ZF Agrobusiness

ZF Agropower 2021. Florin Constantin, fondator, Agxecutive: Avem 5-6 poziţii deschise la nivel de middle şi top management. Sunt puţine opţiuni valabile, iar angajatorii sunt foarte exigenţi, pentru că pun mulţi bani în piaţă

14.07.2021, 00:05 Autor: Florentina Niţu

Recrutarea specialiştilor în agrobusiness a devenit o adevărată provocare în 2021, deoarece este o mare criză de forţă de muncă tânără, dar şi cu experienţă, pe de o parte, iar jucătorii de profil creează zilnic noi oportunităţi de joburi, pe de altă parte, a afirmat Florin Constantin, fondatorul firmei de recrutare de spe­cialişti în agrobusiness Agxecutive, în cadrul emisiunii ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transil­vania şi Profi.

„La middle şi top management e din ce în ce mai greu să găsim oameni dacă vorbim de firmele de agrobusiness care vând inputuri. Avem 5-6 poziţii deschise şi munca de convingere cu profesioniştii este foarte grea. Sunt puţine opţiuni valabile, iar angajatorii sunt foarte exigenţi, pentru că sunt foarte mulţi bani în piaţă, au planuri de mare magnitudine şi nu-şi permit să dea businessul pe mâna oricui“, a spus Florin Constantin.

Pentru a rezolva problema găsirii forţei de muncă proaspete, tinere, el crede că ar trebui ca statul să bonifice sistemul de învăţământ în măsura în care el este în stare să insereze util pe piaţa muncii oameni care au absolvit şi au o diplomă. Adică să nu se mai acorde bani pentru un anumit număr de locuri la buget dacă în final doar o mică parte dintre absolvenţi profe­sează în domeniu.

Totodată, el consideră că stu­denţii nu ar trebui să primească credite de absolvire decât dacă în fiecare an, după absolvire, timp de o lună sau trei luni, în mod ideal, se duc şi fac practică într-o fermă. „Trebuie să revenim la un criteriu de exigenţă maximă ca să fim competitivi în agricultură. Încurajez facultăţile să publice cifrele de inserţie utilă la şase luni după absolvire.“

Mai mult, el crede că după ce un absolvent sau un angajat intră în piaţa muncii, trebuie să fie expus la noutăţi şi să înveţe constant, chiar şi după 5-10 ani de carieră.

„Agricultura este o ştiinţă a vieţii, iar tehnologiile evoluează, lucrurile se schimbă, climatul evoluează.“

„Suntem în mare criză de personal în agrobusiness, deşi acest sector este într-o mare amploare şi cred că principala piedică în calea productivităţii este lipsa de capital uman în cantitate şi calitate. De şase ani lucrurile s-au degradat cumplit, sunt din ce în ce mai multe joburi, firmele din agrobusiness crează în fiecare zi oportunităţi noi, dar, din păcate, nu avem nici candidaţi tineri, nici experimentaţi să-i punem în poziţiile în care se doreşte“, a întărit Florin Constantin.

În 2019, ultimul an pentru care există date disponibile, numărul angajaţilor cu carte de muncă din agricultură a fost estimat la 250.000 de persoane, iar circa 2 milioane lucrează în agricultura de subzistenţă.

„Trebuie să oferim salarii care sunt competitive în piaţă. Ne bucurăm că suntem în Uniunea Europeană şi putem vinde şi cumpăra liber, dar şi mâna de lucru am eliberat-o. Dacă în Occident sau într-o ţară vecină se plăteşte pentru aceeaşi funcţie dublu, trebuie să găsim măsuri pentru a reţine forţa de muncă la nivelul ei de remuneraţie. De exemplu, cerealele sunt vândute la un preţ global, costurile de producţie sunt aliniate la nivelul din celelalte ţări, de ce nu poate fi şi mâna de lucru plătită la fel?“, a mai spus Florin Constantin.

În 2020, compania Agxecutive a avut o cifră de afaceri de 1,2 milioane de lei, în scădere cu 28% faţă de anul precedent, dar profitul a fost de 408.000 de lei, plus 40% faţă de anul anterior, potrivit calculelor ZF pe baza datelor de la Ministerul de Finanţe.

 

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny