ZF Agrobusiness

ZF Agropower. Alina Creţu, APPR: E foarte important ca România să continue să exporte cereale, dar în paralel să dezvolte şi un sector zootehnic puternic, pentru că înseamnă valoare adăugată

31.08.2021, 00:05 Autor: Florentina Niţu

♦ Franţa, Spania şi Portugalia, ţări în care este mai cald, secetă şi care nu au un teren aşa de fertil cum are România, fac investiţii constante, majore în irigaţii.

Alina Creţu, director executiv al Asociaţiei Producătorilor de Porumb din România (APPR), crede că lucrurile au evoluat în bine în România în agrobusiness, iar acest lucru se vede în recoltele foarte bune de cereale obţinute în acest an agricol, dar este nevoie de măsuri de sprijin concrete din partea autorităţilor pentru procesare şi industrializare. De asemenea, ea are încredere că noua generaţie de fermieri va schimba lucrurile.

„Nu putem să cerem fermierilor să se specializeze peste noapte în a nu mai produce grâu şi să facă făină, biscuiţi sau pâine. Susţinerea directă a acestor activităţi trebuie făcută prin noul Plan Naţional Stategic (PNS), prin măsuri concrete de susţinere a activităţilor de procesare sau industrializare, astfel încât mare parte din grâul produs în România să se proceseze aici. Ne dorim cu toţii procesare şi chiar şi cei mai mari fermeri îşi doresc să aibă siguranţa că vând. Cei din Franţa nu au emoţii când vine vorba de preţul cerealelor, pentru că ei în zonă au fabrici de procesare a cerealelor, fabrici de biscuiţi, fabrici de paste şi nu îşi pun problema că nu au unde comercializa. Fermierii îşi doresc să facă procesare, dar cu o moară mică făcută de un fermier nu se vor rezolva problemele“, a spus Alina Creţu în cadrul emisiunii ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transilvania şi Profi. Ea adaugă că zootehnia ar fi primul debuşeu al produselor agricole de bază şi că o parte din porumbul românesc care pleacă în Spania şi ajunge ulterior în România ca jambon ar putea fi folosit pentru a produce mai multă carne de porc, un sector aflat în dificultate.

„E foarte important ca România să continue să exporte cereale, dar în paralel să se dezvolte şi un sector zootehnic puternic, pentru că înseamnă valoare adăugată pentru România“, adaugă ea. „Există multe cooperative în zona de vest a Europei, unde nu s-au unit doar fermieri, ci şi procesatori, cu mici entităţi comerciale, băcănii şi împreună au transformat materia primă în produs finit, dar nu putem crea cooperative pe baze care nu sunt solide“, a mai spus Alina Creţu.

Ea este de părere că se pot produce cereale într-un mod performant în zonele mari agricole din România şi chiar se pot deschide noi pieţe pentru export. „Trebuie încurajaţi morarii, brutarii, crescătorii de vaci de lapte sau de carne, crescătorii de porci, toate aceste categorii din sectorul agroalimentar, astfel încât să avem predictabilitate, să investim în procesare, dar să rămânem şi competitivi şi să producem mai multe cereale pentru piaţa de export“, a explicat ea.

Ea mai spune că a văzut iniţiative de asocieri profitabile făcute de tineri fermieri şi crede că prima generaţie de noi fermieri, copiii fermierilor de după 1990, ştie să facă procesare şi va vedea modul în care se poate asocia şi cum poate desface producţia. „În viitor şi consumatorul se va îndrepta către acestea, pentru că este natural, poate nu în masă, poate nu suficient de rapid, dar lucrurile se întâmplă deja şi le vedem.“

Totuşi, ea spune că o provocare mare pentru agricultura românească este lipsa acută de forţă de muncă. „Avem o problemă extrem de mare cu forţa de muncă calificată, sunt investiţii majore, avem nevoie de oameni specializaţi, agronomi foarte buni, specialişti în ştiinţa solului şi lucrători sezonieri.“

De altfel, Alina Creţu susţine că vede cum ar putea fi făcută pe viitor agricultură în zonele secetoase din România fără irigaţii. Ea precizează că Franţa, Spania sau Portugalia, ţări în care este mai cald, secetă şi care nu au un teren aşa de fertil cum are România, fac investiţii constante, majore în irigaţii.

 

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny