ZF Agrobusiness

ZF Agropower 2021. Nicoleta Roiban, Agro Expert: Zona de centru este foarte fărâmiţată, cu terenuri de la 20 ha la 800 ha. Pentru dezvoltare, e nevoie de soluţii pentru fiecare zonă agricolă în parte

01.03.2021, 00:08 Autor: Florentina Niţu

Fărâmiţarea excesivă a tere­nu­ri­lor lucrate de fermieri, situaţie care nu permite aplicarea unor anu­mi­te teh­no­logii pentru creş­te­rea produc­ti­vităţii mun­cii şi pro­ducţiei, dar şi utili­za­rea unor pro­du­se fito­sa­ni­ta­re, ar trebui să fie pe lista priorităţilor au­to­ri­tă­ţilor ca pro­bleme de re­zolvat, con­si­deră Nico­le­ta Roiban, di­rec­tor al Agro Expert. Co­ma­sa­rea tere­nu­rilor ar tre­bui să fie setată ca obiec­tiv pen­tru o efi­cien­ţă mai bună a fer­melor româneşti.

„Zona de centru este foarte fărâ­mi­ţată, lucrăm cu parteneri ce au terenuri de la 20 hectare la 800 de hectare - cel mai mare fermier din zo­nă are 8.000 de hectare, faţă de alte zone, cum sunt sudul şi vestul ţării, un­de o fermă porneşte de la 2.000 de hec­tare. Pen­tru dezvoltare, e nevoie de so­luţ­ii pentru fiecare zonă agricolă în parte, dar este greu să faci o politică uni­tară acum“, a spus Nicoleta Roiban în cadrul emisiunii ZF Agro­power, sus­ţinută de Banca Transilvania.

Noua Politică Agricolă Comună (PAC) ar trebui să se focuseze pe dezvoltarea agriculturii româneşti prin soluţii adaptate fiecărei regiuni în parte, ci nu pe o strategie comună, gândită la nivel de ţară, crede ea. De altfel, printre cerinţele fermierilor pentru dezvoltarea agriculturii în viitorul apropiat se numără stabilitatea legislativă, a precizat Nicoleta Roiban.

Prin PAC 2021 – 2027 sunt alocaţi bani fiecărei ţări membre a Uniunii Europene pentru asigurarea unui viitor economic stabil şi corect pentru agricultori, pentru stabilirea unor obiective mai mari pentru acţiunile legate de mediu şi de climă, dar pentru păstrarea agriculturii europene. Pentru perioada 2021-2027, Comisia Europeană a propus un buget total de 365 de miliarde de euro.

 

 

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny