ZF Campionatul mondial de fotbal 2022

Analiză ZF. Economia CM din Qatar

18.11.2022, 00:00 Autor: Alex Ciutacu

Organizarea Campionatului Mondial este un business de miliarde de euro, care presupune atât investiţii semnificative, cât şi oportunităţi economice pe măsură. FIFA estimează că turneul final din Qatar i-ar putea aduce venituri record, peste cele obţinute la competiţia din 2018, în timp ce conducătorii Qatarului speră ca turneul final să genereze oportunităţi de peste 16 mld. euro.

Organizarea Campionatului Mondial din 2022 i-a adus Qatarului o factură de circa 7,7 mili­arde de euro doar atunci când vine vorba despre investiţiile realizate în infrastructura sportivă dezvoltată pentru această competiţie. Cea mai mare parte a acestei infrastructuri se traduce prin opt stadioane, inclusiv unul temporar, ceea ce marchează o premieră în istoria cupei mondiale.

Mai exact, stadionul denumit „974” a fost construit din 974 de containere, va fi dezasamblat după finalul competiţiei, iar componentele lui vor fi donate către naţiuni mai puţin dezvoltate. Majoritatea stadioanelor care fac parte din infrastructura Campionatului Mondial vor fi reconfigurate sau utilizate la Jocurile Olimpice Asiatice din 2030. Cel mai mare stadion este „Lusail Iconic Stadium”, cu o capacitate de 80.000 de persoane, care va găzdui şi finala Campionatului Mondial din 2022. După eveniment, acesta va fi transformat într-un spaţiu comunitar pentru educaţie, comerţ, facilităţi sportive şi alte activităţi.

Pe lângă această infrastructură sportivă, Qatarul a angrenat în ultimii ani investiţii de circa 190 de miliarde de euro în anticiparea competiţiei, pentru a-şi dezvolta o linie de metrou, un nou aeroport, drumuri rutiere şi alte tipuri de infrastructură, conform declaraţiilor oficiale corelate cu un raport lansat anterior de compania globală de consultanţă Deloitte.

O analiză a firmei britanice de cercetare Capital Economics arată că ritmul în care s-au vândut biletele pentru campionat sugerează că aproximativ 1,5 milioane de persoane vor vizita Qatarul cu ocazia Campionatului Mondial.

Dacă fiecare vizitator ar sta timp de zece zile şi ar cheltui 480 de euro pe zi, asta ar putea genera din start un plus de peste 7,2 miliarde de euro pentru PIB-ul ţării-gazdă.

Dincolo de investiţiile Qatarului, FIFA a investit peste 1,6 miliarde de euro în organizarea Campionatului Mondial din Qatar, dintre care 424 de milioane de euro reprezintă totalul premiilor în bani dedicate echipelor participante.

Echipa câştigătoare va pleca acasă cu nu mai puţin de 40,5 mi­lioane de euro.  FIFA estimează în mod oficial venituri de peste 4,4 miliarde de euro de la acest turneul final, dar presa internaţională scrie că organismul care guvernează industria se aşteaptă şi la posibilitatea de a obţine venituri record.

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet