ZF Agrobusiness

ZF Agropower 2021. Călin Muscă, proprietar Pork Prod: Statul încurajează me­diocri­tatea sau nemunca. Sunt sceptic vizavi de ceea ce înseamnă ajutorul statului în privinţa dezvoltării industriei agroalimentare. Pandemia de COVID-19 a scos la iveală faptul că mai mulţi români lucrează în abatoarele din Anglia sau din Germania, unde salariul este între 1.000 şi 2.000 de euro

08.02.2021, 19:30 Autor: Florentina Niţu

Călin Muscă, proprietarul companiei Pork Prod din judeţul Arad, care creşte anual 85.000 de porci în trei ferme, susţine că în industria agroalimentară este deficit de forţă de muncă calificată şi este nevoie de investiţii în speciali­zarea personalului, făcute atât de  angajatori, cât şi de reprezentanţii statului.

„Avem nevoie de investiţii în a învăţa oamenii să muncească, în şcolarizare. Avem nevoie de tehnicieni, avem nevoie de tractorişti, avem nevoie de măcelari, avem nevoie de personal calificat. (...) Statul încurajează me­diocri­tatea sau nemunca. Sunt sceptic vizavi de ceea ce înseamnă ajutorul statului în privinţa dezvoltării industriei agroalimentare“, a spus Călin Muscă în cadrul emisiunii ZF Agropower, sus­ţinută de Banca Transilvania.

Pandemia de COVID-19 a scos la iveală faptul că mai mulţi români lucrează în abatoarele din Anglia sau din Germania, unde salariul este între 1.000 şi 2.000 de euro. Călin Muscă spunea anterior că în compania sa un măcelar câştigă între 3.500 şi 4.000 de lei (până în 850 de euro) la un program de 8 ore.

În 2019, numărul de angajaţi cu carte de muncă din agricultură a fost estimat la 250.000, iar circa 2 milioane lucrează în agricultura de subzistenţă. În industria alimentară lucrează circa 170.000 de persoane.

Conform Eurostat, peste 20% din populaţia României lucrează în agricultură şi, cu toate acestea, există un deficit de personal de 10%.

Spre exemplu, în data de 2 februarie era postat un anunţ pe platforma OLX prin care se căuta tehnician veterinar pentru o fermă de vaci de carne din judeţul Vrancea, cu posibilitatea de cazare în fermă. În aceeaşi zi, pe grupul „Angajez în agricultură şi în domeniul alimentar din România“ de pe Facebook, crama Villa Vinea din judeţul Mureş îşi căuta „lucrători agricoli permanenţi, calificaţi sau necalificaţi, ca şi tractorişti“.

Călin Muscă afirmă că este convins de faptul că industria alimentară se poate dezvolta, că producătorii îşi doresc asta, există capacitate pentru valorificarea producţiei primare, însă producătorii au nevoie să se integreze şi au nevoie ca statul să investească în educaţie.

„Am făcut o investiţie de 10 milioane de euro într-o nouă linie de producţie şi m-a determinat să o fac convingerea că ne vom trezi, că este foarte important ceea ce consumăm. În România, are potenţial atât în creşterea porcilor, cât şi tot ceea ce înseamnă zootehnie şi, în plus, mi se pare normal ca noi, cei care suntem pe piaţă, să creştem şi să reuşim să acoperim consumul intern“, a precizat antreprenorul.

Din 2017, de când România se confruntă cu pesta porcină africană, producătorilor români le-a fost retrasă ştampila ovală, care atesta că produsele sunt sigure din punct de vedere sanitar, şi nu mai pot exporta carne de porc. „În următorii cinci ani vom rămâne la acelaşi nivel, dacă nu se va duce către 20-30 de ani, din cauza modului în care autorităţile au ales să gestioneze evoluţia virusului pestei porcine africane, care este una dintre cele mai mari probleme ale României.“

Muscă adaugă că vede posibilitatea de export a produselor agroalimentare româneşti, numai  prin eforturile producătorilor, „pentru că statul nu ne ajută decât sporadic“.

Compania Pork Prod a înregistrat în 2019 o cifră de afaceri de 21 de milioane de lei, la nivelul anului precedent, potrivit datelor publice. 

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny