ZF Bankers 2021

ZF Bankers 2021. Lucian Todea, Elrond Network: Blockchainul vine cu inovaţie pentru partea de back-end, aşa cum fintechul a venit cu inovaţie pentru zona de front-end

07.07.2021, 14:21 Autor: Alex Ciutacu

Tehnologia blockchain poate avea un impact semnificativ la nivel de inovaţie în ceea ce priveşte procesele de back-end ale sistemului financiar actual, asemănător cu modul în care fintech-urile au împins spre inovaţie în experienţa din zona de front-end, a explicat Lucian Todea, cofondator şi COO, Elrond Network, în cadrul evenimentului ZF Bankers Summit 2021.

„Noi credem că va avea un impact incredibil de mare asupra sistemului bancar, dar este clar că orizontul de timp este ceva care rămâne de văzut. Dacă fintech-ul a adus inovaţie în zona de front-end utilizând aceleaşi sisteme în spate, noi spunem că blockchainul vine cu inovaţie pe partea de back-end. Suntem convinşi că atât băncile şi alte instituţii, cât şi comercianţii sau alţi actori vor începe să folosească blockchainul ca o nouă infrastructură şi inovaţie care nu vine aşa mult pe partea de user experience, ci pe partea de infrastructură”.

Ce a mai declarat în cadrul ZF Bankers Summit 2021:

  • Un leu digital va fi mult mai smart. Cred că va fi o monedă mult mai deşteaptă, dacă aş face o comparaţie, cum erau telefoanele Nokia şi când a apărut smartphone-ul a avut loc o evoluţie foarte bună. Poate o comparaţie mai bună e de la poştă la e-mail.
  • Dacă ne referim la monede digitale naţionale care sunt colaterizate chiar cu o monedă naţională pusă într-un cont bancar, cred că atunci când se va face tranziţia spre digital vor exista beneficii foarte mari, atât la utilizatori, cât şi la comercianţi, pentru că tranzacţiile se pot produce 24/7, 365 de zile pe an, blockchainul nu se opretşe niciodată şi un alt lucru important vine pe partea de comisioane. Ştim că încă sunt comisioane în zona de tranzacţionare şi tot sistemul actual are această structură cu mai mulţi intermediari. Blockchainul poate oferi o rapiditate, un cost scăzut şi o sercuritate prin criptografie, care vor fi interesante pentru parteneri.
  • Cu un leu digital e clar în primul rând că ar putea să nu mai fie discuţia despre volatilitate. Dispare discuţia aceasta şi ducem discuţia într-o zonă mai constructivă, în care poţi povesti despre tehnologie şi beneficiile ei fără să cădem în nebunia speculativă, care din păcate poate atrage mai mult atât oamenii, cât şi atenţia media.
  • În cazul unei monede digitale emisă de o bancă centrală e clar că controlul şi politica monetară fiscală nu se va schimba, ci se va schimba experienţa utilizatorului şi modul în care poţi să plăteşti, fie că este cu telefonul mobil fără a avea un card ataşat, poţi avea un wallet, fie că vorbim de modalităţi de plată mai clasice.
  • Din perspectiva utilizatorului, experienţa va fi mult diferită, întrucât un factor important care probabil nu este înţeles de utilziatori ţine de faptul că preţul pe care îl plătesc ei are inclus în el şi anumite comisioane pe care nu le simţi drept client, dar e clar că în componenţa preţurilor la majoritatea produselor sunt incluse şi aceste comisioane. Dacă aş putea oferi aceste lucruri prin soluţii de plată alternative ar exista un beneficiu în relaţia client-comerciant, cel puţin.
  • Pentru a înţelege beneficiile unei monede digitale ne putem gândi la ţările în care un procent mare din populaţie este nebancarizată. Acolo este mai simplu să faci o infrastructură cu blockchain şi internet decât să construieşti o întreagă infrastructură bancară cu comercianţi care acceptă carduri. Cum a ajuns România să fie pe locul 3 la un moment dat la viteza de internet pentru că a sărit nişte etape – de la dial-up am trecut direct la fibră optică – la fel în ţări ca aceastea blockchainul poate veni şi să accelereze incluziunea financiară, fără a fi nevoie să construieşti o infrastructură care oricum se va upgrada în timp şi va include şi blockchain din ce în ce mai mult.
  • Există trei abordări posibile pentru un leu digital: există posibilitatea ca banca centrală să înceapă un pilot, ar putea exista o bancă privată şi există şi modalitatea ca acest RON digital să apară fără să fie nevoie de unul dintre aceşti doi actori. E clar că în ordinea în care am enumerat aşa e preferabil, dar există acest concept algorithmic stable coins, care pot fi mereu legaţi de valoarea leului şi să înceapă să existe leu digital pe blockchain fără să fie implicată banca centrală sau o bancă privată. În SUA există trei stablecoins şi toate sunt legate la valoarea dolarului, dar sunt emise de un consorţiu de entităţi private, colaborări, nu au în spate FED sau o bancă specifică privată. Sigur, s-ar putea să existe ca şi custodian ceva bancă privată.