistrate de fondurile de investiţii şi numărul de investitori prezenţi la Bursa de Valori Bucureşti, de aproape trei ori mai mare decât nivelul din 2019, spune Adrian Tănase, director general al BVB, invitat la ZF Deschiderea de Astăzi.

„Anul 2023 a fost un an foarte bun şi din punct de vedere al numărului de investitori, care şi-a continuat trendul foarte puternic de creştere. Am ajuns la 170.000 de conturi deschise, mai mult decât o triplare faţă de sfârşitul anului 2019. Pe partea de listări, în afară de Hidroelectrica, cea mai mare listare care s-a întâmplat vreodată la BVB, a mai fost doar una“, explică Adrian Tănase, referindu-se la debutul realizat la începutul anului trecut de asigurătorul Millenium Insurance Broker (MIB).

Totuşi, lichiditatea medie zilnică de la BVB a ajuns la o valoare istorică de 154 de milioane de lei în 2023, luând în calcul toate instrumentele financiare disponibile la tranzacţionare, precum acţiuni, obligaţiuni, structurate, unităţi de fond, marcându-se astfel o creştere de 62% faţă de anul precedent. Din această sumă, circa 100 de milioane de lei reprezintă valoarea tran­zacţiilor cu acţiuni.

„Nu este ceva specific României, mai ales din cauza dobânzilor mari şi inflaţiei care trebuie să revină la parametri normali. Deci nu putem compara din acest punct de vedere 2023 cu 2021. Suntem însă foarte optimişti că, în momentul în care condiţiile se normalizează, vom regăsi numărul de listări pe care l-am experimentat în 2021“, continuă CEO-ul BVB.

Pentru începutul de an este pregătită listarea companiei Fort, braţul de securitate cibernetică din cadrul grupului Bittnet (BNET), cât şi debutul obligaţiunilor municipale verzi ale municipiului Reşiţa. De asemenea, investitorii vor aştepta inclusiv continuarea programului de titluri de stat Fidelis, derulat de Ministerul Finanţelor.

În ceea ce prieşte planurile operatorului bursieri, BVB are în vizor relansarea instrumentelor derivate prin implementarea Contrapărţii Centrale (CCP).

„Am atins un record pe capitalizare, am ajuns a treia cea mai mare piaţă din regiune şi vrem să ajungem şi cu lichiditatea în acelaşi loc, iar elementul lipsă este CCP funcţională, care va aduce mai multe oportunităţi de tranzacţionare pentru investitorii noştri, atât instituţionali, cât şi de retail... Este un proiect greu de autorizat, unde trebuie capital investit“, afirmă Adrian Tănase.


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent