ZF Agrobusiness

ZF Agropower. Mădălina Giurescu, preşedinte, Cooperativa Agricolă Bio Cătina: Vindem direct în nord-vestul Europei şi în Asia

08.07.2021, 00:05 Autor: Florentina Niţu

„Am început în 2016 cu 50 de hectare şi acum avem aproximativ 200 şi vrem să ne consolidăm şi să ducem brandul pe piaţă“.

După cinci ani de activitate, Cooperativa Agricolă Bio Cătina, formată din peste 10 fermieri din judeţele Vâlcea, Dâmboviţa, Vaslui, Buzău, Olt, Constanţa, Arad şi Călăraşi, care cultivă în total circa 200 de hectare cu cătină, a reuşit să vândă direct materia primă pe pieţe din Europa şi Asia, iar în prezent vrea să se impună pe piaţă cu brandul de produse ambalate şi procesate Energyne.

„Am început cu 50 de hectare şi acum avem aproximativ 200 şi vrem să ne consolidăm şi să ducem brandul pe piaţă. E provocator să pătrunzi pe piaţa românească, pentru că la export suntem mai apreciaţi decât aici. De exemplu, vindem în Coreea de Sud şi ne apreciază mai mult decât piaţa românească. Vindem direct în ţările din nordul Europei, în Germania, dar şi în ţări din Asia“, a spus Mădălina Giurescu, preşedinte al Cooperativei Agricole Bio Cătina, în cadrul emisiunii ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transilvania şi Profi. Ea a menţionat că s-au asociat ca să reuşească pe piaţă, iar acum exportă mare parte din producţie. „Muncim la această creştere din 2016. Asocierea este provocatoare, dar formele asociative sunt cheia să reuşeşti“, întăreşte ea. În 2020, compania a realizat o cifră de afaceri de 2,7 milioane de lei, în creştere cu 22% faţă de anul precedent, din care profitul net a fost de 2,1 milioane de lei.

Mădălina Giurescu explică că în Spania majoritatea agriculturii din Spania este deţinută de cooperative şi grupuri de producători, pentru că le e mai uşor să vândă. „Când mergi singur pe piaţa internaţională eşti văzut ca un jucător mic, dar când eşti asociat, devii un jucător important.“

„Când am înfiinţat cooperativa, la prima discuţie, am luat legea cooperativelor şi am pus-o pe masă. Este provocator să te asociezi, mai ales pentru că trebuie să înţelegi că în cooperativă mai întâi îţi aduci contribuţia şi apoi cooperativa îţi întoarce serviciile, prin negocierea preţurilor şi păstrarea clienţilor“, afirmă aceasta.

Investiţia într-o cultură de cătină este de 5.000 de euro la hectar şi antreprenoarea crede că un producător ar trebui să înceapă cu o suprafaţă de 10 hectare. Planta dă roade după anul trei de la plantaţie, iar producţia depinde de soi, de sol, de vreme, dar începe cu circa 2 tone/hectar şi poate ajunge la 10 tone/hectar, excepţional 12 tone/hectar în anul şapte de la recoltare.

„Cătina este o cultură foarte rezistentă şi la secetă şi la ploi, dar nu şi la o grindină puternică. În plus, este o cultură permisivă. Nu necesită atenţie şi se vinde foarte uşor“, a menţionat Giurescu.

În prezent, în România, sunt circa 1.700 de cooperative agricole, conform ultimelor date de la Ministerul Agriculturii. 

 

 

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny