ZF Agrobusiness

ZF Agropower. Cosmin Maglas, Atragem Finanţare: Îmi doresc să cumpăr produse româneşti, dar nu întotdeauna sunt disponibile pe piaţă. Nu aş porni la drum fără să ştiu sigur că am acces la minimum 3.000 de euro

11.10.2021, 00:05 Autor: Florentina Niţu

Cosmin Maglas, CEO şi fondator al firmei de consultanţă Atragem Finanţare, spune că există interes crescut pentru noul Plan Naţional Strategic, prin care se vor acorda fonduri europene pentru investiţii în mediul rural, deoarece clienţii vechi şi unii noi l-au contactat pentru a discuta despre cum îşi pot dezvolta afacerile ori ideile.

Totodată, el crede că este loc enorm de dezvoltare în in­dustria agroalimentară şi e loc de firme noi, mai ales că anul trecut România a avut un deficit comercial cu produse agroalimentare de 2 mld. euro. „Avem mulţi clienţi care ne întreabă de noul Plan Naţional Strategic. (...) Cea mai are problemă pe care o văd la cei care ne cer consultanţă este că 90% din cei care ne trec pragul este că nu ştiu ce afacere vor să facă, ci doar să atragă fonduri europene. Cred că business plan-ul trebuie să plece de la capacitatea de a im­plementa o afacere, care să se lege de disponibilitatea mea, luând în considerare resursele pe care le am la dispoziţie“, a spus Cosmin Maglas în cadrul emisiunii ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transilvania şi Profi.

El consideră că solariile de legume şi crescătoriile de vite sunt afaceri care întotdeauna vor funcţiona.

De asemenea, menţionează că există şi afaceri de nişă, cum sunt plantaţiile fructele de pădure şi cele de plante aromate, cu o cerinţă mare în acest moment pe piaţă.

„O altă afacere frumoasă pe care am văzut-o e cu microplante, care are cerere şi care nu are o deschidere foarte mare în acest moment. O investiţie de până în 50.000 de euro ne ajută să înţelegem ce afacere putem să facem în agricultură“, a adăugat Maglas.

Consultantul mai spune că încurajează pe oricine să facă pasul spre a-şi porni o afacere, dar cu condiţia să fie pregătit să pivoteze afacerea spre ceva ce funcţionează mai bine decât ceea ce face într-un anumit moment, să înveţe în permanenţă despre ceea ce face şi să îşi cumpere utilaje şi echipamente performante.

„Eu îmi doresc să cumpăr produse româneşti, dar nu întotdeauna sunt disponibile pe piaţă. E loc enorm de dezvoltare, de noi firme. (...) Acum şi în agricultură se câştigă minimum 2.500-3.000 lei pe lună“, a explicat Cosmin Maglas.

Cu toate că există loc, el spune că orice investitor trebuie să fie conştient că nu poate porni fără un aport propriu de capital, care se poate transforma în suma plătită consultantului pentru conceperea unui proiect, dacă discutăm despre un proiect cu accesare de fonduri europene, sau poate fi folosit pentru operaţionalizarea afacerilor vreme de şase luni sau un an.

„Această valoare personală, atunci când preiei o afacere este mică, de 2.000-3.000 de euro, bani strict pentru birocraţie. Pe măsură ce afacerea trebuie dezvoltată trebuie să vii cu bani proprii. Nu aş porni la drum fără să ştiu sigur că am acces la minimum 3.000 de euro şi ducându-mă la unele afaceri de minimum 30-50% din valoarea sumei pe care vrei să o accesezi prin fonduri europene pentru dezvoltare. Nimeni nu îţi plăteşte cheltuielile până la semnarea contractului şi primirea fondurilor europene şi nici în afacere până când porneşti producţia“, susţine Maglas.

 

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny