ZF Bankers 2021

ZF Bankers 2021. Dumitru Nancu, director general, FNGCIMM: Circa 15% din activele bancare sunt deţinute de noi în acest moment. Plafonul pentru Noua Casă: epuizat; plafonul pentru Agro IMM Invest: epuizat; plafonul pentru IMM Invest: 50% epuizat în două luni

07.07.2021, 11:27 Autor: Alex Ciutacu

Activele Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) au ajuns să reprezinte circa 15% din totalul activelor bancare din piaţa locală, în contextul în care entitatea a ajuns să reprezinte un rol mult mai important odată cu programele guvernamentale implementate pe parcursul anului 2020, a explicat Dumitru Nancu, director general, FNGCIMM, în cadrul evenimentului ZF Bankers Summit 2021.

„În acest moment, după ultimele date, cam 15% din activele bancare sunt deţinute de noi. Şi asta ne referim doar la anul 2020 pentru că după cum bine ştiţi până la 1 ianuarie 2020 FNGCIMM avea o activitate foarte restrânsă, rezumându-se doar la Prima Casă, care era în ultimul an de funcţionare”.

Nancu a etichetat colaborarea cu băncile din sistem drept „cel mai mare parteneriat public-privat din ultimii 30 de ani”.

„În 2020-2021 a fost realizat cel mai mare parteneriat public-privat din ultimii 30 de ani şi vreau să felicit în primul rând sistemul financiar bancar, care a fost alături de Guvern într-o perioadă grea pentru mediul de afaceri, prin aceste instrumente financaire. Programele noastre au plecat de la necesităţi ale mediului de afaceri şi au fost instrumente financiare pentru capitalizarea IMM-urilor”.

Şeful FNGCIMM a semnalat că în acest moment pentru 2021 se epuizează plafonul pentru Noua Casă, se epuizează plafonul pentru Agro IMM Invest, iar 50% din plafonul pentru IMM Invest s-a consumat în doar două luni.

Ce a mai declarat în cadrul ZF Bankers Summit 2021:

  • La IMM Invest, programul căruia se datorează creşterea economică, el a început la 1 iunie şi s-a primit deja aprobarea Comisiei Europene, s-a publicat OUG şi va continua până la 31 decembrie 2021. Schema de ajutor de stat asimilată programului IMM Invest şi Agro IMM Invest şi IMM Factor, va continua până la 31 decembrie 20222. Până în 2026 aceste programe vor fi în vigoare, sunt operaţionalizate, pentru că doar perioada de depunere s-a prelungit până la 31 decembrie 2021, dar IMM-urile vor avea în această perioadă poate prelungiri de linii care ajung la scadenţă.
  • Am închis S1 din 2021, iar din cele 9 măsuri incluse în programul de guvernare am ajuns să avem deja 7 operaţionale şi funcţionează.
  • Pe IMM Invest am avut o primă etapă până la 30 iunie, în care am avut unele reguli şi vă dau un exemplu: pe prima comunicare adresată Comisiei Europene, programul a fost prelungit până la 30 iunie, pe a doua comunicare am obţinut prelungirea programului până la 31 decembrie 2021, dar s-au dublat şi plafoanele de ajutor de stat pentru IMM-uri. (…) Orice IMM poate cumula toate ajutoarele de stat până la 1,8 mil. lei.
  • Inclusiv IMM Invest este un program care se adresează şi firmelor nebancabile. Dacă la 1 iunie 2020 doar una din patru firme erau bancabile şi finanţate, s-a închis anul 2020 cu un nivel de două din patru firme, deci practic s-a dublat. Singura condiţie impusă de către Comisia Europeană este să nu fie în dificultate în anul 2019.
  • Pe programul Noua Casă, l-am deblocat anul trecut în septembrie şi am pornit de la un studiu. Suprafaţa medie pe care dezvoltatorii au predat-o către beneficiar era la cel mai mic nivel din ultimii 30 de ani, pe la 35 metri pătraţi. Dezvoltatorii imobiliar creau în funcţie de acest Prima Casă. Acum, 30% din creditele luate pe Noua Casă sunt în intervalul 70.000-140.000 de euro.
  • La Agro IMM Invest s-a făcut un studiu, iar guvernul vine cu 1 miliard de lei şi merge pe un grad de multiplicare de 4x, întrucât agricultura este un domeniu mai atipic şi rezultatele ne arată că la 2 luni de când am lansat programul avem deja solicitări de 4 miliarde de lei, deci plafonul de 1,1 miliarde de lei a fost consumat. În cerinţa României către Comisia Europeană s-a cerut inclusiv mărirea acestui plafon de garantare.
  • Pe Noua Casă nu mai există fonduri la FNGCIMM. Practic, s-a consumat 1,5 miliarde lei, mai sunt aproximativ 400 de milioane în bănci, dar avem 14 parteneri şi s-au epuizat şi acolo.
  • IMM Invest la zi: În acest moment, în două luni de zile sunt 8.167 de credite aprobate, până la 30 iunie. 7,2 miliarde lei sunt finanţările acordate de către sistemul bancar şi 5,9 miliarde lei la aranţia statului. Vorbim de credite aprobate, nu de cele peste 20.000 de firme înscrise în platformă. Deci IMM Invest + subprogramul Agro înseamnă 7,2 miliarde lei credite aprobate, din care 5,9 miliarde sunt garanţia. Asta arată nevoia de lichiditate a IMM-urilor din România, întrucât pe programul IMM Invest 15% sunt pe investiţii şi diferenţa capital de lucru. La Agro Invest avem 70% pe capital de lucru şi 30% pe investiţii.
  • În 2020 vorbim de 15 miliarde de lei, au beneficiat 25.576 de IMM-uri, garanţia noastră 12 miliarde de lei, şi aici apare efectul multiplicator. Toate aceste firme au plătit la bugetul de stat 13 miliarde de lei, din taxe, TVA, impozit pe profit, CAS şi CASS. La final am făcut o statistică, am introdus codurile de identificare şi am obţnut acest efect multiplicator în şase luni, noi îl numim impact fiscal.
  • Statul prin ministerul de Finanţe a plătit 221 milioane de lei dobânzi ctre bănci, comision de administrare, garantare şi comisionul de risc din care se va plăti un eventual default. Iar în două uni, având în vedere impactul Agro IMM Invest, s-au plătit 249 milioane de lei. Deci cu 500 de milioane de lei ai un impact fiscal de aproape 1 la 22. Într-un scenariu pesimist, dacă rata NPL-urilor ajunge la 20% până în 2025 versus 4% cât e acum la BNR, aceste firme tot vor genera la buget un impact fiscal de 56,1 miliarde de lei.