ZF 25 de ani: Executivi

ZF 25 de ani. Adevăraţii ambasadori economici ai României. Care sunt cei mai puternici expaţi plecaţi de aici să conducă afaceri de miliarde de euro în toate colţurile lumii?

03.08.2023, 00:07 Autor: Roxana Petrescu

În următoarea perioadă, în fiecare zi de joi, ZF vă va prezenta poveştile unora dintre cei mai puternici executivi din România, activi aici sau peste hotare, care prin determinarea lor au gestionat investiţii semnificative şi au transformat din temelii organizaţii cheie. În ediţia de azi, vi-i prezentăm pe câţiva dintre expaţii români, o specie de executivi cu totul aparte, care pornind din România au reuşit să-şi construiască CV-uri globale. Iata 50 de astfel de modele.


Din Marea Britanie sau Elveţia până în SUA, Japonia sau Filipine, executivi plecaţi din Româ­nia au reuşit să-şi construiască CV-uri internaţionale, o parte dintre ei fiind la cârma unor afaceri de miliarde de euro. Desigur, lista este mult mai amplă, dar pentru articolul de azi, ZF a ales 50 de exemple prin care să reflecte răspândirea geografică a expaţilor români, dar şi diversitatea domeniilor în care s-au afirmat.

 

Singurul Sir român

Sir George Iacobescu, singurul român care a primit de la Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii titlul de Cavaler, iar de atunci poate să-şi pună în faţa numelui apelativul Sir, este probabil cel mai cunoscut om de afaceri născut în România. În prezent, Iacobescu ocupă funcţia de chairman al Canary Wharf Group, contribuţia sa în cifre fiind dezvoltarea a peste 1,5 milioane de metri pătraţi de spaţii de birouri, 300 de magazine, baruri şi restaurante,

8 hectare de grădini şi 3.600 de case. Născut în 1945 în România, George Iacobescu este de profesie inginer. Bunicul său a fost avocat şi deţinea un ziar, iar tătal său a fost un cunoscut medic hematolog. Studiază Ingineria Civilă şi Industrială la Universitatea din Bucureşti, iar din 1969 până în 1975 lucrează ca inginer în România. Este însă determinat să părăsească ţara şi regimul de aici, iar în 1975 emigrează în Canada cu ajutorul unor contacte pe care reuşise să şi le facă în Vest. Reuşeşte într-un final să şi-o aducă aproape, cu eforturi uriaşe, şi pe logodnica sa Gabriela. Deja în anii 1983-1987 George Iacobescu era vicepreşedinte al Olympia & York în New York, funcţie din care era responsabil de construcţia World Financial Center, sediul central al colosului bancar Merrill Lynch. În 1987 însă, peste Ocean, Margaret Thatcher iniţiază un proiect de reconversie şi reabilitare a fostei zone a docurilor londoneze cu numele de cod Canary Wharf. Proiectul este încredinţat chiar firmei pentru care lucra George Iacobescu. În acel moment, românul se mută la Londra, emblema turbocapitalismului, devenind direct responsabil pentru ceea ce avea să devină unul dintre cele mai mari centre financiare ale lumii. Zece ani mai târziu, George Iacobescu preia funcţia de director executiv al Canary Wharf Group pentru ca în 2011 să devină şi preşedinte al consiliului de administraţie. Astfel, povestea sa de viaţă ar putea cu uşurinţă deveni un scenariu de Oscar. „De obicei, conduc singur către muncă şi ajung la birou în jurul orei 9. Chiar dacă am şofer, prefer să conduc singur, mai ales când mă întorc acasă, pentru că aşa am timpul necesar pentru a mai da câteva telefoane şi pentru a termina ce treburi mai am de terminat, aşa că de obicei ziua mea de lucru se termină undeva între 9 seara şi miezul nopţii“, spunea Sir George Iacobescu pentru După Afaceri Premium, într-un interviu în 2016. Dincolo de afaceri, Iacobescu este colecţionar de artă şi pasionat de jazz, rămânând de-a lungul carierei sale o prezenţă extrem de discretă.

 

Cel mai puternic expat român

Silviu Popovici, 55 de ani, prin funcţia de CEO al PepsiCo Europa, este cel mai puternic executiv român prin prima anvergurii afacerii pe care o conduce. El are pe mână un business de 13 mld. dolari, cu un profit operaţional de 1,2 mld. dolari. La totalul încasărilor, Europa contribuie cu 15%, fiind a treia cea mai importantă „felie“ din business, după PepsiCo Beverages America de Nord (doar băuturile) cu 30% cotă şi Frito-Lay America de Nord (divizia de snacks), care are 27%. Într-un interviu acordat Business Magazin, Silviu Popovici spunea că una dintre cele mai bune decizii luate în aproape 30 de ani de carieră a venit chiar în timpul pandemiei.

„Era clar că nu putem gestiona businessul PepsiCo Europa printr-un management vertical, într-un mod foarte ierarhicî, spunea Silviu Popovici, într-un interviu din septembrie 2021. A cerut, în schimb, fiecărei ţări să ia deciziile corecte pe baza a ceea ce se întâmpla la nivel local, într-un cadru prealabil convenit, care să includă siguranţa angajaţilor, asistenţa pentru clienţi, sprijinirea comunităţilor locale şi menţinerea sănătăţii financiare a afacerii. „Privind în urmă, aceasta a fost una dintre cele mai bune decizii pe care le-am luat în cei 28 de ani de carieră. Modul în care a reacţionat fiecare piaţă, inclusiv România, a fost fantastic. Toată lumea a făcut faţă provocării, a depăşit orice aşteptare. Au luat decizii rapide, au găsit soluţii creative, au învăţat de la colegii din alte ţări, au sprijinit comunităţile locale şi toate acestea, oferind, în acelaşi timp, rezultate excelente în businessî, mai spunea cel mai puternic executiv român de peste hotare.

 

Toţi banii la ei

Din centralizarea făcută de ZF special pentru acest material, una dintre cele mai mari grupări de executivi români se află chiar în Londra, mulţi dintre ei costruindu-şi cariere solide în domeniul financiar. Statele Unite ale Americii (SUA) sunt un alt teren fertil pentru executivii români, un exemplu în acest sens fiind cariera lui Andrei Moroşanu, senior vice president în cadrul Lazard. Specilaizat în pieţele emergente de petrol şi gaze, Moroşanu este activ în cadrul Lazard de aproape 25 de ani. Lazard are la rândul său o istorie de 175 de ani şi active în administrare de peste 180 de miliarde de dolari. Luciana Lixandru, partener în cadrul Sequoia Capital este un alt nume de reţinut din liga expaţilor români. Sequoia este un nume legendar în lumea fondurilor de investiţii, acesta fiind firma care a injectat primele 3 milioane de dolari în finanţarea Apple. Printre alte funcţii ocupate de Luciana Lixandru se numără şi cea de partner în cadrul Accel, unul dintre primii investitori în UiPath, singura companie românească ajunsă pe bursa de la New York. Într-un interviu pe site-ul Sequoia, Luciana Lixandru descrie ambiţia lui Dines ca fiind remarcabilă. „Nu mulţi oameni din Bucureşti ar crede că pot schimba lumea şi că pot construi o companie iconică. Niciunul înaintea lui nu a făcut-o şi probabil va trece mult timp până când cineva se va mai ridica la acest nivel”, mai spunea Luciana Lixandru, care ocupă funcţia de partener al Sequoia din toamna anului 2020.

 

Powered by România

Pe zona de energie, România are reprezentanţi importanţi în această elită globală. La finalul anului trecut, consiliul de supraveghere a OMV, grupul austriac care controlează OMV Petrom, cea mai mare companie din România, a numit-o pe Daniela Vlad în funcţia de membru al directoratului OMV, responsabilă pentru divizia de chimie şi materiale, a anunţat ieri grupul austriac. Mandatul ei, valabil pe o perioadă de 3 ani, a ţnceput pe 1 februarie 2023, cu o posibilitate de extindere de încă doi ani, dacă va exista un acord de ambele părţi. La momentul numirii, Daniela Vlad ocupă funcţia de director general pe zona de vopsele industriale din cadrul gigantului AkzoNobel (Olanda). Înainte de a se alătura echipei AkzoNobel în 2009, Daniela Vlad a deţinut mai multe funcţii de conducere în cadrul Shell şi Phillips.  Industria farma, sectorul auto, construcţiile sau chiar industria hotelieră sunt alte domenii în care România este bine reprezentată prin executivi cu cariere-model.