ZF Agrobusiness

ZF Agropower. Dimitrie Muscă, administrator al Combinatului Agroindustrial Curtici: „Irigaţiile sunt o problemă şi trebuie să gândim strategic. Să irigi un hectar costă 2.000 de euro, iar fermierii mari pot investi, dar cei mici au nevoie de credite cu garanţii de la stat“

22.07.2020, 19:35 Autor: Florentina Niţu

România are unul dintre cele mai bune soluri şi dacă ar fi reabilitată infrastructura de irigaţii, astfel încât fermierii să aibă acces facil la apă, producţiile agricole ar creşte semnificativ şi „am putea să ne batem cu toată lumea“, consideră Dimitrie Muscă, administrator al Combinatului Agroindustrial Curtici din Arad.

„Irigaţiile sunt o problemă şi trebuie să gândim strategic. Se pot găsi soluţii, dar acum noi ca să facem puţuri nici nu ştim la câţi metri adâncime ne dau voie Apele Române să săpăm. Este nevoie să facem şi lacuri, să modernizăm şi infrastructura veche, trebuie să băgăm mulţi bani. Să irigi un hectar costă 2.000 euro, iar fermierii mari pot investi, că îşi recuperează banii în 5 ani, dar cei mici au nevoie de credite cu garanţii de la stat“, a spus Dimitrie Muscă în cadrul emisiunii de business ZF Live.

Fermierul susţine că investiţiile în irigaţii sunt „cu bătaie lungă“, motiv pentru care autorităţile ar trebui să realizeze un plan pe mai mulţi ani, care să se continue de la o guvernare la alta, ci nu să se schimbe de la o guvernare la alta.

Adrian Oros, ministrul agriculturii, a anunţat acum trei săptămâni că în noul Plan Naţional Strategic (2021-2027) aproximativ 6 miliarde de euro vor fi alocaţi pentru investiţii în infrastructura de irigaţii, de desecare şi drenaj, precum şi în cea de prevenire a eroziunii solului. Totuşi, în ultimii trei ani au fost făcute investiţii de 110 mil. euro în modernizarea infrastructurii de irigaţii, iar pentru anul acesta sunt prevăzute investiţii de 50 mil. euro, însă în acest an s-au irigat circa 320.000 de hectare, din 9,6 mil. hectare cultivate.

„Se preconizează că producţia de grâu este de 5 mil. tone şi dacă facem export, vom importa pâine congelată. Avem grâu să facem făină, porumb să creştem animale, unul dintre cele mai bune soluri şi dacă îi dăm apă ne batem cu toată lumea. Franceziilor le e frică de noi, dar cei care ne conduc nu au minte să stimuleze agricultura“, a mai spus Muscă. Acesta dă exemplul Israelului în ceea ce priveşte irigaţiile, care foloseşte apă din mare.

Pe lângă reabilitarea infrastructurii de irigaţii, el crede că ar trebui împădurite anumite zone, pentru că el lucrează o suprafaţa la graniţa cu Ungaria, unde sunt pâlcuri de pădure, iar acolo precipitaţiile sunt mai ridicate. „E nevoie urgent de irigaţii şi suprafeţe împădurite. Statul vrea să ne vadă pe toţi fermierii în stradă?“

Dimitrie Muscă cultivă cereale pe aproximativ 7.600 de hectare şi susţine că vrea să mai cumpere teren. În campania de recoltare, la grâu el a avut o producţie medie de 7.109 kg/ha, însă crede că producţia medie a Românie în acest an va fi de până în 3.000 kg/ha, din cauza secetei din toamnă şi primăvară care a afectat culturile din sud-estul ţării. „Fermierii au nevoie de ajutor să reia ciclul de producţie. Eu nu am credite, nu am datorii, dar situaţia de la alţi colegi este tristă.“

În cadrul Combinatului Agroindustrial Curtici el are o afacere integrată şi creşte 50.000 de porci şi 3.100 de bovine, de lapte şi de carne, iar zilnic vinde 25 de tone de carne în cele 37 de magazine proprii din vestul ţării. Acesta adaugă că în 2020 se extinde cu o hală, un grajd de bovine cu o capacitate de 250-280 de capete, împreună cu fiul său, iar pe termen mediu vrea să mai construiască o maternitate de suine şi un complex de 10.000 de capete, tot alături de fiul său.

„Acum, statul trebuie să oprească mistreţii, pentru că ei au adus virusul pestei porcine africane în România şi au eliminat porcii noştri. Trebuie respectate nişte legi, ca în afară, şi i-am spus preşedintelui să oprească mistreţii, căci este o problemă de interes naţional, pentru că 75% din carnea de porc o importăm. Efectivul de porcine a scăzut de la 5 mil. capete la 2,5 mil. capete din cauza pestei, iar din 120 de societăţi care creşteau porci mai sunt 80 şi vor mai dispărea, vor muri pe rând dacă nu se face nimic“, subliniază Muscă.

Totdată, el crede că o prioritate a statului ar trebui să fie şi creşterea efectivului de bovine, căci acum se importă lapte din străinătate pentru a fi ditribuit în şcoli, din Ungaria sau din Polonia, ţări care au laptele mai ieftin. „Putem să facem export de lapte şi noi, dar să refacem efectivul de bovine.“

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny