ZF Bankers 2021

Urmează ZF Bankers 2021, 6-7 iulie. O caracteristică a sistemului bancar din România: stabilitatea extrem de ridicată a şefilor de bănci

21.06.2021, 10:30 Autor: Cristian Hostiuc

Când începi să analizezi evoluţia sistemului bancar pe o perioadă mai lungă, de exemplu 10 ani de la ZF Bankers 2012, când am început acest proiect, până la ZF Bankers 2021, în faţă îţi apar lucruri extrem de interesante. Spre exemplu, managementul băncilor din România este extrem de stabil. În 10 ani, foarte puţini conducători din top 10 s-au schimbat şi de foarte puţine ori au venit bancheri din afară.

Spre exemplu, Omer Tetik a venit în 2013 la Banca Transilvania, menţinându-şi poziţia de CEO până acum. El a venit de la Credit Europe Bank, iar aducerea lui la Banca Transilvania a fost o surpriză, care în final s-a dovedit câştigătoare. Cu Omer Tetik CEO, Banca Transilvania a achiziţionat trei bănci: Volksbank, Bancpost şi acum Idea Bank, devenind liderul pieţei bancare. În 2008, Banca Transilvania era pe locul şapte. Dar stabilitatea Băncii Transilvania este asigurată de 20 de ani, de Horia Ciorcilă,  preşedintele Consiliului de Administraţie, fondator şi cel mai mare acţionar individual al băncii. Din 1994, de la 4 mil. dolari, capitalul băncii de început, Ciorcilă a ajuns cu Banca Transilvania la o capitalizare de 3 mld. euro, o evoluţie remarcabilă pentru o bancă care nu are un acţionar strategic mare şi este deţinută preponderent de capitalul românesc prin SIF-uri şi Pilonul 2 de pensii, unde 7 milioane de români au conturile. 

La BCR, a doua bancă din piaţă, Sergiu Manea este CEO de aproape şase ani, după ce înainte a fost vicepreşedinte. Până la Sergiu Manea, Erste a schimbat foarte mulţi CEO pentru o bancă de top. 

François Bloch de la BRD a venit în 2017, iar grupul francez i-a prelungit mandatul de mai multe ori, având în vedere că sub conducerea lui a treia bancă de pe piaţă şi-a mai revenit după perioada tumultuoasă din primii ani de criză. l ING, a patra bancă de pe piaţă, este condusă de doi ani de Mihaela Bîtu, care a fost aproape două decenii vicepreşedinte al băncii.

Steven van Groningen de la Raiffeisen, a cincea bancă de pe piaţă, este CEO din 2002, fiind cel mai longeviv şef de bancă. El urmează să plece la finalul acestui an. 

Grupul italian UniCredit se bazează pe Răsvan Radu din 2005 încoace pe poziţia de CEO. Acesta a făcut echipă timp de 15 ani cu Dan Pascariu, fostul preşedinte al Consiliului de Administraţie, care anul trecut a lăsat în urmă o carieră bancară de 30 de ani pentru a vedea cum poate creşte o companie antreprenorială românească.  

Bogdan Neacşu conduce CEC Bank din 2019, după ce ani de zile a ocupat poziţii de vicepreşedinte în alte bănci. Înaintea lui Bogdan Neacşu, CEC Bank a fost condusă mai bine de 10 ani de Radu Gheţea, care acum este preşedintele Consiliului de Administraţie de la Libra Bank.

Sergiu Oprescu conduce ca CEO Alpha Bank de mai bine de 10 ani, traversând cu această bancă şi perioada de creştere şi criza care a urmat. Alpha Bank este singura bancă din Grecia care a mai rămas în România după cele cinci care odată aveau aproape 20% din sistemul bancar românesc (Bancpost-Eurobank; Banca Românească-National Bank of Greece; Piraeus Bank; Credit Agricole). Pe lângă poziţia de CEO al băncii din România, Sergiu Oprescu conduce şi divizia internaţională a Alpha Group, respectiv băncile pe care le deţine în afara Greciei. 

De doi ani, OTP are un nou CEO, Gyula Fater, după ce ani de zile conducerea a fost asigurată de Laszlo Diosi, care în timpul mandatului a reuşit să cumpere Millenium Bank România, dar a ratat achiziţia Băncii Româneşti, după ce BNR nu a aprobat tranzacţia. După decizia BNR, extrem de surprinzătoare, Diosi a plecat de la conducerea OTP Bank România. 

În ultimii opt ani, Garanti Bank s-a bazat pentru poziţia de CEO pe Ufuk Tandogan, care a fost trimis la Bucureşti să stabilizeze banca, după perioada tumultuoasă de la începutul crizei. Tandogan va pleca de la Garanti la finalul acestei luni. 

Stabilitatea sistemului bancar se vede şi prin stabilitatea managementului. BNR nu prea vrea surprize  la vârful băncilor din România, aşa că schimbarea unui CEO şi bineînţeles numirea unuia nou, poate din afara sistemului, comportă multe discuţii. De altfel, noile prevederi europene în privinţa conducătorilor de bănci sunt extrem de stricte, spre exemplu cine aspiră la o poziţie de top trebuie să aibă o continuitate bancară de minimum 10 ani. Şi BNR are o stabilitate extrem de ridicată a conducătorilor, având în vedere că Mugur Isărescu este guvernator de 31 de ani, iar Florin Georgescu este prim-viceguvernator de 16 ani. Celelalte două poziţii de viceguvernatori sunt mai fluctuante. Cât de mult contează stabilitatea managementului în evoluţia unei bănci va fi unul dintre subiectele de discuţie la ZF Bankers Summit 2021.