ZF CEO Strategy

Uday Sareen Head of Wholesale Banking Europe, Middle East & Africa (EMEA), ING Group: Viziunea globală este că ratele de dobândă a băncilor centrale sunt probabil la vârf sau aproape de vârf. Una din perspective este că scăderea nu va fi la fel de uniformă precum creşterea

28.09.2023, 19:18 Autor: Mircea Nica

Ratele de dobândă a băncilor centrale par că ar fi ajuns la vârf sau aproape de vârf, cee ace înseamnă că urmează o scădere, dar una dintre perspective este că această scădere nu va fi la fel de uniformă ca în momentul în care ratele de dobândă au crescut, a spus Uday Sareen Head of Wholesale Banking Europe, Middle East & Africa (EMEA), ING Group, în cadrul Conferinţei ZF organizată în parteneriat cu ING, “CEO strategy during difficult times”.

“Viziunea globală este că ratele de dobândă a băncilor centrale sunt probabil la vârf sau aproape de vârf. Una din perspective este că scăderea nu va fi la fel de uniformă precum creşterea. Ratele de dobândă vor începe să scadă. Din punctul nostru de vedere este că din primăvară vom vedea o scădere din partea SUA. Frecvenţa mişcărilor din SUA este mai scurtă decât din zona Euro. Vedem ratele de dobândă că scad mai rapid în SUA comparativ cu Zona Euro. Deşi vor scădea, să ajungem la un nivel al ratelor de dobândă pre-COVID nu este probabil pentru cel puţin câţiva ani. Cu siguranţă ritmul de scădere este mult mai încet în Europa faţă de SUA”, a expicat Uday Sareen.

 

Ce a mai spus Uday Sareen Head of Wholesale Banking Europe, Middle East & Africa (EMEA), ING Group :

Este clar că vedem că inflaţia îcepe să scadă, dar declinul este mai rapid în SUA decât în Europa. Unul din motivele pentru această situaţie, dacă ne uităm la componentele inflaţiei, energia, alimentele şi serviciile, este clar că energia este componenta care conduce declinul. Prima observaţie pe care am vrut să o fac este că 2023 nu a fost atât de rău din perspectivă macroeconomică.

Pe măsură ce coborâm din vârf, vom vedea un anumit impact pe dinamica de creştere. Am menţionat că 2023 nu a fost aşa de rău, dar estimarea creşterii economice pentru 2024 este de 0,2%, iar pentru Zona Euro este tot sub 1%, respectiv 0,6%. Dacă 0,2%, teoretic este pozitiv, iar nivelul de consens este 0,6%.

Germania cred că a avut trei trimestre consecutive de contracţie. Este clar căîncetineşte şi ar putea fi singura economie mare care va avea contracţie în 2023.

Datele arată că există o contribuţie semnificativă a Germaniei. Poţi spune aproape că dacă Germania strănută atunci Europa Centrală şi de Est se îmbolnăveşte. Pe de altă parte am mai văzut un scenariu asemănător în urmă cu 25 de ani.

Sentimentul de business de-a lungul Zonei Euro imediat post-inflaţie este aproape de nivelul de recesiune.

Pentru Republica Cehă, pentru Ungaria, Polonia, România şi Slovacia principalul partener de export este Germania.

Dacă ne uităm anul trecut tranzacţiile cu China au fost în jurul a peste 300 mld. euro. Deschiderea Chinei post-COVID nu s-a tradus chiar într-o manieră pozitivă din cauza unei competiţii mai mari, în special pe zona de automotive.

Învățam împreună din experiențele și poveștile oamenilor de afaceri care conduc companii de succes.
ING este alături de ei, de antreprenori și companii din mediul de afaceri românesc cu soluții de banking și mai și.
Mai exact, pe lângă produse și servicii bancare, oferim consultanță personalizată, expertiză sectorială și sprijin pentru dezvoltarea practicilor sustenabile.