ZF Bankers 2021

ZF Bankers 2021. Ionuţ Dumitru, Raiffeisen Bank: Aşteptările sunt ca BNR să înceapă ciclul de creştere a dobânzilor în 2022, dar depinde de mediul extern

19.08.2021, 17:45 Autor: Mircea Nica

„Mă îndoiesc că BNR va putea menţine dobânzile mici dacă celelalte bănci centrale vor creşte dobânzile mai repede.“

Aşteptările analiştilor sunt ca BNR să înceapă ciclul de creştere a dobânzilor în 2022, dar mediul extern este un factor principal privind aceas­tă decizie, a spus Ionuţ Dumitru, economist-şef al Raiffeisen Bank, în cadrul ZF Bankers Summit 2021, eveniment care s-a desfăşurat la începutul lunii iulie.

„Aşteptările noastre sunt ca BNR să înceapă ciclul de creştere al dobânzilor în 2022, dar totul depinde de mediul extern. Dacă băncile cen­tra­le mari vor normaliza mai devreme dobânzile, şi în acelaşi timp şi cele din regiune vor face acelaşi lucru, probabil că BNR va amâna acest moment de creştere al do­bân­zilor cât se poate de mult, dar ele­mentul crucial ţine de inflaţie şi de ce fac celelalte bănci centrale. Mă în­doiesc că BNR va putea menţine do­bânzile mici dacă celelalte bănci centrale vor creşte dobânzile mai repede“, a explicat Ionuţ Dumitru.