ZF 25 de ani: Companii

ZF 25 de ani. Chemarea Bursei de Valori Bucureşti: 54 de companii au atras 3,5 mld. euro de la investitori în ultimii zece ani, cea mai dinamică perioadă din istoria pieţei de capital din România

08.10.2023, 10:48 Autor: Liviu Popescu

♦ Patru sunt companii de stat care au atras finanţări de 2,9 mld. euro â™¦ Restul sunt companii antreprenoriale din a căror poveste fac parte acum zeci de mii de acÅ£ionari â™¦ Jumătate din cele 52 de companii au început tranzacÅ£ionarea în 2021 â™¦ Lichiditatea medie zilnică a urcat la 103 mil. lei pe segmentul de acÅ£iuni faţă de 44 mil. lei în urmă cu zece ani, iar conturile de tranzacÅ£ionare s-au dublat la 160.000.

Cei mai bătrâni dintre bătrâni spun că toamna este un prilej bun pentru a reflecta truda din timpul verii. De a con­semna străduinţele şi cu bune, şi cu rele. Aşa că astăzi numărăm bobocii la Bursa de Valori Bucureşti şi nu doar din vară, ci mai exact din ultimii zece ani, cea mai dinamică de­ca­dă din istoria pieţei de capital din România.

Din 2013 în­coace, de când gu­vernul a început vânzarea unor pa­chete din companii de stat către in­vestitori, şi până la listarea istorică a Hidroelectrica din vara lui 2023, BVB a avut zece ani în care într-o pe­rioadă „ziua şi listarea“ era o regulă nescrisă. Literalmente.

54 de companii au atras finanţări de 3,5 mld. euro de la investitorii de la Bursa de Valori în ultimii zece ani. Din aceste 54 de companii, jumătate s-au listat doar în anul 2021, de departe cel mai dinamic an din istoria pieţei de capital. Alte 11 au început tranzacţionarea în 2022, iar în 2023 până acum două companii – Millenium Insurance Broker şi Hidroelectrica – au intrat în ring.

Din cele 54 de companii, patru sunt de stat, restul de 48 fiind în mâinile antre­prenorilor. Din poveÅŸtile create de antreprenori precum Victor Căpitanu ÅŸi Liviu Diaconescu (One United), Mihai Marcu (MedLife), Alin Dociu ÅŸi Vasile Constantin (Aquila), Voicu Oprean (AROBS),  Iulian Nedea (Simtel), Nicolae Åžerban (Grup Åžerban), fac acum parte zeci de mii de investitori.

Hidroelectrica, Electrica, Romgaz, Nuclearelectrica sunt cele patru companii la care statul român este acţionar semnificativ şi care au început tranzacţionarea în ultimii zece ani. Dat fiind rolul lor în economie, cât şi dimensiunea ca cifră de afaceri şi sectorul de activitate, aceste companii au atras cele mai mari finanţări. Mai exact 2,9 mld. euro din care 2 mld. euro doar Hidroelectrica.

Pe partea companiilor private, datele agregate de la Bursa de Valori arată că listarea Digi Communications prin vânzarea a 25,6% a atras 207 mil. euro de la investitori. IPO-ul Aquila din 2021, cu 33%, a însemnat o ofertă de 74 mil. euro.

Din cele 54 de companii, 15 s-au listat prin intermediul unei oferte de vânzare de acţiuni (initial public offering –IPO), prin care pe parcursul mai multor zile – 8,10 zile – investitorii pot subscrie acţiuni. Restul au venit prin plasamente private prin care brokerii mergeau către clienţii apropiaţi pentru a vinde povestea companiei respective. Au fost listări în care plasamentele s-au încheiat în câteva ore.

Ca şi număr al conturilor de tranzacţionare, acesta a urcat de la 85.380 în iarna lui 2013 la aproximativ 160.000 în prezent. Pe segmentul de capitalizare, valoarea de piaţă a companiilor listate la BVB era în iarna lui 2013 de 134 miliarde de lei faţă de 275 mld. lei în prezent.

Lichiditatea medie zilnică a urcat la 103 mil. lei pe segmentul de acţiuni faţă de 44 mil. lei în urmă cu zece ani.

Pe partea de indici, pe finalul lui 2013 indicele BET era la circa 6.400 de puncte faţă de 14.300 de puncte în prezent.