ZF Agrobusiness

ZF Agropower 2021. Mihai Miriţescu, manager la Saaten Union: „Fermele noastre devin din ce în ce mai specializate şi avem nevoie de oameni bine pregătiţi“

25.02.2021, 09:08 Autor: Florentina Niţu

Mihai Miriţescu, manager al Saaten Union, companie ce produce şi distribuie hibrizi pentru cereale, consideră că fermele româneşti au nevoie de oameni mai bine pregătiţi pentru a ajunge la performanţa celorlalte ţări europene. România şi Bulgaria au cel mai puţin valoroase ferme din UE, cu o valoare financiară medie a activelor din ferme de sub 100.000 de euro.

„Fermele noastre devin din ce în ce mai specializate şi avem nevoie de oameni bine pregătiţi. Inclusiv managementul trebuie făcut pe elemente foarte clare, bine stipulate în tehnologie. Fără ele, agricultura românească nu va ajunge la standardele europene“, a spus Mihai Miriţescu, manager al Saaten Union, în cadrul emisiunii ZF Agropower, susţinută de Banca Transilvania.

Saaten Union, parte a grupului nemţesc cu acelaşi nume, are o gamă variată de hibrizi de cereale, atât pentru culturile de toamnă, cât şi pentru cele de primăvară, sămânţă pe care o vinde în toată Europa, Rusia şi Kazahstan, iar o parte din ea este făcută chiar în România. Compania cu 100 de angajaţi pe plan local face anual în România peste 14 milioane de lei, potrivit datelor publice. În România, compania face şi cer­cetare şi Miriţescu susţine că se găsesc greu persoane care să lucreze în acest domeniu, astfel au luat tineri de pe băncile facultăţii, pe care i-au învăţat la faţa locului. Însă, el spune că cercetarea nu este un domeniu „prea atractiv“, iar tinerii se uită să-şi facă propriul business.

„Pentru a demara un business, trebuie să ai experienţă, apoi trebuie să ştii să faci un proiect, o analiză a ceea ce vrei să faci şi trebuie să te gândeşti foarte bine unde vinzi ceea ce produci. Privind numai într-o direcţie, nu poţi să faci un business. Recomandarea mea pentru orice tânăr este să aibă răbdare, să îşi facă experienţă într-o companie şi apoi să pornească un business. Agricultura, dacă nu ştii să o faci, este o mâncătoare de bani“, a explicat managerul.

El are o experienţă vastă în agricultură, de peste două decenii, şi afirmă că pentru a face bani din agricultură trebuie să înveţi constant. „Dacă nu suntem deschişi la schimbare, la ce apare nou, vom pierde.“

În plus, el susţine că tehnologia neaplicată la timp reduce potenţialul hibridului şi implicit producţia, astfel ar trebui ca românii să se focuseze pe culturi intensive. „Dacă nu facem asta, nu vom ajunge niciodată la tehnolgiile din Vest, la producţiile şi calitatea din Vest, ci vom vinde direct din fermă ieftin.“

Executivul adaugă că în ultimii zece ani, s-au făcut mulţi paşi în agricultură, de la comasarea terenurilor la dotarea fermelor cu cele mai noi tehnologii, dar România mai are mulţi paşi de făcut până să-şi atingă potenţialul.

„În zece ani, fermierii profesionişti vor deveni mai performanţi şi nu vor face rabat de la tehnologie şi de la dotare tehnică. Vom ajunge în punctul în care vom aplica erbicidele cu drona, iar din birou vom comanda tractorul printr-o aplicaţie, dar pentru asta este nevoie de oameni specializaţi“, a precizat Mihai Miriţescu.

Executivul explică că în momentul de faţă discutăm de profesionalism în agricultura românească, dar „mai avem multe de făcut“. El spune că fără a se adapta condiţiilor climatice, românii nu au nicio şansă să ajungă în top ca nivel al performanţei. „2020 nu a fost un an singular, trebuie să ne mai aşteptăm la astfel de situaţii şi să fim pregătiţi. Eu nu am mai întâlnit un asemenea an de când fac agricultură.“

 

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny