ZF Agrobusiness

ZF Agropower 2021. Alinda Bănică, consultant financiar: Micii producători trebuie să aibă o situaţie financiară clară şi să ştie producţiile obţinute. Mai multă ordine uşurează accesul la finanţare

09.12.2021, 00:05 Autor: Florentina Niţu

Accesul la finanţare este al treilea lucru foarte important după viziune şi alegerea partenerilor în afacere, consideră consultantul financiar Alinda Bănică.

Astfel, ea spune că micii fermieri care susţin că nu au acces facil la finanţare ar trebui mai întâi să-şi facă ordine în busines, să poată prezenta date clare finanţatorului, în special despre producţii, iar apoi lucrurile se vor simplifica.

„Ca lucrurile să fie mai simple, micii producători trebuie să aibă o situaţie financiară clară şi să ştie producţiile obţinute. Mai multă or­dine uşurează accesul la finanţare“, a spus Alinda Bănică, fondatoare a Business Consultancy Alinda Bănică, în cadrul emisiunii ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transil­vania şi Profi.

Finanţarea agriculturii s-a dez­voltat în permanenţă în cei 30 de ani de capitalismul, însă produsele finan­ciare de pe piaţă încă nu sunt la maturitatea din alte ţări, cum ar fi SUA sau, mai aproape de România, Turcia, menţionează Alinda Bănică.   Acest fapt, privind finanţarea în creştere a agriculturii, îl susţin şi datele BNR. În prima jumătate a anului 2021, agricultura a fost cel mai creditat sector economic de bănci, înregistrând un avans semnificativ al finanţărilor acordate şi asumate de bănci de 22,2 mld, lei, cu aproape 17% mai mult comparativ cu soldul de la finalul primelor şase luni a anului trecut. De altfel, şi businessul în sine s-a dezvoltat, agricultura având o contribuţie de 9,8% la formarea PIB din T3/2021 şi de 2,6% la creşterea economică, potrivit datelor INS.

„În ultimii ani sunt produse financiare din ce în ce mai deschise către fermieri, am început să ne obişnuim chiar şi cu luarea în garanţie a terenurilor agricole, însă compo­nenta educaţională a fermierilor rămâne mult în urmă. Problema cu care se confruntă fermierii în ceea ce priveşte accesul la finanţare este lipsa încrederii. Atâta timp cât nu înţeleg foarte bine în ce vor intra şi care sunt condiţiile contractuale, sunt reti­cenţi“, menţionează Alinda Bănică.

În opinia sa, lucrurile se pot îmbunătăţi în continuare şi businessul în agricultură se poate dezvolta dacă finanţatorii înţeleg ceea ce au nevoie fermierii şi industria alimentară şi dacă ştiu la ce riscuri sunt supuşi. Astfel, ea crede că trebuie să existe un dialog constructiv între părţi pentru a se realiza produse speciale dedicate fermierilor.

„Piaţa de finanţare a evoluat în permanenţă, dar poate nu atât de repede cum ne-ar plăcea nouă. Lucrurile se schimbă dacă comunicăm şi la produsele de finanţare şi la cele de asigurare. Atât timp cât există o solicitare de la fermieri şi lucrurile sunt transmise cui trebuie într-o formă clară, uşor, uşor lucrurile se îmbunătăţesc“, afirmă Alinda Bănciă.

Totuşi, ea precizează că fermierii nu ar trebui să aştepte în permanenţă salvare din partea statului sau a finanţatorului. Ea crede că trebuie să se uite bine în oglindă şi să vadă ce fac, să se organizeze, să se asocieze, astfel încât să aibă o altă putere de negociere cu partenerii lor.

 

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny