ZF Bankers 2021

ZF Bankers 2021. Alina Stancu Bîrsan, partener, Filip & Company: Au fost multe situaţii anul trecut în care băncile au încercat să găsească situaţii cumva croite pe fiecare client în parte

06.07.2021, 14:50 Autor: Alex Ciutacu

Băncile din piaţa locală au dat dovadă de o flexibilitate necesară în economie anul trecut, dincolo de pârghiile care au fost impuse prin modificări legislative, încercând să personalizeze soluţiile pe nevoile clientului, a subliniat Alina Stancu Bîrsan, partener, Filip & Company, în cadrul evenimentului ZF Bankers Summit 2021.

„Ce am simţit anul trecut a fost că într-adevăr instituţiile de credit au încercat să îşi sprijine clienţii, dincolo de lucrurile aprobate prin modificări legislative. A fost multă atenţie concentrată pe clienţi şi nevoile lor şi au fost multe situaţii în care băncile au încercat să găsească soluţii cumva croite pe fiecare client”.

Ce a mai declarat în cadrul ZF Bankers 2021:

  • Piaţa bancară din România e o piaţă în creştere accelerată (n.org: booming), foarte activă, şi din ce vedem noi activitatea nu se rezumă la un sector sau un anumit tip de companie. Se caută în continuare debitorii foarte solizi şi pe ei se concentrează băncile, dar este activitate şi avem proiecte de finanţare în toate sectoarele, de la energie, real estate, agricultură, IT, FMCG, toate zonele care sunt foarte active în general în acest moment.
  • Nu aş spune că vedem o schimbare în modul în care bancherii de corporate privesc piaţa, cred că vedem trenduri care se continuă, unele începute dinainte de criza de anul trecut. Este multă prudenţă, dar este şi mult optimism şi multă dorinţă de a contribui în continuare la refacere şi la recuperare.
  • Cred că problema la noi în România este că suntem ok când facem planuri, vrem să ne raliem la Green New Deal, vrem să reducem emisiile, să fim verzi, dar problema la noi e distanţa dintre unde vrei să ajungi şi ce faci să ajungi acolo. Partea asta ţine de legislaţie şi de schimbări legislative.
  • Punctual, putem să vrem proiecte regenerabile, dar legea a fost schimbată anul trecut încât este foarte greu în acest moment să transferi terenuri agricole în extravilan. Asta înseamnă nişte întârzieri foarte mari, costuri mari în plus, şi piedici la dezvoltarea proiectelor regenerabile. Acesta este un exemplu punctual. Putem să vrem proiecte, dar dacă nu avem capacitate de conectare la reţea să fie preluată energia produsă de aceste proiecte regenerabile vor rămâne nişte cifre şi nişte dorinţe pe hârtie şi acolo poate fi lucrat încât să facilităm acest lucru. Astea sunt doar două exemple.
  • Ai nevoie de foarte mare stabilitate în zona legislativă, modificările trebuie făcute pe termen lung să creeze un cadru stabil pe care investitorii să se poată baza atunci când vin în România.