ZF 25 de ani: Executivi

ZF 25 de ani. Cine este Lucian Dorobanţu, unul dintre cei mai puternici executivi români din lume, care coordonează o echipă de 65.000 de angajaţi şi un business de peste 15 mld. euro

24.09.2023, 12:01 Autor: Cristina Roşca

♦ Unul dintre cei mai discreţi executivi români de top, Lucian Dorobanţu este astăzi directorul pe Europa (mai puţin Spania) al Inditex, gigantul grup de modă ce deţine mai multe branduri printre care cel mai important şi cunoscut este Zara ♦ Inditex, un imperiu fondat de antreprenorul spaniol Amancio Ortega, a obţinut în primele şase luni din acest an afaceri de 16,9 mld. euro, cu 13,5% mai mari decât în perioada similară a anului trecut ♦ În 2022, businessul a sărit de 32 mld. euro ♦ Cea mai importantă piaţă pentru grup este Europa (mai puţin Spania, analizată separat), care contribuie cu 47,8% la totalul vânzărilor.

Executivul român Lucian Dorobanţu ocupă din vara anului trecut funcţia de director pe Europa în cadrul grupului Inditex, unul dintre cele mai importante nume din moda mondială. Din poziţia actuală, el este nu doar unul dintre oamenii-cheie din compania cu afaceri de peste 32 mld. euro anul trecut, ci şi unul dintre cei mai puternici manageri români din lume, ţinând cont de businessul pe care îl conduce.

Cine este însă Lucian Dorobanţu, unul dintre cei mai discreţi executivi români, o calitate pe care o împărtăşeşte de altfel şi cu fondatorul grupului Inditex, spaniolul Amancio Ortega, care de-a lungul carierei sale de câteva decenii nu a oferit niciodată niciun interviu?

„Lucian? Hmmm. Oamenii ca Lucian îţi schimbă viaţa şi te fac să îţi doreşti să fii mai bun în ceea ce faci şi să vezi munca cu alţi ochi şi cu o altă atitudine. Inteligent, calm, team player (om de echipă - trad.) şi foarte calculat, este genul de şef pentru care merită să lupţi. Pentru că înainte de toate, Lucian luptă pentru tine să fii mai bun în ceea ce faci“, spune Mihai Cioltea, director de expansiune în cadrul Inditex pentru ţările din zona Adriatică.

Cioltea şi Dorobanţu s-au cunoscut de altfel în cadrul Inditex, când au lucrat împreună pe piaţa din România. Iar asta se întâmpla acum mai bine de 15 ani, când spaniolii intrau direct pe piaţa locală a modei.

În vârstă de 49 de ani, Lucian Dorobanţu lucrează pentru Inditex din 2007. Anterior a activat în telecom, însă tot în zona de retail. Astfel că, potrivit datelor ZF, el şi-a construit întreaga carieră în acest sector, e vorba de un total de 26-27 de ani, dintre care 16 la Inditex.

Înainte de a intra în modă, executivul a lucrat pentru Germanos, la momentul acela cel mai mare retailer GSM din ţară, ultima poziţie deţinută înainte de a pleca la Inditex fiind aceea de director comercial. De-a lungul anilor însă, el a ocupat varii funcţii, fiind implicat în product management, marketing, real estate şi comercial.

În 2007, după trei ani în care două dintre brandurile Inditex - Zara şi Pull & Bear - au fost aduse în România de către un francizat din Orientul Mijlociu, grupul a decis să intre direct pe piaţă, recrutându-l la conducerea operaţiunilor locale pe Lucian Dorobanţu. Executivul avea atunci doar 33 de ani. Această mutare a fost una neobişnuită pentru un retailer internaţional care, de obicei, îşi aduce oameni din intern în poziţii de top. Într-o perioadă în care top managementul companiilor mari din România era asigurat în bună parte de expaţi, Inditex a mizat pe o echipă formată din executivi autohtoni, care să cunoască piaţa şi comportamentul de consum.

Astfel, Lucian Dorobanţu a devenit director general al Inditex România, preluând conducerea filialei locale în momentul în care aceasta s-a deschis oficial.

După primii trei ani de mandat, când Inditex deja ajunsese liderul pieţei de modă locale, el a deschis şi piaţa din Bulgaria, fiind responsabil pentru amândouă. Apoi, în 2012, după ce a adus toate brandurile Inditex de la acel moment în România - e vorba de Zara, Zara Home, Oysho, Bershka, Pull & Bear, Stradivarius şi Massimo Dutti - şi după ce a crescut reţeaua la circa 65-70 de magazine prezente în toate marile oraşe ale ţării, a primit prima sa poziţie de expat, aceea de country manager pe piaţa din Rusia. La momentul respectiv, ZF scria că Lucian Dorobanţu, la cei 38 de ani ai săi, era cel mai tânăr român care conduce în afara ţării un business de circa 1 miliard de euro, cu peste 300 de magazine.

