Comunicate Energie

Politica de dividende, România vs Austria: cum îşi joacă cele două state viitorul energetic

Politica de dividende, România vs Austria: cum îşi...

Autor: Roxana Petrescu, Liviu Popescu

01.06.2021, 00:07 34

Pentru al cincilea an consecutiv, Hidroelectrica, cel mai mare producător local de energie, este forţată de acţionarii săi să plătească sub formă de dividende sume mai mari decât profitul net, compania ajungând să se împrumute pentru a-şi continua investiţiile. La finalul săptămânii tre­cu­te, Transgaz a anunţat la rândul său că 90% din câşti­gu­rile anului trecut vor pleca spre bugetul de stat.

La Viena însă, Verbund, liderul energetic al statului aust­riac, echivalentul Hidroelectricii, a repartizat doar 41% din profitul net raportat anul trecut sub formă de divi­dende, restul banilor fiind lăsaţi în companie, pentru pro­iecte de dezvoltare. Astfel, politica de dividende aplicată anul acesta pentru companiile energetice din portofoliul statu­lui se îndreaptă mai mult spre o „confiscare“ de pro­fi­turi cu destinaţie incertă decât spre o strategie de dez­vol­tare pen­tru firmele în cauză. Momentul este critic în con­tex­tul în care România se află în plină tranziţie energetică.

Mai departe, modul în care statul a înţeles să-şi gestio­ne­ze cele mai importante active din energie se vede azi în ba­lanţa energetică a României. Posesoare a unui mix de pro­ducţie de invidiat, România depinde de doi ani de zile de energia altor state pentru a-şi acoperi consumul din cau­za lipsei investiţiilor în unităţi noi de producţie pe plan local.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO