ZF Bankers 2021

ZF Bankers 2021. Diana Coroabă, partener PwC: Costurile raportării au devenit foarte mari. 2022 vine cu o nouă provocare pentru bănci şi pentru toţi marii contribuabili, respectiv sistemul SAF-T

26.08.2021, 00:05 Autor: Claudia Medrega

Costurile raportării au devenit foarte mari, iar 2022 vine cu o nouă pro­vocare nu doar pentru bănci, ci şi pen­tru marii contribuabili, în con­di­ţi­ile în care se doreşte implementarea siste­mului SAF-T, care presupune un schimb automat de informaţii între sis­temul ANAF şi sistemul marilor con­tribuabili, inclusiv al băncilor, a de­clarat Diana Coroabă, partener în cadrul PwC România.

SAF-T reprezintă un standard internaţional care permite schimbul în format electronic al datelor con­ta­bile între diverse entităţi, astfel că pot fi evitate deplasările oamenilor de la ANAF la diverse firme pentru a so­licita informaţii.

„Sistemul SAF-T care presupune schimbul automat de informaţii între sistemul ANAF şi sistemul marilor con­tribuabili, inclusiv bănci, este foar­te bun pentru ANAF. România stă foarte prost din punctul de vedere al colectărilor. O activitate de control durează foarte mult. Şi pentru bănci este un lucru bun pentru că nu ar mai avea eforturi mari în timpul inspecţiei fiscale. Ne dorim ca sistemul SAF-T să funcţioneze ca în Europa Centrală şi de Vest. Trebuie actualizate toate sistemele informatice astfel încât informaţiile să fie procesate automat şi să fie transmise către ANAF“, a spus Diana Coroabă la ZF Bankers Summit 2021, care s-a desfăşurat la începutul lunii iulie.