ZF Bankers 2021

Urmează ZF Bankers 2021, 6-7 iulie. Câţi români lucrează în băncile din afară şi câţi dintre ei au poziţii de management?

30.06.2021, 00:07 Autor: Cristian Hostiuc

Câţi români lucrează în băncile din afară şi câţi dintre ei au poziţii exe­cu­tive, de mana­ge­ment, este o temă pe care ZF nu prea a abordat-o de-a lungul anilor. Singurele menţiuni erau doar nişte ştiri scurte, când cineva pleca din România la grup sau într-o bancă externă, cele mai multe informaţii fiind obţinute de pe LinkedIn.

Nu ştiu dacă băncile sau dacă Banca Naţională au statistici şi informaţii mai bune legate de bancherii români expaţi. Odată cu ZF Bankers 2021, vom încerca să îi găsim pe aceşti bancheri români din afară pentru a face lumină despre această piaţă, pentru a vedea cum este să lucrezi într-o bancă externă, într-o altă ţară, care sunt diferenţele faţă de România şi nu în ultimul rând cât de buni bancheri suntem comparativ cu bancherii români din alte ţări.

La ZF Bankers Summit 2021 vom avea două paneluri în care vom discuta cu o parte din aceşti bancheri - Marius Dorner de la Citi Africa de Sud, Septimiu Postelnicu de la UniCredit Bulgaria, Ştefan Nanu de la International Investment Bank, o bancă regională cu sediul la Budapesta în care câteva din fostele state comuniste sunt acţionari.

Dar înainte vom discuta su Sergiu Oprescu, preşedinte executiv al Alpha Bank, care de anul trecut este directorul diviziei internaţionale a grupului elen Alpha, fiind responsabil de băncile externe ale acestui grup, respectiv cele din România, Albania şi Cipru.

Cred că cei mai mulţi români lucrează în celebrul City de Londra, inima financiară a lumii, la puternicele bănci de investiţii, care reuşesc să absoarbă talentele lumii. Mirajul Cityul-ui londonez sau mirajul Wall Street-ului este extra­ordinar mai ales că pachetele salariale sunt printre cele mai bune din lume. Se spune că dacă reuşeşti pe Wall Street sau în City, poţi reuşi pe toate pieţele lumii.

Sunt mulţi români care lucrează şi au poziţii de middle management în băncile externe, care au operaţiuni în România şi care dau posibilitatea românilor să aibă ieşiri externe, la centru. România a pierdut şi din punct de vedere bancar primul deceniu după 1990 şi de aceea a fost o perioadă în care deschiderea externă a fost mai redusă. Odată cu venirea băncilor străine în sistemul bancar românesc, fie prin achiziţii, fie prin deschiderea unor sucursale sau filiale, piaţa bancară s-a mai deschis, inclusiv pentru cei care voiau să încerce cariere externe, fie şi pentru o perioadă limitată.

CV-ul unui bancher care aspiră la o poziţie executivă, în management, de la vicepreşedinte în sus, trebuie să conţină şi experienţe externe. Nu este obligatoriu, dar o carieră externă de câţiva ani poate să facă diferenţa în obţinerea sau nu a unei poziţii de management.

Sunt bancheri români care caută poziţii externe, în băncile din afară, fie chiar în grup, cu gândul de a se reîntoarce şi de a accede la poziţii superioare în sistemul bancar românesc. Grupurile au început să se uite tot mai atent la români care lucrează în bănci din afară, în toată lumea, pentru a-i pune pe o listă în cazul în care au nevoie de ei.

Organigramele din România, dar şi din băncile din întreaga lume nu sunt atât de deschise şi nimeni nu va fi numit într-o poziţie superioară doar pe baza CV-ului. Contează foarte mult relaţiile cu firmele de headhunting, dar şi cu departamentele de HR din băncile care recrutează sau chiar de la acţionarii acestor bănci. Ca să accezi în România ca director executiv, o poziţie înainte de cea de vicepreşedinte, trebuie să ştii pe cineva fie la Viena, fie la Paris, fie la Amsterdam, care să te susţină, să te recomande atunci când apar poziţii disponibile.

Odată cu ZF Bankers 2021, ZF va încerca să urmărească mai îndeaproape mişcările bancherilor români în afară, mai ales că lumea este globalizată.