ZF Bankers 2021

ZF Bankers 2021. Felix Daniliuc, Director Executiv, BRD-SocGen: Piaţa este liberă, băncile pe lângă programul IMM Invest au finanţat în continuare. IMM Invest şi-a demonstrat rolul benefic pe care l-a avut asupra companiilor, implicit asupra economiei.

07.07.2021, 11:18 Autor: Mircea Nica

Băncile şi-au continuat finanţările, pe lângă programul IMM Invest şi subprogramul IMM Agro. Acest program şi-a demonstrat rolul benefic pe care l-a avut asupra companiilor şi a economiei, a spus Felix Daniliuc, director executiv BRD-SocGen, în cadrul ZF Bankers Summit 2021.

„Referitor la IMM Invest, la un an de zile de la IMM Invest şi mai recent subprogramul IMM Agro, noi în BRD de la iniţierea acestui program am finanţat cu mult peste 2.000 de clienţi care au beneficiat de finanţare cu garanţie în cadrul programului, depăşind suma de 1,5 mld. de lei. Lucrurile arată destul de bine. Aş aduce în discuţie şi efectul multiplicator antrenat de IMM Invest”, a spus Felix Daniliuc.

El a mai explicat că piaţa este liberă, iar debutul din pandemie a fost un demers asumat de către bănci, unde moratoriile private au reprezentat primele semnale de încurajare transmise către mediul de afaceri.

„Există o piaţă liberă, se finanţează în continuare. IMM Invest şi-a demonstrat rolul benefic pe care l-a avut asupra companiilor, implicit asupra economiei. De asemenea, aş spune că IMM Invest a acţionat ca un proxi prin care a adus mai multă claritate la nivel de percepţie şi la rolul băncilor într-o economie în context de criza”, a mai adăugat Felix Daniliuc.

 

Ce a mai spus Felix Daniliuc, Director Executiv, BRD-SocGen:

-În rândul companiilor mari este un alt nivel de robusteţe. În ceea ce priveşte IMM-urile, vedem un grad de sofisticare, de elevaţă privind aşteptările legate de produselor de finanţare.

-Chiar şi din prespectiva abordării clasice cu capital de lucru, de invesţii, leasing, avem o masă mare de clienţi pentru care este de dificil de gândit un parcurs de finanţare.

-Acesta este momentul în care noi în cadrul băncilor trebuie să vedem care este această călătorie. Dacă vorbim de companii de 1 mil. euro trebuie să vedem tabloul de creditare, nevoile specifice pe care IMM-ul respectiv îl are privind nivelul de dezvoltare.

-Există un nivel de sofisticare foarte mare, pentru noi este important să ne adaptăm în egală măsură echipele şi consultanţii pe care îi avem pentru a demonstra nevoile de versatilitate.

-Pe de o parte avem IMM-uri care ştiu ce au de facut, viziune clară pe plan de investiţii, capacităţi de gestionare, dar avem şi acele vulnerabilităţi structurale, gradul de capitalizare, din cauza carora băncile ar dori să pună un tablou de creditare pentru companii, dar lucrurile trebuie luate de mult mai devreme în sensul de a crea indicatorii financiari a companiei pentru eligibilitatea la creditare.