ZF Agrobusiness

ZF Agropower 2021. Nicu Vasile, Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România: Am lansat împreună cu Federaţia Patronală a IMM-urilor un pact de dezvoltare educaţională şi socială

09.04.2021, 00:05 Autor: Florentina Niţu

Nicu Vasile, preşedinte al Ligii Asociaţiilor Producă­torilor Agricoli din Ro­mâ­nia (LAPAR), consideră că este momen­tul ca mediul privat să se implice activ în dezvoltarea edu­caţio­nală şi socială, astfel încât viitoa­rea generaţie de manageri de ferme şi antreprenori din agrobusi­ness să treacă de la producţia de materie primă la cercetare şi procesare.

„În urmă cu trei săptămâni am lansat împreună cu Federaţia Patronală a IMM-urilor un pact de dezvoltare educaţio­nală şi socială având tema: cerce­tăm şi dezvoltăm produse. Vrem să stabilim anu­mite normative economico-sociale pentru strategii pe termen lung. Economia României are nevoie de aceste reguli”, a spus Nicu Vasile în cadrul emisiunii ZF Agropower, un proiect al Ziarului Financiar şi Băncii Transilvania.

România este cunoscută drept grânarul Europei, pentru că este unul dintre cei mai mari producători şi exportatori de cereale şi cu toate acestea are deficit pe balanţa comecială cu produse alimentare, deoarece nu procesează suficient.

Nicu Vasile a adăugat că a creat chiar spaţii de cazare pentru studenţii care-şi doresc să vină în practică şi a trimis e-mailuri universităţilor din ţară că are deschidere în acest sens, la fel şi alţi membri care fac parte din federaţie, însă deocamdată nu a venit nimeni. „Studenţii vin în învăţă­mântul superior pentru o diplomă şi toţi suntem de vină, pentru că nu ne implicăm. Spunem că statul nu ne ajută, dar şi noi stăm pe margine şi criticăm”, a afirmat el.

Antreprenorul explică că România are o cheltuială anuală de 4.000 de euro cu fiecare absolvent de studii superioare şi de 1.500 de euro cu fiecare absolvent de studii medii şi mulţi dintre ei aleg să plece în străinătate după ce se pregătesc pe băncile şcolilor româneşti, „în loc să creeze plus valoare în statul care i-a făcut profesionişti”.

Fermierul a menţionat că în timp ce Japonia şi Germania, ţări dezvoltate din punct de vedere economic în prezent, au investit cei mai mulţi bani în educaţie după Al Doilea Război Modial, România nu a făcut-o, ba mai mult a început să închidă şcolile profesionale după Revoluţie, fapt ce a dus la declinul din învăţământul agricol şi la provocări ale antreprenorilor de a găsi forţă de muncă calificată. Deficitul actual de forţă de muncă din agrobusiness este de circa 10-15%, potrivit specialiştilor din piaţă.

„Ne ruşine să spunem că suntem muncitori. Dacă nu aducem aportul nostru prin muncă fizică sau intelectuală, nu putem să aducem plus valoare. Ca şi angajator, acum sunt surprins de calitatea studentului. Aş vrea să îmbinăm mai mult teoria cu practica”, a precizat Vasile. El a completat spunând că deşi avem foarte mulţi fermieri în momentul de faţă, peste 850.000, problema este că nu sunt productivi, pentru că nu au învăţat cum să fie. „Noi ar trebui să facem 70 de miliarde de euro din PIB.”

 

 

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny