ZF Agrobusiness

Mihai Haraga, Proprietar şi Preşedinte, Semtop: Producţia agricolă trebuie inclusă în un lanţ de valoare adaugată, să fie prelucrată în industria alimentară

20.05.2020, 11:03 Autor: Ramona Cornea

Mihai Haraga, proprietarul şi preşedintele companiei Semtop afirmă că producţia agricolă trebuie inclusă în un lanţ de valoare adaugată, să fie prelucrată în industria alimentară pentru ca agricultura românească să evolueze în anii următori.

”Producţia agricolă trebuie inclusă în un lanţ de valoare adaugată, să fie prelucrată în industria alimentară. Cred că trebuie acţionat pe toate planurile, să producem mai mult, dar să aducem şi valoare adăugată. Cred că ar trebui să depindem mai mult de noi. Cred că potenţialul României este uriaş, putem produce alimente pentru 80 milioane de oameni. Ca să ajungem acolo, lucrurile pleacă întâi de la şcoală, avem nevoie de o tânără generaţie care să preia de la noi. Trebuie şcoală, educaţie, trebuie investit în educaţie”, a declarat Mihai Haraga în cadrul videoconferinţei ZF BT Agropower 2020.

Ce a mai declarat Mihai Haraga în cadrul videoconferinţei:

·        Trimitem peste 90% dintre seminţele produse la export. Seminţele pe care le producem aparţin partenerilor noştri, companiile exportă seminţele pentru că nu semănăm circa jumătate din suprafaţă cu seminţe tratate. Trebuie ajutaţi agricultorii să aibă acces la aceste seminţe.

·        Prin nişte politici inspirate, pe termen lung, care să nu mai fie schimbate în fiecare an sau la 4 ani, putem să fim cu totul în alt loc peste 10 ani. Cred că acest domeniu poate fi atractiv în anii următori.

·        În judeţele Brăila şi Iaşi se produc 70% dintre seminţele de porumb şi floarea soarelui.  Lucrurile s-au concentrat în cele două judeţe urmărind sistemul de irigaţii.

·        Cred că România trebuie să deblocheze potenţialul imens al solurilor, să creştem substanţial producţia medie pe hectar pentru că producem la jumătate cât alte ţări. Putem să dublăm producţia agricolă. Acest lucru se poate face prin utilizarea seminţelor certificate, seminţe produse corect.

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny