ZF Bankers 2021

Urmează ZF Bankers 2021, 6-7 iulie. Cât de mult pot lua din piaţa bancară operatorii de telefonie mobilă sau retailerii online dacă vin cu produse financiare?

18.06.2021, 00:06 Autor: Cristian Hostiuc

Una dintre temele de discuţie la ZF Bankers 2021, 6-7 iulie, va fi legată de atacarea pieţei bancare de către operatorii de telefonie mobilă şi marii retaileri online. Aceştia au foarte mulţi clienţi, milioane, şi în orice moment ar putea să iasă (dacă nu au făcut-o deja) cu servicii şi produse financiare similare celor oferite de bănci.

Grupul francez Orange este deja prezent cu Orange Money, iar Telekom are un parteneriat cu Alior Bank. Toată lumea se uită la ce vor face marii retaileri online, cum ar fi eMAG, de exemplu, care ar putea să atace piaţa bancară şi să ofere credite, nu cash, ci pentru achiziţia de produse de pe eMAG.

În acest moment, piaţa bancară din România este încă ferită de prezenţa unor jucători din alte domenii. Dar dacă am lua exemplul Revolut, care deja a făcut un milion de clienţi în România, iar acum vine cu o licenţă bancară prin care poate să atragă depozite, care să aibă garanţie în spate, nicio bancă, oricât de mare ar fi, nu ar trebui să doarmă liniştită.

Este adevărat că marea majoritate a clienţilor, în special cei de retail, sunt conservatori şi nu au tendinţa de a experimenta altceva atunci când se pune problema banilor lor. La ZF Bankers 2021, cu ajutorul celor care vor fi speakeri, vom încerca să vedem cum va arăta piaţa bancară în următorii ani dacă băncile vor fi atacate, nu de alte bănci, ci de companii din alte domenii.