ZF Campionatul mondial de fotbal 2022

Mijlocaşul Pedri, 19 ani, este una dintre speranţele din noua generaţie de fotbalişti spanioli. El activează la Barcelona şi este evaluat la 100 de milioane de euro.

Grupa E. Confruntarea titanilor

18.11.2022, 00:00 Autor: Alex Ciutacu

Grupa E aduce o confruntare de calibru încă din această etapă a competiţiei, în contextul în care Spania şi Germania au picat în aceeaşi grupă. Spaniolii vin în Qatar cu un lot evaluat la 902 milioane de euro, în timp ce lotul germanilor este evaluat la 885,5 milioane de euro.

Spania a plecat acasă cu trofeul de la Campiona­tul Mondial din 2010, organizat în Africa de Sud, marcând la acel moment o peformanţă pe care au atins-o în istorie doar alte opt echipe naţionale: prima dată când a ajuns în finală a câştigat şi competiţia.

În mod surprinzător, cei mai scumpi jucători ai spaniolilor sunt şi cei mai tineri din lotul convocat pentru acest turneu final. Este vorba despre doi mij­locaşi centrali care activează la Barcelona, şi-anume Pedri, 19 ani, evaluat la 100 de milioane de euro, respectiv Gavi, 18 ani, evaluat la 90 de milioane de euro.

De cealaltă parte, parcursul istoric al Germaniei este presărat de victorii atunci când vine vorba des­pre campionatele mondiale. Germanii au plecat acasă cu trofeul de patru ori, ultima oară marcând un astfel de succes în 2014, la Campionatul Mondial din Brazilia.

Germania a ajuns în finală încă de patru ori şi a obţinut locul trei în competiţie de patru ori.

Lotul germanilor cuprinde nume grele precum Manuel Neuer, Thomas Müller şi Leroy Sane de la Bayern München sau Mario Gotze de la Eintracht Frankfurt. Desigur, nu lipsesc tinerele talente precum mijlocaşul Jamal Musiala, 19 ani, evaluat la
100 de milioane de euro.

 

PE SCURT

Pe piaţa românească există în prezent circa 2.000 de companii spaniole, iar unul dintre sectoarele care capătă din ce în ce mai multă atractivitate pentru investitorii iberici este cel de IT&C, unde activează astăzi 50 de companii cu capital spaniol. Conglomeratul spaniol Inditex este prezent în România de mulţi ani prin brandurile sale, în timp ce dezvoltatorul spaniol Gran Via a fost unul dintre cei mai activi „jucători” din piaţa rezidenţială locală în ultimii ani. Un alt nume notabil este grupul financiar BBVA, care controlează Garanti BBVA.

Economia din Costa Rica a făcut progrese în ultimii ani în ceea ce priveşte deschiderea spre parteneriate comerciale şi interesul pentru atragerea de investiţii străine, ceea ce i-a oferit un loc puţin mai bun în lanţul valoric global. Totuşi, criza din ultimii ani nu a ocolit economia ţării, iar rata de angajare a rămas semnificativ sub media OECD, în timp ce inegalitatea este ridicată, cu cele mai sărace 20% dintre gospodării câştigând doar 4,2% din veniturile totale.

Germania este locomotiva economică a Europei şi un partener comercial important pentru mare parte din ţările blocului european, printre care şi România. Mai exact, Germania reprezintă 19% din exporturile României, iar capitalul companiilor germane care au investit în ţara noastră se ridică la peste 5 miliarde de euro. Germanii oferă în România în total 300.000 de locuri de muncă. Daimler, Continental, Kaufland, Lidl, E.ON sau Knauf sunt unii dintre cei mai mari „jucători” germani prezenţi în economia locală.

Japonia are a treia cea mai mare economie din lume şi stă la masa marilor puteri, atât în G7, cât şi în G20. Bursa japoneză este în top cinci la nivel global în ceea ce priveşte capitalizarea de piaţă. Economia Japoniei este cunoscută atât pentru producţia auto, cât şi pentru activităţile extinse de cercetare şi dezvoltare pe care le încurajează pentru a inova în zone precum circuitele integrate, vehiculele hibride sau robotica. Koyo, Orix sau Yazaki sunt printre „jucătorii” niponi prezenţi care au intrat şi în economia românească.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet