Acest an agricol a debutat cu o umiditate scăzută în sol şi cu un regim de precipitaţii pe măsură, astfel că problema apei a fost, din nou, pusă pe masă.
citește mai multAcest an agricol a debutat cu o umiditate scăzută în sol şi cu un regim de precipitaţii pe măsură, astfel că problema apei a fost, din nou, pusă pe masă.
citește mai multOvidiu Cojocaru, în prezent pensionar, a început să crească capre începând din 2011. Apoi, a decis să-i dea laptelui valoare adăugată prin procesare şi să facă produse artizanale, de nişă, considerând că vremea consacratei telemele a trecut. Tomme, Caciotta, sau fromages frais sunt doar câteva din produsele realizate, care se vând direct de la ferma din satul Lacu Turcului (jud. Prahova), dar şi în băcănii sau magazine mici.
citește mai multPetru Pascal, proprietarul Dorexrom, producător de struguri de masă din Huşi, judeţul Vaslui, a sesizat în urmă cu zece ani un segment de piaţă nu foarte bine dezvoltat şi a decis să înfiinţeze o plantaţie de viţă-de-vie pentru struguri de masă, iar astăzi livrează în reţele precum Carrefour şi Lidl.
citește mai multAndrei Severin, un antreprenor cunoscut în special în businessul de producţie a cosmeticelor destinate sectorului hotelier, prin Cahm Europe, a investit 1,5 milioane de euro într-o piaţă în Păuleşti (jud. Prahova) unde a atras 22 de producători de lactate, carne, pâine, dar şi legume.
citește mai mult„Un nou trend prinde contur”, „a investit”, „a reuşit”, „exportă”, „a transformat afacerea” sau „a trecut de pe pierdere pe profit” sunt mesaje din titlurile articolelor scrise pe baza discuţiilor din cadrul emisiunii ZF Agropower care au atras cel mai mult publicul în 2023.
citește mai multÎn 2011, Monica Paşca a început să se dedice horticulturii. Iniţial a plantat 20 de ari de coacăz în Săliştea de Jos din judeţul Bihor, aflată la circa 50 de kilometri distanţă de oraşul Oradea, iar an de an şi-a extins activitatea şi a ajuns acum la o suprafaţă de 1,5 hectare de coacăz.
citește mai multCu pasiunea sa pentru sănătatea în centrul atenţiei, Ioana Ciortea, tehnician de imagistică şi radiologie medicală, a investit peste 150.000 de euro în producţia de nectar de cătină sub brand Strop de Soare în decurs de mai bine de un deceniu.
citește mai mult„Soţul meu este apicultor şi am reuşit să dezvoltăm această pasiune într-o afacere de familie“, povesteşte Maria Codrea, fondatoarea companiei Apis Mariana, care produce miere şi produse pe bază de miere de albine în localitatea Berbeşti, aflată în partea de nord a Maramureşului, la 10 kilometri distanţă de Sighetu Marmaţiei şi la 50 kilometri de Baia Mare.
citește mai multÎntr-o piaţă agroalimentară aglomerată de producători cu branduri consacrate şi retaileri mari, companiile mici se confruntă cu provocări majore pentru a-şi face loc şi a se dezvolta. Strategia lor este de a crea „relaţii directe cu clienţii“ şi de a „reinvesti banii acestora pentru a creşte“ atât ei, cât şi în economia locală, chiar dacă la o scară mai mică.
citește mai mult