ZF Bankers 2021

Henk Paardekooper, Executive President, First Bank: Cred că băncile care vor avea succes sunt cele care vor fi capabile să facă din digitalizare un avantaj strategic

06.07.2021, 11:44 Autor: Ramona Cornea

Henk Paardekooper, Executive President al First Bank este de părere că băncile care vor avea succes sunt cele care vor fi capabile să facă din digitalizare un avantaj strategic.

”Noi suntem o bancă de sine stătătoare, cu sediul în România, nu avem sedii în străinătate, iar strategia noastră este să transformăm banca, să avem o digitalizare cu o componentă umană. Cred că băncile care vor avea succes sunt cele care vor fi capabile să facă din digitalizare un avantaj strategic. Strategia noastră este să ne transformăm în o bancă mai digitală cu o componentă umană. Toate băncile vorbesc despre digitalizare. Procesele interne din bănci trebuie şi ele digitalizate şi cred că aici încă vedem digitalizare în ceea ce priveşte relaţia cu clienţii, însă în interiorul băncilor multe lucruri se fac încă manual. Pentru noi, digitalizarea înseamnă ambele aspecte – automatizarea internă, cât şi cea a relaţiilor cu clienţii”, a declarat Henk Paardekooper în cadrul videoconferinţei ZF Bankers Summit 2021.

Ce a mai declarat Henk Paardekooper în cadrul videoconferinţei:

M-am întors în România în 2019 şi am observat că multe lucruri s-au schimbat, însă multe dintre ele au rămas relativ la fel. În 2013 spuneam că sistemul bancar va trece prin o puternică consolidare şi cred că aveam dreptate doar parţial pentru că o consolidare s-a întâmplat, dar a durat destul de mult. Partea bună este că în ultimii doi ani am văzut o consolidare destul de mare a sistemului.

·        Dacă ne uităm la top 20 al băncilor, ele deţin 97% - 98% din piaţă, deci putem să spunem că sistemul bancar este format, în mare, de aproximativ 20 de bănci. Din ele, există trei bănci care sunt deţinute majoritar de sectorul public, cred că 12 bănci sunt internaţionale, au sediile centrale în străinătate şi mai sunt doar câteva bănci româneşti de sine stătătoare, iar First Bank este una dintre ele. Fiecare dintre aceste bănci are modul ei de operare şi de adresare a segmentului lui lor de piaţă.

·        În ceea ce priveşte activele necesare unei bănci pentru a rămâne pe piaţă, nu cred că este vorba de mărime, ci despre modelul de servicii, experienţa pe care o poţi aduce clienţilor. Noi vrem să furnizăm produse şi servicii convenabile şi simple, care servesc nevoile şi scopurile clienţilor noştri retail şi comerciali. Mărimea nu este un scop.

·        Vrem să ne finalizăm procesul de digitalizare pentru a deveni o bancă digitală în următorii 1-2 ani. Nu vom putea spune că strategia este finalizată complet pentru că strategia se dezvoltă constant, însă transformarea în o bancă digitalizată cu o componentă umană este ceva ce vrem să finalizăm în următorii 1-2 ani.