ZF CEO Strategy

CEO Strategy, un proiect Ziarul Financiar şi ING Bank. Minex, companie fondată de un român şi un olandez în urmă cu aproape trei decenii şi specializată în tratarea suprafeţelor în sectoarele industriale, a ajuns astăzi o companie deţinută doar de antreprenori români şi îşi propune o extindere puternică în Europa

06.03.2024, 00:06 Autor: Miruna Diaconu

Minex are astăzi prezenţă în România şi Bulgaria, iar spre finalul anului trecut a deschis un birou în Serbia, care deserveşte toată zona Balcanilor, iar la începutul acestui an compania s-a extins cu un birou în Vilnius.

Minex Group a fost fondată în 1995 de Mircea Minea şi un antreprenor olandez, fiind o companie specializată în tratarea suprafeţelor în sectoarele industriale, însă astăzi este deţinută de trei antreprenori români şi îşi propune să se extindă în cât mai multe ţări din Europa.

„Am rămas pe piaţă pe acelaşi seg­ment pe care am început acum aproape 30 de ani. Activăm în co­merţ, iar iniţial ne-am gândit să vindem în România produse şi echi­pa­mente în domeniul tratării su­pra­fe­ţelor. La început, am avut o cola­bo­rare cu o firmă olandeză şi lucram pentru şantierele navale din România. În acea perioadă, au înce­put privatizările şi investiţiile mari în do­meniu. Am avut succes destul de rapid şi ca urmare unei conjucturi fe­ricite. Datorită rezulta­telor în România, firma olandeză a dorit să în­fiinţăm o firmă mixtă în care era ac­ţio­nar minoritar şi am convieţuit îm­preună cam 15 ani“, povesteşte Mircea Minea, acţionar şi managing di­rector în cadrul Minex Group, pre­zent în emisiunea CEO Strategy, un proiect Ziarul Financiar şi ING Bank.

După ieşirea olandezilor din acţionariatul companiei, au rămas totuşi partenerii companiei, ceea ce ajută firma locală să găsească proiecte mari la care să lucreze.

Ulterior, compania s-a dezvoltat şi a introdus şi partea de proiectare şi producţie de echipamente, realizate în fabrica din România. Compania a început producţia după criza financiară din 2008-2009, când multe firme au dispărut de pe piaţă. Până în pandemie, doar o parte din echipamentele comercializate de Minex erau produse în România, iar restul erau realizate de o companie parteneră din Olanda, care însă a intrat în faliment din cauza crizei pandemice. La acel moment, compania a vrut să compenseze lipsa şi a început producţia echipamentelor şi produselor furnizate anterior de compania olandeză.

„Crizele sunt şi perioadele în care ţi se deschid nişte oportunităţi fantastice. Multe firme ştiu că pot ieşi din criză cu un market share mai mare, cu un program mai bine structurat“, spune el.

În urmă cu trei decenii, compania lucra doar pentru şantierele navele, însă şi-a dezvoltat businessul şi către alte industrii precum automotive, industria constructoare de vagoane şi tot ceea ce înseamnă structuri metalice în România.

„Sunt foarte multe segmente unde e nevoie de soluţiile noastre. Practic, oriunde lucrezi metal, trebuie să îl vopseşti pentru a-i asigura o protecţie“, adaugă el.

Minex are astăzi prezenţă în România şi Bulgaria, iar spre finalul anului trecut a deschis un birou în Serbia, care deserveşte toată zona Balcanilor. La începutul acestui an, compania s-a extins cu un birou în Vilnius, care va deservi Ţările Baltice. Prin parteneriatul cu compania olandeză, Minex a livrat proiecte punctuale şi în alte ţări precum Norvegia, Suedia sau Azerbaijan.

În aceste ţări, compania şi-a extins activitatea doar pe zona de comerţ, producţia este realizată în continuare doar în România, însă Mircea Minea spune că se confruntă cu o lipsă acută de personal şi de spaţiu. Pentru a rezolva aceste probleme, compania a apelat la alte fabrici pentru producerea unor echipamente şi produse.

Compania a avut în 2022 afaceri de 27 milioane lei (5,4 milioane euro), potrivit informaţiilor Ministerului de Finanţe. Pentru anul acesta, antreprenorul estimează venituri de 9 mil. euro, în creştere cu 30% faţă de anul anterior. Minex Group este deţinută în proporţie de 75% de Mircea Minea, în timp ce Adrian-Ioan Henţulescu şi Ionuţ Piţirigă deţin fiecare câte 12,5% din acţiunile firmei.

Învățam împreună din experiențele și poveștile oamenilor de afaceri care conduc companii de succes.
ING este alături de ei, de antreprenori și companii din mediul de afaceri românesc cu soluții de banking și mai și.
Mai exact, pe lângă produse și servicii bancare, oferim consultanță personalizată, expertiză sectorială și sprijin pentru dezvoltarea practicilor sustenabile.