Dacă în România a preluat un start-up pe care l-a dezvoltat accelerat, în Rusia când a ajuns avea deja toate brandurile şi câteva sute de magazine. Ce a făcut a fost să dezvolte iniţial alert businessul - până la un maxim de 600 de unităţi -, pentru ca apoi să consolideze reţeaua care ajunsese la circa 520 de magazine pe finalul mandatului, spun sursele ZF.

Rusia a fost o piaţă care a avut un potenţial foarte mare de creştere, dar a fost totodată o economie care a trecut prin varii etape. Între 2014 şi 2016, spre exemplu, economia a trecut printr-o criză severă, în timpul căreia rubla s-a prăbuşit. Apoi au urmat ani de consolidare şi creştere, asta până în 2022, când a izbucnit războiul ruso-ucrainean. Grupul Inditex a închis atunci operaţiunile din ţara agresoare. La momentul acela, Lucian Dorobanţu era country manager pentru Inditex Rusia de mai bine de un deceniu.

În condiţiile în care mandatele standard ale expaţilor sunt de 3-4, uneori 5 ani, în ceea ce priveşte Inditex politica e diferită, fondatorul şi familia sa preferând să cultive şi să crească în funcţii oameni care ajung să cunoască foarte bine piaţa sau activitatea. De aceea, au loc rar schimbări de management, iar atunci când ele au loc, înlocuitorii sunt, de obicei, oameni dezvoltaţi chiar de companie.

După ce Inditex a închis businessul din Rusia, care ajunsese să cântărească greu în economia întregului grup, Lucian Dorobanţu a primit funcţia actuală, pe care o ocupă de circa un an, şi anume aceea de director pentru Europa, mai puţin Spania. Aceasta din urmă, fiind piaţa-mamă a Inditex, este administrată independent.

Din această poziţie, el coordonează o echipă de circa 65.000 de oameni şi o reţea de 2.300-2.600 de magazine cu vânzări de peste 15 mld. euro anual, potrivit estimărilor ZF. Estimările pornesc de la faptul că în primul semestru din 2023, cele mai recente date financiare pentru Inditex, grupul a raportat afaceri 16,9 mld. euro, cu 13,5% mai mari decât în aceeaşi perioadă a anului anterior. În aceste şase luni, ianuarie-iunie 2023, regiunea Europei (mai puţin Spania), cea condusă de Lucian Dorobanţu, a avut o contribuţie de 47,8% la total. Mai mult, contribuţia crescut cu 1,5 puncte procentuale, semn că importanţa regiunii în total business creşte, arată datele de pe site-ul Inditex.

Deşi businessul creşte în continuare, gigantul nu mai mizează pe expansiune agresivă, având circa 6.000 de magazine, ci mai degrabă pe consolidare şi pe deschiderea de magazine mai mari, mai tehnologizate. Acest lucru se întâmplă şi în România, unde Inditex se pregăteşte să aducă un nou brand Lefties. Primul magazin ñ un flagship store ñ va fi deschis în centrul comercial Promenada din Craiova, pe data de 5 octombrie. Tot atunci va fi lansat ?i magazinul online al mărcii. Conform datelor existente, va fi un magazin pe suprafaţă mare şi puternic tehnologizat.

Businessul din România, care cuprinde circa 140 de magazine cu afaceri de 2,2 mld. lei (450 mil. euro) în 2022, este unul important pe harta Inditex, atât în general, cât mai ales în Europa. Astfel, în ceea ce-l priveşte pe Lucian Dorobanţu, după mai bine de un deceniu, el are din nou contact cu afacerea din România, deşi de această dată dintr-o altă poziţie, una cu o perspectivă globală.

 

Scurt CV: Lucian Dorobanţu (49 de ani)

A absolvit Academia de Studii Economice din Bucureşti, iar apoi şi-a completat studiile cu mai multe programe dintre care unele la Harvard, conform profilului său de Linkedin.

► A lucrat aproape un deceniu în retailul telecom, cea mai mare parte în cadrul Germanos, ultima poziţie deţinută fiind aceea de director comercial.

► Ultimii 16 ani i-a petrecut în cadrul grupului de modă Inditex. În primii cinci ani a condus businessul din România, apoi un deceniu a fost country manager în Rusia, iar acum este director pe toate pieţele din Europa mai puţin Spania.