ZF Agrobusiness

ZF Agropower Special. Piaţa asigurărilor agricole va creşte cu 10% în acest an faţă de 2020, iar suprafaţa asigurată se îndreaptă spre 2,5 mil. ha

03.11.2021, 00:05 Autor: Florentina Niţu

În ultimii cinci ani, piaţa asigurărilor agri­cole a avut o evoluţie ascendentă, mai ales după anul agricol 2020, afectat pu­ternic de secetă. Pentru acest an este esti­mată o creşte de 10% a pieţei asigu­r­ărilor agricole, iar suprafaţa asigurată se îndreaptă spre 2,5 mil. hec­tare.

„Piata a evoluat în ultimii cinci ani. Sunt foarte mulţi fermieri care acum au încredere în sistemul de asigurări private. (...) În 2019, se asigurau 2,3 milioane de hectare în România, iar în 2021 doar în primele şapte luni s-au asigurat 1,7 milioane de hectare. Piaţa a crescut şi estimăm în acest an o creştere cam de 10% faţă de anul trecut. În 2020 am avut doar 2,2 mi­lioane de hectare asigurate, conform informaţiilor pe care le avem din piaţă“, a spus Georgiana Rusu, direc­tor executiv al Clubului Fermierilor Români Broker de Asigurare.

Ea consideră că trendul crescător a avut loc din cauza faptului că în 2020 circa 2,4 milioane de hectare au fost afectate de secetă, iar în 2019 circa 100.000 de hectare au fost afectate de grindină, de ploaie torenţială şi furtună şi în 2021, până în acest moment, circa 4.000 -5.000 de hectare sunt afectate de furtună şi ploaie torenţială şi 800 de hectare care sunt afectate de grindină.

În acest context, a crescut şi cota de piaţă a Clubului Fermierilor Români Bro­ker de Asigurare, de la 13% în 2019 la 15% în 2020 şi 17% după primele şapte luni din 2021.  „Noi suntem liderii în ceea ce înseamnă intermedierea de asi­gurări de culturi agricole. 90% din por­tofiliul nostru sunt numai asigurări de culturi agricole, iar 10% sunt cele­lal­te forme de asigurare. (...) Clubul Fer­mie­rilor Români Broker de Asigurare este primul broker gestionat de fermieri.“

„Fermieri au venit în sprijinul fermierilor şi analizăm astfel încât ca fermierii să cele mai bune condiţii de asigurare“, a explicat Georgiana Rusu.

 

Ce aşteaptă un fermier de la asigurator?

„Aşteptările noastre pornesc încă de la primul telefon. Trebuie să ne bază pe încrederea persoanei cu care urmea­ză să încheiem o poliţă de asigurare, dar, din păcate, în istoria scurtă a asi­gu­rărilor în România, s-a instalat o mare în­cre­dere în relaţia fermier - asigurator sau fermier – broker, pentru că de multe ori privim brokerul ca pe o persoană dis­tantă aflată undeva într-un birou care nu face nimic altceva decât să în­cer­ce să vândă un produs“, susţine Ciprian Olteanu, fermier şi membru în consiliul director al Clubului Fermierilor Români.

De asemenea, Georgiana Rusu menţionează că piaţa suferă din cauza lipsei de încredere şi crede că poziţia brokerului este foarte importantă, pentru că fermierii îşi doresc transparenţă şi astfel pot creşte poliţele de asigurare.

„Ne dorim ca atunci când avem o poliţă în faţă să ni explice foarte bine care sunt avantajele, care sunt dezavantajele, care sunt costurile reale ale poliţei, nu doar cele de încheiere în mod iniţial, şi ne dorim că atunci când avem o pagubă, când avem un eveniment cu un dosar de daună să fim însoţiţi în câmp, să fie brokerul alături de noi în faţa asiguratorului şi să vedem că se respectă clauzele din contracte“, a mai spus Olteanu.

El precizează că o asigurare agricolă este foarte importantă pentru fermieri, mai ales după anul agricol 2019 – 2020. „Avem acea plasă de siguranţă şi avem încrederea că ne putem baza întotdeauna pe un minimum de venit, astfel încât să putem să ne întoarcem circuitul agricol, pentru că este o afacere pe termen lung. Asigurările sunt finanţele necesare să putem întemeia un nou ciclu.“

 

Cui se adresează asigurările agricole?

„Asigurare îşi poate permite orice fermier. Poate avea 10 hectare sau poate să exploateze 5.000 de hectare. Noi aducem în faţa fermierului o paletă mai largă de asigurări, căci în afară de asigurările care sunt la noi în ţară mai avem colaborări şi internaţionale. Sunt oferte personalizate şi fermierul are de unde să îşi aleagă o asigurare pe nevoia sa. Cred că toţi fermieri ar trebui să se asigure, pentru că riscul din agricultură este natural, posibil şi viitor, dar un eveniment incert“, a afirmat Georgiana Rusu.

În ultima perioadă ea menţionează că au crescut foarte mult procentual daunele şi sunt asiguratori care au rata de daunalitatea foarte mare, dar sunt şi asigurători care au restricţionat anumite culturi din cauza daunalităţii foarte mari.

„Piaţa a crescut dn punct de vedere a costurilor şi este motivul pentru care noi ne-am îndreptat şi către piaţa externă. Ne-am propus să aducem un produs parametric care calculează prin satelit, efectiv pe suprafaţa pe care o doreşte fermierul, umiditatea din sol, starea solului şi calculează dacă are prea multe precipitaţii sau dacă are secetă“, a precizat Rusu.

Ciprian Olteanu adaugă că cele mai importante probleme în agricultură sunt cele legate de fenomene meteo extreme, pornind de toamna, când exstă posibilitatea ca rapiţa să nu răsară din cauza secetei să se formeze crustă din cauza precipitaţiilor abundente cumulate cu temperaturii ulterioare crescătoare, până în primăvară, când pot apărea furtuni violente de grindină şi îngheţuri târzii care pot afecta producţiile.

 

Cum se implică statul în relaţia dintre fermier şi asigurator în alte ţări?

„În Austria, de exemplu, riscul de grindină este foarte prezent şi este subvenţionat 50% de către stat. În Franţa este subvenţionată primă de asigurare totală, dar de către Uniunea Europeană. Israelul are o societate de asigurări agricole, dar la care coproprietar este 50% statul, iar 50% sunt asiguratorii şi în care există o cotaţie peste care nu se trece momentul în care fermierii doresc o asigurare. Cred că aici se poate face de către instituţiile reglementate un cod de asigurări pentru fermierii români şi văd deschidere, deja există un grup consultativ pe această temă, eu sunt pe partea tehnică şi voi peste o săptămână sau două o să discutăm şi aceste probleme“, a explicat Rusu.

Executivul a mai spus că este loc de noi asiguratori pe piaţa din România şi de noi produse, pentru că din cele aproape 9 milioane de hectare, doar 5,6 milioane sunt exploatate profesionist şi din aceastea doar 2,5 milioane de hectare sunt asigurate.

 

Ciprian Olteanu, fermier şi membru în Consiliul Director al Clubului Fermierilor Români

 

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny