ZF Agrobusiness

ZF Agropower. „Noua generaţie, copiii fermierilor de după ‘90, este mai pragmatică şi mai orientată pe rezultate şi cred că ea va duce agricultura românească în top 3 la nivel european“

08.06.2021, 19:45 Autor: Florentina Niţu

Noua generaţie de antre­pre­nori din agricultură ar putea propulsa România în top 3 european la producţie şi productivitate în industria de profil, pentru că are o mentalitate diferită faţă de generaţia de antreprenori apărută imediat după Revoluţie şi pentru că investeşte continuu în educaţia financiară, a fost una dintre concluziile ediţiei din 7 iunie a emisiunii ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transilvania şi Microsoft.

„România se poate bate cu orice ţară în ceea ce priveşte producţia şi productivitatea la cereale, pentru că ne ajută suprafaţa şi tradiţia în domeniu, dar ne lipseşte managementul eficient. Suntem la prima generaţie de antreprenori în agricultură şi educţia financiară este un process continuu. Noua generaţie, copiii fermierilor de după ‘90, este mai pragmatică şi mai orientată pe rezultate şi cred că ea va duce agricultura românească în top 3 la nivel european“, a spus Adrian Petcu, general manager al Serv Class Irigaţii, membră a grupului Serv Class, companie ce a preluat distribuţia brandului Lindsay pentru România şi este importator autorizat al sistemelor de irigaţii Zimmatic pentru România.

România se află între cei mai mari cultivatori şi producători de cereale din Uniunea Europeană, producţiile agricole din anul 2020 fiind o excepţie, deoarece au fost influenţate negativ de secetă, însă producţia la hectar din România este chiar şi la jumătatea celei din Franţa, la grâu, de exemplu.

În medie, în perioada 2015 – 2019, ani agricoli normali, România a avut o producţie de grâu 10 milioane de tone, adică de 4,4 t/ha, conform calculelor ZF pe baza datelor de la INS.

În anul agricol 2019-2020, România a avut un randament de 3,9 t/ha la grâu, iar Franţa a avut un randament de 7,3 t/ha, conform datelor Clubului Fermierilor Români, care citează un raport al Strategy Grains, companie de statistică şi cercetare de piaţă pentru culturile agricole.

Astfel, jucători din industria de profil consideră că este nevoie de o mai bună informare a fermierilor şi de investiţii în sisteme de irigaţii care să le asigure predictibilitate în anii secetoşi.

„Filmul pe care îl prezentăm mereu este că România are cea mai mare producţie de porumb din UE, de parcă este un joc. Avem cea mai mare producţie de porumb şi pentru că avem cea mai mare suprafaţă cultivată cu porumb şi atunci când ai mai mult ca toate celelalte ţări, ai şi producţii mai mari decât celelalte ţări. Dacă România are 2,5 mil. ha cultivate cu porumb face producţie mai mare decât Franţa de pe o suprafaţă de 1,5 mil. ha şi e normal“.

„Dar, în 2020, pentru prima oară, deşi aveam avantajul unui milion de hectare în faţa Franţei, ne-a întrecut la producţii şi atunci fermierii români s-au gandit să fie mai eficienţi şi nu să producă mai mult faţă de celelalte ţări, ci să aibă un randament mai bun“, afirmă Marius Eftene, marketing manager în cadrul Netafim, lider mondial în soluţii inteligente de irigare.

El afirmă că s-au făcut progrese mari în agricultura românească, dar „încă nu realizăm maxim ce se poate“ şi irigaţiile sunt o modalitate de a-ţi creşte profitabilitatea şi de a-ţi asigura predictibilitatea. Totuşi, el spune că, în prezent, sistemele de irigaţii prin picurare, care au cel mai redus consum de apă, sunt implementate numai pe câteva zeci de mii de hectare. „Actualii fermieri au început să investească în astfel de sisteme şi în următorii ani o să vedem o explozie.“

„Simţim o concentrare mai mare din partea fermierilor în această direcţie (a investiţiilor în sisteme de irigaţii – n.red.) şi spăram că şi din partea guvernanţilor, care pare că înţeleg importanţa şi rolul irigaţiilor în economia jocului. Simţim o creştere a cererii, dar este sezonieră, încă fluctuantă, însă lecţia pe care am învăţat-o cu toţii din seceta de anul trecut este că mulţi fermieri prin lipsa de irigaţii îşi joacă existenţa în industrie“, mai spune Petcu.

El adaugă că o fermă de 300-400 de hectare, după doi ani de secetă severă, fără irigaţii, intră în faliment. Însă, în anii normali, cu sisteme de irigaţii, el spune că productivitatea la porumb se dublează, iar la păioase sporul de productivitate creşte cu 20-30%. „Toţi care activăm în această piaţă cunoaştem ferme de la 100 de hectare până la 2.000 de hectare ieşite la vânzare după anul 2020. Nu e vorba doar secetă, ci şi de management.“

„Nu este nevoie doar să folosim irigaţii, ci şi să le folosim raţional. Un sistem de irigaţii prin picurare reduce consumul cu 30-40% faţă de un sistem de irigaţii normal şi reduce şi consumul de energie electrică şi de fertilizanţi“, a completat Marius Eftene.

 

Marius Eftene, marketing manager, Netafim

♦ Sistemele de irigaţii prin picurare sunt încă o noutate în România, dar în ultimii trei ani au început să pătrundă masiv. În momentul de faţă sunt la ordinul zecilor de mii de hectare irigate cu sisteme de irigaţii prin picurare, dar în următorii ani o să vedem o explozie, pentru că au început foarte mulţi fermieri să investească în astfel de sisteme.

♦ Sistemele de irigaţii sunt şi pentru fermierii mari şi pentru fermierii mici. Fiecare sistem trebuie gândit personalizat, pentru că nu e ca şi cum cumpăram o combină sau un tractor, ci este nevoie de un proiect special creat pentru ferma ta, pentru suprafaţa ta, pentru culturile pe care le ai. Cea mai rapidă investiţie a fost amortizată în doi ani şi iţi oferă posibilitatea ca după ce ai sisteme de irigaţii să investeşti în tehnologie şi să te profesionalizezi.

 

Adrian Petcu, general manager, Serv Class Irigaţii

♦ Cu sistemele de irigaţii suntem încă la început în România, am revenit unde eram acum 30-40 de ani. Dar simţim o concentrare mai mare din partea fermierilor în această direcţie şi sperăm că şi din partea guvernanţilor, care pare că înţeleg importanţa şi rolul irigaţiilor în economia jocului. Simţim o creştere a cererii, dar este sezonieră, încă fluctuantă, însă lecţia pe care am învăţat-o cu toţii din seceta de anul trecut este că mulţi fermieri prin lipsa de irigaţii îşi joacă existenţa în industrie.  

♦ Femierii începând cu cei de la 100-200 de hectare şi terminând cu cei foarte mari nu mai sunt speriaţi de investiţii, căci investesc sute de mii de euro în tractoare sau în combine. Iar la sistemele de irigaţii impactul în productivitate îl vezi imediat. La porumb discutăm de o dublare a producţiei şi la păioase discutăm de un spor de productivitate de 20-30%.


 

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny