ZF Agrobusiness

ZF Agropower 2021. Cooperativa Delicious Berry din Maramureş, cu peste 40 de hectare de afin, îşi face o linie de sortare-ambalare şi un depozit. Ţelul fermierilor este să-şi mărească până la zece ori suprafaţa în cinci ani

28.04.2021, 00:06 Autor: Florentina Niţu

Mihai Gomoiu, preşedinte al cooperativei agricole Delicious Berry, din judeţul Maramureş, care deţine o suprafaţă cultivată cu afin de peste 40 de hectare, spune că piaţa fructe de pădure este în creştere, astfel că în doi ani membrii cooperatori îşi doresc să ajungă cultivată cu afin de până la 200 de hectare, iar în cinci ani să deţină circa 400 de hectare.

„Anul acesta începem construcţia pentru o linie de sortare-ambalare şi un depozit şi sperăm să fie gata la sfârşitul anului. În cooperativă ne dorim să ajungem la 150-200 de hectare cultivate anul viitor şi în continuare vrem să ne extindem, să ajungem la 300-400 de hectare. Contează foarte mult cantitatea de fructe, pentru că altfel discuţi când te duci pe plan extern să prezinţi oferta”, a spus Mihai Gomoiu, preşedinte al cooperativei agricole Delicious Berry.

Compania a obţinut bani pentru investiţii printr-un proiect din fonduri europene aprobat în 2020. Reprezentantul acesteia crede că în urma investiţiei, valoarea produselor va creşte şi vor putea negocia mai uşor atât pentru piaţa internă, cât şi pentru cea externă, unde vând cel mai mult. În plus, odată cu creşterea suprafeţei va creşte şi producţia. Antreprenorul susţine că „preţul şi contractele vor fi stabilite pe bază calitate şi cantitate”. 

De altfel, el crede că exportul va reprezenta o cale principală de desfacere pentru marfa românească în următorii ani, deoarece s-au înfiinţat multe plantaţii în ultimii 2-3 ani şi acum intră pe rod. În 2020, spre exemplu, au fost acordate fonduri europene de aproape 19 milioane de lei pentru a fi înfiinţate culturi de afin, conform datelor de la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR).

„Ne îndreptăm în direcţia bună, pentru că s-au înfiinţat multe plantaţii şi trebuie să vedem cum facem să ne unim forţele. Mi-aş dori să vedem cât mai multe fructe de-ale noastre şi pe piaţa românească. Mă doare când văd ce fructe frumoase trimitem la export şi când merg în magazine vedem ce fructe găsim în ţară”, a afirmat Gomoiu.

În prezent, în România sunt peste 2.000 de hectare cultivate cu fructe de pădure şi câteva sute de producători, pentru că sunt multe plantaţii mici, circa 50 având peste 5 hectare, potrivit reprezentanţilor din domeniu. Asocierea ar putea fi o cale de creştere a suprafeţei cultivate, dar „asocierea e ca o căsnicie: ne cunoaştem, avem încredere şi există transparenţă, ceea ce în România lipseşte mult”. 

Mihai Gomoiu s-a întors din străinătate după mai bine de două decenii, pentru că a văzut potenţial să-şi facă propriul business în România şi ulterior a înfiinţat o cooperativă. „Am început acest drum acum şase ani, mi-a luat mult timp, pentru că în România avem parcele micuţe, dar am reuşit să înfiinţăm plantaţia în 2018 şi am intrat pe rod anul trecut.”

Antreprenorul spune că investiţia iniţială într-o plantaţie de afin este de 25.000 de euro/hectar şi, în medie, la un hectar de afin, se obţine anual o producţie de 12-15 tone de fructe, explică Mihai Gomoiu. „Preţul unui kilogram de afine în sezon este 3,5-4 euro/kg, dar dăm 1 euro/kg culegătorilor.”

În ceea ce priveşte forţa de muncă, el afirmă că este greu să găsească în sezon, deoarece tinerii îşi doresc să plece afară sau au alte aspiraţi. „Mă întreb unde sunt tinerii de la facultatea de Agricultură sau de la Horticultură? Toată lumea speră la o viaţă mai bună, chiar şi eu am plecat în 1996, dar m-am întors după 20 de ani.”

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny