ZF 25 de ani: Indicatori economici

ZF 25 de ani. Cum văd liderii din banking evoluţia României în următorul deceniu? România poate să recupereze decalajul faţă de vestul Europei şi să devină un adevărat campion regional puternic

04.12.2023, 00:07 Autor: Claudia Medrega

România poate deveni o putere economică regională, în condiţiile în care are mărimea critică, are potenţial şi resurse umane ♦ Însă, există şi provocări mari în România, cum ar fi demografia, reforma administrativă sau infrastructura deficitară.

Liderii băncilor mari anticipează că economia României în ur­mă­torul deceniu poate deveni o economie activă, dezvoltată, puternică, un element de stabilitate regională şi un partener de afaceri valoros, potrivit Business Magazin.

România are potenţial semnificativ, mai susţin bancherii, şi va continua creşterea economică, fiind posibil chiar să recupereze decalajul faţă de vestul Europei şi să devină un adevărat campion regional puternic. România poate deveni o putere economică regională, în condiţiile în care are mărimea critică, are potenţial şi resurse umane. Dar are nevoie de mai mult curaj, încredere şi ambiţie de a reuşi. Această perspectivă este susţinută şi de faptul că economia pare să se îndrepte treptat spre un model de creştere în care rolul investiţiilor va fi unul mult mai important.

România are atuuri pentru a-şi modela o traiectorie de dezvoltare conturată puternic în jurul ideii de valorificare a poziţiei sale geostrategice, ca stat membru al Uniunii Europene - statut care asigură accesul la resurse semnificative, şi ca element de stabilitate în regiune, mai spun bancherii. Iar mediul de business, com­pletează liderii din bănci, poate şi trebuie să joace un rol vital în crearea unui viitor mai bun şi mai echitabil pentru toţi. Şi, în următorul deceniu, putem vedea chiar şi primele companii campioane regionale provenite din România, mai scrie Business Magazin.

Există şi provocări mari în România, cum ar fi demografia, reforma admi­nistrativă sau infrastructura deficitară. Însă, unii şefi din băncile mari speră ca până în 2033 România va avea un sistem de autostrăzi dezvoltat care să conecteze toate oraşele mari, euro va fi înlocuit deja leul ca monedă naţională, vom fi aderat în sfârşit la spaţiul Schengen şi România nu va mai fi subiect al procedurii de deficit bugetar excesiv impusă de Uniunea Europeană. Şi, în plus, România va fi depăşit perioadele de tulburări economice şi de războaie prin care trece lumea în prezent, conform Business Magazin.

Dar ce spun liderii celor mai mari trei bănci după active din România despre viitorul ţării în următorul deceniu?

Ömer Tetik, directorul general al Băncii Transilvania, cea mai mare bancă din România, se declară optimist în ceea ce priveşte viitorul băncii şi al României,  cu toate provocările pe care le vedem acum într-o lume tot mai volatilă şi multipolară. „România are, în opinia mea, perspective foarte bune, şi probabil că în următorii zece ani va recupera în întregime decalajul faţă de vestul Europei. Pe de altă parte, avem şi provocări, cum ar fi demo­grafia şi reforma administra­tivă“, susţine el.

La rândul lui, Sergiu Manea, CEO al BCR, a doua cea mai mare bancă din România, se declară convins că bankingul joacă un rol activ în economia longevităţii, în crearea de prosperitate şi facilitarea incluziunii, rol care va fi amplificat de tehno­logie.

„Educaţia financiară şi antreprenorială, dar şi investiţiile strategice şi inovaţia pot influenţa pozitiv PIB-ul naţional şi pot duce la dezvoltarea rezilienţei financiare de ţară.“

 

Despre următorii 10 ani, şeful BCR consideră că „vor fi despre consiliere financiară sau nu vor fi deloc. Vor fi despre planificare financiară pentru toate generaţiile şi pe toate liniile de business, de la retail la corporate. Vor fi despre înţelegerea modului în care educaţia financiară şi antreprenorială, dar şi investiţiile strategice şi inovaţia pot influenţa pozitiv PIB-ul naţional şi pot duce la dezvoltarea rezilienţei financiare de ţară. Vor fi despre înţelegerea schimbării lanţurilor industriale. Dar şi despre impactul demografic - de la educaţie continuă şi schimbarea structurii joburilor, de la investiţii în resursa umană pentru recalificare şi specializare până la globalizarea forţei de muncă şi la posibilitatea de a lucra doar pe proiecte. De la investiţii care încurajează sectoarele cu avantaj competitiv pentru viitoarele cicluri economice la înţelegerea oportunităţii de a extinde durata carierelor profesionale şi de a integra generaţii diferite la locul de muncă. Iar toate acestea vor fi însoţite de o mai bună înţelegere a economiei sociale şi a modului în care putem să facem alegeri financiare care ne fac bine. Prin perspectiva pe termen lung, gestionarea veniturilor şi diversificarea surselor de finanţare“.

Încercând să anticipeze cum va arăta România în următorii zece ani, Maria Rousseva, noul director general al BRD, a treia bancă mare de pe piaţa locală, spune că România are toate datele ca să devină o putere economică regională. Are mărimea critică, are potenţial şi resurse umane. „Aş spune însă că are nevoie de mai multă cutezanţă şi ambiţie de a reuşi, şi trebuie să creadă mai mult în ea însăşi. Dacă toate aceste lucruri se întâmplă, vom vedea o ţară care va profita de pe urma atuurilor sale majore: IT-ul, industria auto, agricultura şi biodiversitatea. Coroborat cu dezvoltarea infrastructurii, în zece ani sper că vom vedea primele companii ñ campioane regionale provenite din România“, concluzionează şefa BRD.

În ceea ce priveşte opiniile şefilor celor două bănci cu capital 100% românesc despre cum va arăta România în următorii 10 ani, Bogdan Neacşu, director general al CEC Bank,  îşi exprimă în primul rând speranţa ca România şi ţările din jur să fi depăşit perioadele de tulburări economice şi de războaie prin care trece lumea în prezent. Iar mesajul şefului CEC Bank către noua generaţie este: „Dacă vreţi să trăiţi într-o Românie de care să fiţi mândri, alegeţi să vă implicaţi şi să schimbaţi lucrurile aşa încât să devină ţara pe care v-o doriţi“.

Referindu-se la evoluţia României în perspectivă, Traian Halalai, preşedintele executiv al Exim Banca Românească, controlată de statul român prin Ministerul Finanţelor, spune că economia pare să se îndrepte treptat spre un model de creştere în care rolul investiţiilor va fi unul mult mai important, iar, în condiţiile în care acest model se va menţine pe termen mai lung, potenţialul economiei româneşti va creşte gradual în următorii zece ani. De aceea, Traian Halalai consideră că România are atuuri pentru a-şi modela o traiectorie de dezvoltare conturată puternic în jurul ideii de valorificare a poziţiei sale geostrategice, ca stat membru al Uniunii Europene - statut care asigură accesul la resurse semnificative, şi ca element de stabilitate în regiunea Europei de Est. „Astfel, cred că România de peste 10 ani va fi cel mai probabil o economie activă, dezvoltată şi puternică, un element de stabilitate regională şi un partener de afaceri valoros, alături de partenerii internaţionali. Valorificând oportunităţile oferite, stimulând intens potenţialul local valoros de dezvoltare tehnologică, creând locuri de muncă inteligente pentru noile generaţii, avem toate premisele care, în 10 ani, să ne conducă la concluzia că putem vorbi despre o economie românească puternică, dinamică, o economie a viitorului european şi global“, adagă şeful EximBanca Românească.

România creşte cu noi toţi!

 

Ce spun liderii celor mai mari trei bănci din România despre viitorul ţării peste 10 ani:

 

► Ömer Tetik, CEO al Băncii Transilvania, cea mai mare bancă din România: România are perspective foarte bune şi probabil că în următorii 10 ani va recupera în întregime decalajul faţă de vestul Europei.

► Maria Rousseva, CEO al BRD, a treia bancă mare din România: România are toate datele ca să devină o putere economică regională. Are mărimea critică, are potenţial şi resurse umane. Însă, are nevoie de mai multă cutezanţă şi ambiţie de a reuşi, şi trebuie să creadă mai mult în ea însăşi.

► Sergiu Manea, CEO al BCR, a doua bancă mare din România: Educaţia financiară şi antreprenorială, dar şi investiţiile strategice şi inovaţia pot influenţa pozitiv PIB-ul naţional şi pot duce la dezvoltarea rezilienţei financiare de ţară.

 

Ce spun liderii celor două bănci cu capital 100% românesc despre viitorul ţării peste 10 ani:

► Bogdan Neacşu, CEO al CEC Bank: Sper ca România şi ţările din jur să fi depăşit perioadele de tulburări economice şi de războaie prin care trece lumea în prezent. Iar mesajul meu către noua generaţie este: Dacă vreţi să trăiţi într-o Românie de care să fiţi mândri, alegeţi să vă implicaţi şi să schimbaţi lucrurile aşa încât să devină ţara pe care v-o doriţi.

 

► Traian Halalai, preşedintele executiv al Exim Banca Românească: Valorificând oportunităţile oferite, stimulând intens potenţialul local valoros de dezvoltare tehnologică, creând locuri de muncă inteligente pentru noile generaţii, avem toate premisele care, în 10 ani, să ne conducă la concluzia că putem vorbi despre o economie românească puternică, dinamică, o economie a viitorului european şi global.

 

O campanie editorială Ziarul Financiar