ZF Bankers 2021

Ce a fost la ZF Bankers 2015

21.06.2021, 19:30

La ZF Bankers 2015, bancherii au început să vadă luminiţa de la capătul tunelului, după cinci ani de criză, timp în care s-au ocupat de restructurare, de credite neperformante, de curăţarea bilanţurilor băncilor şi mai puţin de creştere Răsvan Radu, CEO al UniCredit, spunea că sistemul s-a stabilizat şi cu siguranţă va arăta mai bine în următorii ani Sergiu Oprescu, preşedintele Alpha Bank, menţiona: toate băncile se aşteaptă la revenirea pe profit în acest an pentru că sistemul s-a curăţat de neperformante Băncile au revenit pe creştere pentru că dobânzile la lei au început să scadă, ceea ce a făcut ca persoanele fizice mai mult şi companiile mai puţin să se împrumute în moneda naţională reducând presiunea pe creditarea în valută, care contribuise la criza din 2008-2009 Dar nimeni nu se aştepta la o scădere atât de dramatică a dobânzilor, ceea ce a permis ROBOR să coboare în 2017 până la 0,67% Piaţa bancară românească începea să se confrunte cu o lichiditate în creştere, ceea ce a făcut ca depozitele să depăşească creditele, exact invers faţă de 2008, când creditele erau mai mari decât depozitele bancare cu 20% Mai jos puteţi citi concluziile de atunci, de la ZF Bankers 2015.

 

9 iunie 2014

10 iunie 2014

 

 

Articolul din 2015 cu autorul şi personajele de atunci

 

Bancherii spun că sistemul stă într-un „ocean de lichiditate“ şi că începe creşterea

♦ Bancherii prezenţi la a patra ediţie a conferinţei ZF Bankers Summit susţin că sistemul stă într-un „ocean de lichiditate“ şi că primele semnale de revigorare a creditării încep să apară, ceea ce creează premisele revenirii pe profit a pieţei.

Ciprian Botea

După ce au rezolvat problema cererii de credite, bancherii caută acum surse alternative de venit şi modalităţi de reducere a costurilor pentru a compensa îngustarea marjelor de dobândă. Sistemul bancar nu este curăţat complet de credite neperformante deocamdată, dar acestea nu mai atârnă atât de greu în bilanţuri, astfel încât să fie o piedică pentru relansarea creditării.

Concluzia conferinţei de anul trecut fusese aceea că bilanţurile de credite trebuie să se contracte înainte de a creşte din nou. Acum, bancherii sunt forţaţi să se uite într-o singură direcţie dacă vor să supravieţuiască în noua eră a dobânzilor mici - în direcţia creşterii.

„Toate băncile se aşteaptă la revenirea pe profit“, comentează Sergiu Oprescu, preşedintele Alpha Bank şi al Asociaţiei Române a Băncilor.

Sistemul bancar a avut anul trecut o pierdere record de aproape un miliard de euro, generată de costurile mari cu provizioanele de risc aferente operaţiunilor de curăţare a portofoliilor de credite neperfor­mante, dar Oprescu spune că mare parte din curăţenie a fost terminată, astfel că nu mai sunt aşteptate salturi de provizioane.

Răsvan Radu, CEO al UniCredit Ţiriac, consideră că sistemul bancar va arăta mai bine în perioada următoare.

„Sistemul s-a stabili­zat şi cu siguranţă va arăta mai bine în urmă­torii ani.“ Dobânzile afla­te la minime istorice au readus clienţii în sucursale, mai ales pe zona de retail, dar şi în cazul segmen­tului corporate se văd deja unele iniţiative de reluare a investiţiilor.

„Lucrurile nu stau aşa de rău în sistemul bancar, situaţia nu e atât de neagră. Este clar că în piaţa de lei este o creştere, se vede un apetit al companiilor către creditarea în lei, ceea ce, desigur, este un aspect pozitiv. Ne-am dori mai multe proiecte, dar poate la anul şi creditarea corporate va oferi mai multe posibilităţi“, spune Mihaela Bîtu, vicepreşedinte corporate al ING.

Pe de altă parte, dobânzile mai mici înseamnă şi marje de câştig în scădere şi îi forţează pe bancheri să caute surse alternative de venituri. „Trebuie să ne adaptăm la piaţă şi să lucrăm cu marje foarte mici. Pe măsură ce piaţa de real estate va cunoaşte o anumită evoluţie crescătoare, o să vedem şi o creştere a profitabilităţii băncilor, venită din vânzările de active executate silit“, a declarat Radu Gheţea, preşedintele CEC Bank. Băncile caută în paralel şi noi soluţii de reducere a costurilor, în condiţiile în care soluţiile clasice (închideri de sucursale şi concedieri) au fost epuizate în ultimii ani. Băncile au închis un sfert din sucursale şi au concediat circa 13.000 de angajaţi în perioada de criză. „Tehnologia este o provocare pentru sistemul bancar. Trecerea către zona de tehnologie este cheia reducerii costurilor şi eficientizării“, consideră Răsvan Radu, CEO al UniCredit Ţiriac.

Bancherii spun acum că se observă şi o îmbunătăţire a relaţiei cu clienţii, care a fost una dintre princi­palele probleme în perioada de criză, când presiunea ratelor la credite a determinat mulţi debitori să reclame comisioanele ilegale şi clauzele abuzive din contractele de credit.

„A fost o problemă în relaţia dintre bănci şi clienţi, dar acum percepţia se schimbă. Nu ne mai este ruşine să spunem în public că suntem bancheri“, spune Omer Tetik, CEO al Băncii Transilvania.