Caută doar în titlu
ZF Agrobusiness

ZF Agropower 2021. Daniela Secară, director general, BT Capital Partners: E important ca firmele să înţeleagă ce presupune o listare la Bursă

03.03.2021, 00:06

Daniela Secară, director ge­neral, BT Capital Partners, una dintre cele mai mari societăţi de intermediere de la Bursa românească, consideră că este important ca firmele româneşti să înţeleagă ce presupune o listare, fie de acţiuni, fie de obligaţiuni, dar mai ales ce presupune viaţa de companie listată. Principalele aspecte pe care trebuie să le aibă în vedere un antreprenor atunci când se gândeşte la listare sunt planurile de viitor pe care le prezintă inves­titorilor, dar şi certitudinea că le poate îndeplini.

„Listarea la Bursă presupune, în primul rând, transformarea companiei în SA din SRL, în cazul în care este constituită astfel. În al doilea rând, situaţiile financiare sunt importante. Dacă vorbim despe piaţa reglementată este necesar să discutăm despre o viabilitate pe trei ani, nu neapărat despre un sistem alternativ de tranzacţionare, dar sunt intermediari, printre care şi noi, care solicită acest lucru. Vedem colaborarea cu aceste companii ca proiect pe termen lung, ca ei să obţină finanţări din piaţa de capital pe termen lung“, a spus Daniela Secară în cadrul emisiunii ZF Agropower, susţinută de Banca Transilvania.

Directorul general al BT Capital Partners a adăugat că în prezent discută cu un număr mare de companii pentru listarea la Bursă, cu unele având discuţii de mult timp, atât pentru sistemul alternativ de finanţare, prin emisiuni de obligaţiuni şi acţiuni, cât şi pentru piaţa principală. „E important ca firmele să înţeleagă ce presupune o listare, fie de acţiuni, fie de obligaţiuni, dar mai ales ce presupune viaţa de companie listată. Principalele aspecte pe care trebuie să le aibă în vedere un antreprenor atunci când se gândeşte la listare, pe lângă situaţiile financiare prin care trebuie să demonstreze că are nevoie de capital, pe care îl solicită în principal investitorilor pentru investiţii, sunt şi planurile de viitor pe care le prezintă investitorul. Bursa înseamnă încredere“.

„Investitorii vin către companiile care pot să argumenteze şi să demonstreze că pot duce la îndeplinire obiectivele pe care şi le-au pus“, a mai spus Secară.

În ultimul an, bursa de valori Bucureşti a atras companii din sectorul agricol precum Norofert, distribuitor de îngrăşăminte ecologică, Holde Agri Invest, companie ce operează terenuri agricole, şi Agroland, societate care deţine cea mai extinsă reţea de magazine agricole din România, fiind printre primele astfel de societăţi listate din acest sector. 

Astfel, spune ea, înaine de listarea unei companii la bursă există discuţii lungi în spate, pentru că există multe temeri în rândul antreprenorilor în momentul în care se gândesc la această alternativă de finanţare. De altfel, în rândul antreprenorilor români este frica de a nu putea lua decizii la fel de repede ca anterior listării, menţionează ea.

„Este loc la bursă de companii din toate sectoarele, dar sectorul  agroalimentar este unul la care investitorii, atât cei de retail, cât şi cei instituţionali, se uită cu mare atenţie şi cu mare interes. Bursa noastră are nevoie de companii noi pentru dezvoltare“, a mai spus Daniela Secară.

 

O campanie Ziarul Financiar și Banca Transilvania

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.