ZF Consultanta

Un nou „cazier rutier” ar putea să fie introdus în curând – proiect de ordin

Un nou „cazier rutier” ar putea să fie introdus în...

Autor: Mircea Comana

13.08.2014, 16:40 12991

Menţiunile privind permisele de conducere reţinute şi sancţiunile aplicate ar putea fi şterse automat în termen de 5 ani din aplicaţia informatică, în care au fost consemnate, potrivit unui proiect de ordin al ministrului afacerilor interne.

În data de 13 august 2014, pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne a fost publicat un proiect de ordin al viceprim-ministrului pentru securitate naţională, ministrul afacerilor interne, cu privire la evidenţa permiselor de conducere reţinute şi a sancţiunilor aplicate conducătorilor de autovehicule sau tramvaie

Potrivit prevederilor proiectului, această evidenţă se ţine de către poliţia rutieră din cadrul Poliţiei Române, prin intermediul unei aplicaţii informatice, iar Inspectoratul General al Poliţiei Române este abilitat să efectueze prelucrări de date cu caracter personal şi este desemnat ca operator de date cu caracter personal, în conformitate cu prevederile Legii nr. 677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la  prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date, cu modificările şi completările ulterioare.

Astfel, ofiţerii şi agenţii de poliţie rutieră din cadrul Poliţiei Române, poliţiştii de frontieră sau agenţii din Poliţia Locală care au aplicat sancţiuni contravenţionale complementare consemnate în procesele-verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor vor avea obligaţia de a le transmite cel mai târziu în prima zi lucrătoare care urmează celei în care au fost întocmite, în copie, poliţiei rutiere competente, care asigură implementarea menţiunilor în aplicaţia informatică.

Un exemplar al procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor se păstrează o perioadă de 5 ani, calculată de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a fost săvârşită fapta.

Reamintim, potrivit Codului Rutier, sancţiunile contravenţionale sunt principale, respectiv avertismentul sau amenda şi complementare, care pot fi: aplicarea punctelor de penalizare, suspendarea exercitării dreptului de a conduce, pe timp limitat, confiscarea bunurilor destinate savârşirii contravenţiilor prevăzute prevederile Codului ori folosite în acest scop, imobilizarea vehiculului, radierea din oficiu a înmatricularii sau înregistrarii vehiculului, în anumite situaţii şi ridicarea vehiculelor stationate neregulamentar.

De asemenea, în acelaşi termen de 5 ani, calculat de la 1 ianuarie a anului următor celui în care a fost săvârşită fapta, din aplicaţia informatică vor fi şterse automat menţiunile privind permisele de conducere reţinute şi sancţiunile aplicate.

Proiectul prevede anumite situaţii în care dispoziţiile de mai sus nu se aplică, iar termenele în care sunt şterse automat din aplicaţie menţiunile sunt diferite:

1. constatarea unor fapte ce constituie infracţiuni care au avut ca rezultat decesul sau vătămarea corporală a unei persoane, săvârşite din cauza nerespectării  regulilor de circulaţie;

2. constatarea unor fapte ce constituie infracţiuni contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice;

3. existenţa unei hotărâri judecătoreşti definitive care prevede interzicerea exercitării dreptului de a conduce vehicule;

4. când permisul de conducere a fost obţinut cu încălcarea normelor legale, precum şi atunci când a fost obţinut în perioada în care titularul permisului de conducere era cercetat sau judecat în cadrul unui proces penal pentru săvârşirea  unei infracţiuni contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice.

În aceste cazuri, menţiunile vor fi şterse automat fie în 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care titularul unui permis de conducere, anulat în condiţiile Codului Rutier, a obţinut un nou permis de conducere, fie în 15 ani de la data de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a fost săvârşită fapta, în situaţia în care titularul unui permis de conducere anulat nu a mai obţinut un permis nou.

Proiectul mai conţine prevederi cu privire la acurateţea informaţiilor introduse în aplicaţia informatică, astfel anual, până la data de 30 ianuarie să aibă loc verificări prin sondaj, pentru menţiunile înregistrate anul anterior, precum şi posibilitatea ca titularul unui permis de conducere să ia la cunoştinţă istoricul sancţiunilor la regimul circulaţiei pe drumurile publice după depunerea unei cereri prealabile, în termen de 15 zile de la data înregistrării acesteia.

Important!! Proiectul este supus dezbaterii publice pentru o perioadă de 10 zile, în care pot fi trimise propuneri, sugestii şi opinii. După expirarea acestui termen, ordinul va fi înaintat Guvernului României pentru aprobare şi contrasemnare, iar abia după publicarea în Monitorul Oficial al României, partea I, în forma aprobată final, îşi va produce efectele juridice. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO