ZF Agrobusiness

ZF Agropower 2021. Viorel Panait, Comvex: Avem în vedere încărcarea de nave de mai mare capacitate şi ne gândim la exportul de grâne în ţări îndepărtate, cum sunt Indonezia şi Coreea

31.03.2021, 00:05 Autor: Florentina Niţu

♦ Comvex (simbol bursier CMVX) este un operator portuar ce deţine un terminal de cereale cu o capacitate de 200.000 de tone în portul Constanţa ♦ În parteneriat cu autorităţile publice, Comvex are în plan să mai dezvolte un terminal intermodal pentru mărfuri asociate cu agricultura ♦ În viitor, compania vrea să devină un hub cerealier.

Viorel Panait, director general al operatorului portuar Comvex (simbol bursier CMVX), ce a deschis anul trecut unul dintre cele mai mari terminale de cereale din Portul Constanţa, cu o capacitate de stocare de 200.000 de tone, spune că infrastructura dezvoltată le permite să încarce nave de mare capacitate şi să deschidă noi pieţe pentru exportul de cereale româneşti, îndepărtate, cum sunt Indonezia şi Coreea.

„Noi avem în vedere încărcarea de nave de mai mare capacitate şi ne gândim la exportul de grâne în ţări îndepărtate, cum sunt Indonezia şi Coreea, ţări care au terminale pentru astfel de nave, şi din Indonezia putem aduce cărbune, potrivit pentru termocentrala de lângă Deva, care în condiţiile acestea ar putea să-şi menţină activitatea de producţie de energie electrică, rămânând în para­metrii de poluare stabiliţi de Comisia Eu­ro­peană pentru următorii cinci ani”, a spus Viorel Panait în cadrul emi­siunii ZF Agropower, un proiect al Ziarului Financiar şi Băncii Transil­vania. În 2020, România a exportat 11,4 mi­lioane de tone de cereale în valoare de 2,16 mld. euro, valoare com­pa­ra­tivă cu cea din anul 2019, în principal că­tre ţările arabe, arată datele de la INS. Anual, exporturile de cereale ro­mâ­­neşti sunt de 10-12 milioane de tone.

 

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny