ZF Agrobusiness

ZF Agropower. Nina Gheorghiţă, acţionar Triagroexim: Am aplicat la programul IMM Invest pentru investiţii în sisteme de irigaţii şi capital de lucru. Investiţiile au fost de 300.000 de euro, din care 250.000 de euro au venit de la bancă

12.03.2021, 00:05 Autor: Florentina Niţu

Nina Gheorghiţă, acţionar al Triagroexim, companie ce cultivă 600 de hectare cu cereale în judeţul Brăila, spune că programul IMM Invest a fost, în 2020, o oportunitate pentru firmă să-şi doteze întreaga suprafaţă cu sisteme de irigaţii, vitale pentru agricultură în anii secetoşi, dar şi să-şi asigure capitalul de lucru. Ea a adăugat că acum aşteaptă criteriile pentru accesarea unui credit şi prin subprogramul Agro IMM Invest pentru noi investiţii.

„Am aplicat la programul IMM Invest pentru investiţii în sisteme de irigaţii şi capital de lucru. Investiţiile de anul trecut au fost de 300.000 de euro, din care 250.000 de euro au venit de la bancă şi peste 100.000 de euro i-am folosit pentru capital de lucru. Am achiziţionat şi cu bani proprii o coloană supraterană pen­tru 2 km ce a costat circa 70.000 de euro“, a spus Nina Gheorghiţă, în cadrul ediţiei din 8 martie a emisiunii ZF Agropower, un proiect al Ziarului Financiar şi Băncii Transilvania.

Investiţiile au venit în contextul în care anul agricol 2020 a fost unul dintre cei mai secetoşi din istorie, iar circa un milion de hectare cultivate cu cereale au fost afectate, producţia scăzând cu peste 40%. Cu toate acestea, antreprenoarea susţine că într-un an precum cel care a trecut e nevoie de mai mult decât irigaţii. „Sper ca în anii următori să recuperăm pierderile după aceste investiţii. Aşteptăm şi Agro IMM Invest să aplicăm pentru noi investiţii.“

Nina Gheorghiţă a menţionat că 2020 a fost primul an din istoria companiei în care nu a făcut contracte forward pentru cereale - ca atunci când preţurile sunt foarte bune, deoarece seceta pedologică a fost cea mai severă din ultimii 60 de ani, conform statisticilor.

„Nici anul acesta nu am semnat încă astfel de contracte, deşi suntem în discuţii. Însă, noi semnăm în calitate de vânzător şi trebuie să ni le asumăm. Un an cu precipitaţii excedentare va reuşi să se încheie ca un an normal, pentru că avem deficit de apă din 2019 şi 2020“, a explicat cofondatoarea Triagroexim.

Ea a pornit businessul în 2010, alături de soţul său, ambii agronomi de profesie, pe când erau angajaţi în multinaţionale şi au avut opor­tu­nitatea de a cum­păra o fermă, aflată în dificultate la acea vreme şi scoasă la exe­cutare. În 2019, busi­nessul a înre­gistrat venituri de 3 milioane de lei, în creştere cu 7% faţă de anul precedent, arată datele publice.

„Am clădit businessul nostru cu nişte bănuţi pe care i-am avut în buzunar şi cu parteneriatul pe termen lung cu Banca Transilvania. Lucrăm din 2010 cu ei şi nu îmi pot aduce aminte cum am construit afacerea fără parteneriatul cu ei. În agricultură parteneriatele sunt im-portante, mai ales la început de drum, când e nevoie de finanţare“, a mai spus Nina Gheorghiţă.

Ea şi-a petrecut primii ani din viaţa profesională la catedră, la Facultatea de Agricultură şi susţine că dacă acum s-ar întoarce în învăţământul superior, ar curăţa programa disciplinei de foarte multe noţiuni teoretice şi şi-ar concentra atenţia pe ceea ce inginerul agronom întâlneşte în viaţa de zi cu zi. „Este nevoie de timp ca lucrurile să se schimbe. Realitatea de astăzi este inertă la această schimbare, dar ea se va întâmpla mai devreme sau mai târziu.“

Antreprenoarea subliniază că în prezent percepţia oamenilor cu privire la agricultură este rămasă cu mulţi ani în urmă. „Agricultura nu mai este o îndeletnicire, este o ştiinţă. Să produci hrană sănătoasă pentru societate este la fel de onorabil ca şi când tratezi un om de o boală. Însă, la noi există un proverbe care le deformează copiilor percepţia «nu pui mâna pe carte, ajungi la coada vacii sau la sapă de lemn».“

 

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny